32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 13:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Alcalá-Wallé: Discriminatie studenten Curaçao

Alcalá-Wallé: Discriminatie studenten Curaçao | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) vraagt haar Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven ‘zo snel mogelijk na te trekken op basis van welke concrete criteria Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar zijn op onder andere de Universiteit Leiden’.

Alcalá-Wallé vindt dat ‘studenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk door een deel van de Nederlandse hogescholen en universiteiten worden gediscrimineerd en vraagt in een brief van 1 juli opheldering aan Van Engelshoven.

Want terwijl ‘het Curaçaose onderwijssysteem op het Nederlandse is afgestemd’ worden de studenten van Curaçao per definitie uitgesloten of, anders dan leerlingen uit Nederland, ‘niet direct toegelaten’ tot een vervolgopleiding. Als concreet voorbeeld noemt Alcalá-Wallé de Universiteit Leiden die op de website vermeldt dat ‘aanstaande studenten met een Antilliaans vwo-diploma in het algemeen niet direct toelaatbaar zijn’.

- Advertentie -

,,De Universiteit Leiden kan dit diploma niet verifiëren in Studielink”, zo is op de website te lezen. ,,De vwo-diploma’s van aanstaande studenten, behaald in Aruba, Sint Maarten en Curaçao, beschouwt de Universiteit Leiden als vergelijkbaar met een vwo-diploma behaald in Nederland. Deze groep moet echter een toelatingsverzoek indienen zodat wij kunnen vaststellen of het diploma en eventuele vereiste vakken daadwerkelijk behaald zijn.”

Minister Alcalá-Wallé heeft de consequenties van het nieuwe beleid niet eerder zo expliciet op een website van een Nederlandse universiteit gezien en stelt in de brief aan Van Engelshoven dat zij dit ‘een ongewenste ontwikkeling’ vindt die discriminerend is en bovendien indruist tegen de Onderwijsagenda 2030 waarin studentenmobiliteit als prioriteit is opgenomen. Tegen het Antilliaans Dagblad zegt Alcalá-Wallé wel dat de ‘meeste Curaçaose studenten er niet veel van zullen merken en worden aangenomen’, maar dat ‘een deel van de hogescholen en universiteiten criteria stellen, waardoor het lastig wordt’.

De Curaçaose minister van Onderwijs heeft de zaak in november 2017 al aangekaart bij haar Nederlandse collega. Een en ander heeft te maken met nieuw beleid van Nederland wat betreft de selectiecriteria van hogescholen en universiteiten voor eerstejaarsstudenten.

De centrale loting voor numerus-fixusopleidingen is vanaf het studiejaar 2017-2018 afgeschaft en ‘bij de nieuwe decentrale selectie wordt er ook gekeken naar eerdere onderwijsprestaties, persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de aspirant-student’, zo bericht de Rijksoverheid al in augustus 2014.

- Advertisement -

,,Hogescholen en universiteiten kunnen nu studenten bij de poort kiezen”, zegt Alcalá-Wallé. Afgesproken is destijds dat de Onderwijsministers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk aan de bel trekken zodra blijkt dat een en ander ongewenste gevolgen heeft voor de studenten van de eilanden. Dat is volgens Alcalá-Wallé ‘in een aantal gevallen gebeurd’ en dat doet zij dus nu ook.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Wim, m rojer 15000 pm snoepreis business +++ niet komen opdagen, grote muil, wel naar de wallen, en fake janken over NOS YDK. En daar moeten wij het dan mee doen, net als kop van jut c cooper

 2. Toelatingseisen en/of beoordeling is wat elke Hogeschool of Universiteit mag doen (Belangrijkste reden om de uitval tegen te gaan). Dit is voor elke student van toepassing of je nu uit Bonaire of Lutjebroek komt.

  Is dus helemaal niets discriminerend aan! En een schande dat een Minister dit woord in haar mond neemt terwijl ze blijkbaar er niets van af weet.

  Maar goed. Wat anders verwachten we van een Minister die alleen op snoepreisjes is en niets en ook helemaal niets voor het eiland doet!

 3. Waarom ook studeren, als je zonder studie 15,000 per maand kunt verdienen met een 4 urige werkweek: zie Menki Rojer,

 4. De Universiteit zal de Curacaose student niet weigeren omdat hij zo’n voorbeeldig student is.

  Wanneer beseffen we eindelijk eens dat we gedegenereerd derderangs volk zijn?

  De Universiteit heeft volledig gelijk.

 5. Tegen het Antilliaans Dagblad zegt Alcalá-Wallé wel dat de ‘meeste Curaçaose studenten er niet veel van zullen merken en worden aangenomen’, maar dat ‘een deel van de hogescholen en universiteiten criteria stellen, waardoor het lastig wordt’.

  Want de YDK student voldoet niet aan de criteria?

 6. Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) vraagt aan Ingrid van Engelshoven om na te trekken waarom Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar zijn op onder andere de Universiteit Leiden’. Nou wat dacht je van dat studenten hun fietsen kwijtraken, s’avonds in lokalen worden ingebroken, verdwenen laptops en andere waardevolle spullen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -