31.3 C
Willemstad
• zaterdag 24 mei 2025

Extra | Journaal 23 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 22, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 21, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 20, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Amnesty: Geld voor bescherming asielzoekers

HomeMediaAD | Amnesty: Geld voor bescherming asielzoekers
Amnesty International mensenrechten

Den Haag – In de aanloop naar het rondetafelgesprek over de rechtshandhaving in het Caribische deel van het Koninkrijk heeft Amnesty International zich hard gemaakt voor de bescherming van Venezolaanse asielzoekers op Curaçao.

De Tweede Kamer moet ervoor zorgen dat het Nederlandse geld dat is toegezegd niet wordt misbruikt om de Venezolanen zonder individuele toetsing uit te zetten, schrijft directeur Eduard Nazarski, die op de bijeenkomst morgen een van de gesprekspartners zal zijn van de commissie voor Koninkrijksrelaties.

Nazarski verwijst in zijn bijdrage naar het Amnestyrapport van 2018, waarin staat dat Curaçao de bescherming aan zijn laars lapt en vooral bezig is met detentie en uitzetting in strijd met het internationaal recht. ,,Inmiddels zijn we een jaar verder en Amnesty International maakt zich nog steeds grote zorgen over de waarborging van de rechten van Venezolaanse vluchtelingen, asielzoekers en migranten op Curaçao.

Hoewel er inmiddels formeel een art. 3 EVRM-procedure (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) bestaat, is de toegang tot deze procedure niet geborgd en regelmatig vinden uitzettingen plaats.”

Nederland heeft op verzoek van Curaçao 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om de capaciteit voor de opvang van Venezolanen uit te breiden. Dat geld is onder de voorwaarde van individuele toetsing toegezegd, maar Amnesty ontvangt ‘met grote regelmaat’ signalen dat dit niet gebeurt. ,,Amnesty International maakt zich dan ook ernstige zorgen over de naleving van mensenrechten van Venezolanen in Curaçao. Daarnaast roepen de berichten vragen op over de besteding van het Nederlandse geld.”

Nazarski baseert zich op advocaten, activisten en Venezolanen op Curaçao, die zeggen dat artikel 3 uit het EVRM niet wordt toegepast. Vluchtelingen die daar een beroep op doen worden zelfs geïntimideerd, zelfs minderjarigen worden opgepakt en gedetineerd. Ook wijst Amnesty op de vluchten van enkele weken geleden toen tientallen mensen werden uitgezet naar Venezuela zonder de kans te hebben gekregen contact te hebben met een advocaat.

,,Op Curaçao vindt vrijheidsontneming plaats enkel op basis van het ontbreken van een verblijfstitel, zonder toegang tot informatie, adequate hulp of begrijpelijke procedures om in beroep te gaan tegen de beslissing tot detentie.

Daarbij wordt geen rekening gehouden met de beschermingsbehoefte van mensen”, schrijft de directeur van Amnesty International. Hij vraagt de 2 miljoen euro van Nederland niet uit te betalen voor meer detentiefaciliteiten, maar te bestemmen voor bescherming aan de vluchtelingen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Met begrip en waardering voor het vele goede werk voor AI maar men sluit hier de ogen voor het feit dat het gaat om illegalen (soms helaas in het bezit van wapens) en Curacao een kleine community is mét veel ilegalen, een hoge werkloosheid en een stugge economie. Waarom? Waarom niet naar Aruba gekeken? Wie hebben dat rapport geschreven? Een professioneel AI-team? Of een paar over-assertieve querulanten v/e Hollandse grachtengordel? Als voormalig (actief) lid van AI is dit voor mij niet herkenbaar. Jammer. AI; open your eyes, blijf professioneel (hoor/wederhoor) en blijf realistisch. Hetzelfde geldt voor enkele advocaten die zich eveneens laten verleiden de realiteit uit het oog te verliezen. It’s sooo easy als je een Naf 8000+ inkomen hebt en na het werk in je gekoelde SUV naar je bloemetjeshuis in de gated community rijdt. Why worry? Wel, hierom; helaas is het mediane inkomen voor onze 160.000 inwoners Nf 1840/mnd, de werkloosheid zo’n 20%, leeft 25% van de huishoudens beneden de armoedegrens en leven hier naar schatting zo’n 7 a 10.000 illegalen. Wake up & open your eyes. Please.

  2. Economische vluchtelingen zijn geen vluchtelingen en kunnen geen asiel aanvragen. Dus zijn ze illegaal en kunnen in detentie om uitgezet te worden.

    Zo is dat in de hele wereld behalve in Europa waar ze gekke henkie zijn. Daarom zie je daar ook alleen de stroom met economische vluchtelingen die daar met hulp van NGO’s en de linkse asielindustrie wel kunnen blijven.
    In andere landen kom je er gewoon niet in!

  3. Economische vluchtelingen zijn geen vluchtelingen en kunnen geen asiel aanvragen. Dus zijn ze illegaal en kunnen in detentie om uitgezet te worden.

  4. Hij vraagt de 2 miljoen euro van Nederland niet uit te betalen voor meer detentiefaciliteiten, maar te bestemmen voor bescherming aan de vluchtelingen.

    En daar heb je het. 2 miljoen moet gaan naar de advocaat vriendjes.

    Zo werkt de vluchtelingen industrie!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties