31 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD | Aanwijzing Aruba dreigt

Premier Evelyne Wever Croes van Aruba

Oranjestad – Voor 30 april moet Aruba een begroting aanleveren die voldoet aan de eisen van het College Aruba financieel toezicht (CAft). Zo niet, dan volgt een aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR).

Het Antilliaans Dagblad beschikt over stukken waaruit dit blijkt. Het betreft een document dat de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties vandaag aan de Rijksministerraad aanbiedt. De bijlage is een brief van het CAft aan premier Mark Rutte (VVD), voorzitter van de RMR.

,,Het beeld met betrekking tot de financiële situatie van Aruba blijft zeer zorgelijk”, schrijft Knops aan de koninkrijksregering. Niet alleen is de tekortnorm voor 2017 bij verre niet gehaald, het gepresenteerde tekort voor 2018 leidt tot een verdere toename van de Arubaanse schuld van 91 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De regering in Oranjestad houdt rekening met een aanwijzing door de Rijksministerraad omdat beseft wordt dat de overheidsfinanciën nog steeds niet op orde zijn. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zegt zich er niet tegen te zullen verzetten.

De bewindsvrouw verklaart ervan uit te gaan dat de aanwijzing al klaarligt om ondertekend te worden. Reden is dat de door het CAft gestelde begrotingsnormen voor zowel 2017 als 2018 niet gehaald worden. Het huidige MEP/POR/RED-kabinet, medio november aangetreden, verwijt de vorige kabinetten van premier Mike Eman (AVP) wanbeleid. De regering hoopt nog wel het Koninklijke Besluit met de aanwijzing te voorkomen.

Het is Aruba niet gelukt de tekortnorm van 0,5 procent bbp in 2017 te halen. Naar verwachting zal het jaar 2017 worden afgesloten met een tekort van 3,1 procent bbp. ,,Het tekort wordt onder andere veroorzaakt door tegenvallende belastingopbrengsten en het uitblijven van de heropening van de raffinaderij”, schrijft Knops aan de RMR.

De ontwerpbegroting 2018 geeft een tekort van 3,9 procent bbp weer, waardoor volgens de staatssecretaris ‘wederom de normen uit de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) niet worden gehaald’. Voor 2018 is een overschotnorm van 0,5 procent bepaald.

,,Het CAft heeft Aruba geadviseerd dat het tekort van 2018 lager moet zijn dan het tekort van 2017 (3,1 procent bbp in 2017). Daarnaast verzoekt het college aan Aruba om nog eens kritisch naar de kostenstijgingen en intensiveringen in het Financieel Economisch Memorandum (FEM) te kijken.”

In 2014 kreeg Aruba al een aanwijzing. Dit leidde tot de introductie van het College Aruba financieel toezicht – voor de andere eilanden geldt het financieel toezicht al sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 – en het doel om in 2018 een begrotingsevenwicht te bereiken. Indertijd ging de toenmalige premier Eman (AVP) uit protest zes dagen lang in hongerstaking.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -