AD | ‘Ambtenaren Bonaire moeten Papiaments beheersen’

‘Ambtenaren Bonaire moeten Papiaments beheersen’

Kralendijk – Het Papiaments is volgens het Bestuurscollege (BC) niet alleen de eigen taal van Bonaire, maar ook een belangrijk onderdeel van de Bonairiaanse identiteit en cultuur.

,,De sterke groei van de bevolking bestaat grotendeels uit mensen die zich van buiten Bonaire op het eiland vestigen. Het merendeel is, zo leert de praktijk, het Papiaments niet machtig. Zij vinden daardoor moeilijker hun weg in de Bonairiaanse samenleving.”

Het BC wil daarom nieuwe inwoners stimuleren zo snel mogelijk de taal te leren verstaan, spreken en lezen en zich te verdiepen in de lokale cultuur ‘zodat zij optimaal kunnen genieten van de voordelen van het wonen op Bonaire en kunnen meedoen in de gemeenschap en daaraan ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren’.

Om het goede voorbeeld te geven heeft het BC besloten personeel dat in overheidsdienst treedt en het Papiaments niet beheerst te verplichten zich de taal zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen een jaar, eigen te maken. ,,Dat komt het functioneren van het gehele overheidsapparaat ten goede en daarmee ook onze dienstverlening.”

,,Het moet vanzelfsprekend zijn dat de lokale bevolking in de contacten met de overheid wordt aangesproken in de taal die de meesten thuis spreken”, aldus gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe van Personeel & Organisatie.

,,Het is ook veel beter voor de collegiale verhoudingen en de teamgeest als je op de werkvloer in het Papiaments met elkaar kunt communiceren.
Het BC wil niet zo ver gaan om een algemene verplichting in te voeren. Wel denkt het BC aan een aanmoedigingsbeleid. Overigens hebben sommigen dat zetje helemaal niet nodig. Die zien zelf het voordeel ervan in om zich snel in het Papiaments te kunnen redden.

,,Een voorbeeld is Marnix van Rij die als fiscaal expert door het OLB is ingehuurd. Hij en zijn echtgenote Courtney zijn begin september op het eiland komen wonen en zijn meteen met een cursus Papiaments begonnen.

Deze week hebben ze hun certificaat in ontvangst genomen”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe die bij de uitreiking aanwezig was om het echtpaar Van Rij te complimenteren.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | ‘Ambtenaren Bonaire moeten Papiaments beheersen’

 1. “…Om het goede voorbeeld te geven heeft het BC besloten personeel dat in overheidsdienst treedt en het Papiaments niet beheerst te verplichten zich de taal zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen een jaar, eigen te maken. ,,Dat komt het functioneren van het gehele overheidsapparaat ten goede en daarmee ook onze dienstverlening.”…”

  Hoe dat zo? Al die wetten zijn toch in het Nederlands.

 2. Ik lees hier reacties die 200 jaar geleden ook gebruikt werden, toen we nog een kolonie waren.

 3. @Trui | 14 december 2019 om 11:31 |
  Citaat… “Maar als dat lokaal de taal is dien je het te leren, als je langer op het eiland gaat blijven.”….einde citaat!

  Ja, gelijk heeft u! En, hoelang woont uzelf dan hier als blijkt dat u het Papiamentu niet machtig bent en daardoor (misschien?) blijft minachten, ook de originele sprekers ervan en er zelfs te pas en te onpas kwaad over spreken? Cit….”Menedzjur, Nie Jok Jenkies… laat me niet lachen.” Ga eens op een cursus, zoals ook het Bestuurscollege van Bonaire voorstelt, en u zult te weten komen dat wat u schrijft en hoe u het schrijft onzin is. En, als u het bent die onzin opschrijft of uitkraamt, dan past het niet om andermans taal uit te maken voor “baby gebrabbel”. Zelfs een baby kan dan blijken intelligenter te zijn en zich uit te dragen dan u!

 4. Jezus, beginnen ze nu hier ook al met een het verplicht willen stellen van het locale taaltje. Ben even serieus, we willen toch niet net als Curacao wereldvreemd worden, Engels verplicht voor alle ambtenaren zou een veel betere keuze zijn.

 5. …….”Het merendeel van de mensen van buiten is, zo leert de praktijk, het Papiaments niet machtig…..

  Het meerendeel van de lokale bevolking is de taal ook niet machtig!

  Verbeter de wereld begin eerst je eigen taal goed te spreken!

 6. Ben het er wel mee eens, ondanks dat Papiamentu niet meer dan een hopeloos baby gebrabbel is.

  Menedzjur, Nie Jok Jenkies… laat me niet lachen.

  Maar als dat lokaal de taal is dien je het te leren, als je langer op het eiland gaat blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *