28 C
Willemstad
• zaterdag 13 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | AG: ‘Kuwas moet naar SDKK’

HomeMediaAD | AG: 'Kuwas moet naar SDKK'

‘Monster heeft niet voldaan aan voorwaarden van overeenkomst’

Kuwas hoorde gisteren de advocaat-generaal zeggen dat hij zijn straf waarschijnlijk niet in Nederland zal kunnen uitzitten.
Verdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas hoorde gisteren advocaat-generaal mr. Anton van der Schans zeggen dat hij zijn straf waarschijnlijk niet in Nederland zal kunnen uitzitten | FOTO GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

Willemstad – Als Elvis Kuwas, alias Monster, wederom tot een celstraf wordt veroordeeld, zal hij deze hoogstwaarschijnlijk toch op Curaçao moeten uitzitten. Dat heeft de advocaat-generaal Anton van der Schans gisteren, op de laatste dag van de behandeling van de zaak Magnus in hoger beroep, bekendgemaakt.

Eerder werd er tussen het Openbaar Ministerie en Kuwas een overeenkomst bereikt, dat hij zijn gevangenisstraf in Nederland zou kunnen uitzitten. Als voorwaarde hieraan werd echter gesteld dat de verklaringen van Kuwas over de moord van Helmin Wiels en Raul Martinez op waarheid moeten berusten.

,,Er werd toen een schriftelijke garantie opgesteld waarin staat dat de verdachte naar Nederland wordt overgeplaatst nadat voldoende is gebleken dat zijn verklaringen over de moorden van Wiels en Martinez op waarheid berusten”,

zo zei Van der Schans gisteren.

Elvis "Monster" Kuwas ‘Ik was slechts dekmantel’
Verdachte Elvis “Monster” Kuwas heeft met het intrekken en ontkenningen van zijn bekentenissen de tentuitvoering van zijn straf in Curaçao geriskeerd | Foto Vigilante

Vorig jaar bekende Kuwas dat hij de moord op Wiels zou hebben gepleegd. Later in augustus, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus, trok Monster deze bekentenis echter weer in en beweerde hij dat hij onder druk was gezet door het Openbaar Ministerie.

,,Met het intrekken van de bekentenis en het nu ontkennen dat u iets te maken heeft gehad met de moord op Wiels, is dus niet voldaan aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de overeenkomst”,

aldus de advocaat- generaal gisteren.

,,Bij de huidige stand van zaken kan niet vertrouwd worden dat Kuwas naar Nederland kan. Het lijkt er namelijk op dat zijn ontkenningen niet berusten op waarheid.”

De advocaat- generaal legt uit dat verdachten binnen het Koninkrijk niet de vrije keuze hebben om te beslissen dat ze liever naar Nederland willen om hun straf uit te zitten dan hier. Zo’n overdracht zou alleen kunnen als Kuwas een inwoner zou zijn van Nederland, maar dat is niet het geval.

Advocaat-generaal Anton van der Schans, die gedurende de behandeling van het hoger beroep van Magnus als procureur-generaal fungeerde  |  FOTO GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE
Advocaat-generaal Anton van der Schans, die gedurende de behandeling van het hoger beroep van Magnus als procureur-generaal fungeerde | FOTO GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

,,Als hoofdregel geldt: pleegt u de strafbare feiten op Curaçao, dan zit u de straf op Curaçao uit. En na 20 jaar kan uw straf heroverwogen worden. Dat geldt voor u dus ook.”

Kuwas wordt nu weer teruggebracht naar Nederland. Hij wil niet aanwezig zijn bij de uitspraak op 20 februari. Lang zal hij daar echter niet kunnen blijven, zo liet Van der Schans weten.

,,Er is een overeenkomst tussen de ministers van Justitie binnen het Koninkrijk dat een verdachte – bij sprake van veiligheidsproblemen – tijdelijk naar een ander land kan worden overgeplaatst. Dit kan tot maximaal zes maanden.”

‘Kuwas gemanipuleerd door OM’

,,Mijn cliënt was er honderd procent van overtuigd dat hij in Nederland zijn gevangenisstraf zou kunnen uitzitten als hij een bekennende verklaring zou afgeven. Als hij wist dat dat niet zou kunnen, had hij dat nooit gedaan.”

Dat waren de woorden van de raadsvrouw van Kuwas, Olga Saleh-Kostrzewski gisteren, tijdens de laatste dag van de behandeling van de zaak Magnus in hoger beroep.

,,Mijn cliënt is nooit verteld dat hij op Curaçao zijn straf zou moeten uitzitten. Hij is dus ten onrechte gemanipuleerd door het Openbaar Ministerie om een verklaring af te leggen”,

aldus de advocate die het OM verder beschuldigde van ‘verschrikkelijke opzettelijke misverstanden’.

Tweede procesdag Wiels: Kuwas wordt gestopt door advocaat | Foto Persbureau Curacao
De advocate van Elvis ‘Monster’ Kuwas beschuldigde het OM van ‘verschrikkelijke opzettelijke misverstanden’. | Foto Persbureau Curacao

Eerder liet Kuwas zelf weten een bekentenis te hebben afgelegd enkel en alleen om naar Nederland te kunnen om bij zijn vrouw en kinderen te kunnen zijn.

,,Maar die bekentenis was niet op de waarheid berust. Ik heb niemand vermoord”,

aldus de vermeende schutter van Helmin Wiels. Of de verklaring van de advocaat-generaal gisteren – dat Kuwas zijn celstraf nu toch op Curaçao zal moeten uitzetten – voor een verandering in de zaak Magnus zal zorgen, moet nog blijken.

Het vonnis in de zaak Magnus in hoger beroep volgt op 20 februari om 14.00 uur. Kuwas liet gisteren weten niet aanwezig te zullen zijn, maar het gerecht toonde zich bereid om hem zijn vonnis mee te delen via een videoverbinding.

,,Aparte gevallen eisen aparte procedures”,

zo meldde de voorzitter van het college van rechters.

,,In het algemeen en voor uw zaak ook hecht het Hof er veel waarde aan om het vonnis hoogstpersoonlijk aan de verdachte mee te delen. Het is een vorm van verantwoording die het Hof wil afleggen ook aan de verdachte. En de rechter kan zo met klem overbrengen wat hij vindt en waarom hij dat vindt; veel meer dan wanneer het vonnis enkel digitaal wordt opgestuurd.”

De voorzitter van het college van rechters |  FOTO GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE
De voorzitter van het college van rechters |
FOTO GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

De voorzitter:

,,Daarom zijn wij bereid om na de zitting in een rechtstreekse verbinding in één van de zalen van het gerechtsgebouw met u aan de andere kant van het scherm in Nederland u kort te vertellen wat de inhoud van het vonnis is en waarom het is zoals het is. Dit is geen afspraak en ook geen toezegging. Het is op dit moment een bereidverklaring. Voorafgaand aan de zitting heb ik van het Openbaar Ministerie begrepen dat de bereidheid daar ook is om daaraan mee te werken. Zij zal onderzoeken of het feitelijk en technisch mogelijk is. Dit zal dan vrijdagavond ergens tussen 19.30 uur en 20.00 uur Nederlandse tijd zijn.”

Laatste woord Kuwas

Net als bij eerste aanleg, werd Elvis Kuwas gisteren de mogelijkheid geboden het laatste woord te voeren. Hij wilde niet veel zeggen, maar zei wel het volgende:

,,Aan alle nabestaanden, ze hebben het recht om de waarheid te weten, maar ik weet helemaal niets. Er zijn twee verdachten en die zijn allebei dood. Ik ben geen verdachte. Ik heb van mijn leven nog nooit iemand vermoord.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties