27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 23:25

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Aanwijzing Aruba dichterbij

‘Caribische macht in Den Haag moet je gegund worden’ | RVD

Oranjestad/Den Haag – De Rijksministerraad (RMR) behandelt komende vrijdag een concept-besluit tot het geven van een aanwijzing aan Aruba. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) krijgt nog wel vooraf de mogelijkheid haar zienswijze te geven.

De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties zal – conform het advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft) – de Rijksministerraad het concept-besluit tot het geven van een aanwijzing voorleggen.

,,Ik streef ernaar behandeling daarvan te laten plaatsvinden in de RMR van 18 oktober”, schrijft Knops in een brief in handen van het Antilliaans Dagblad. Als de RMR besluit tot het overnemen van het CAft-advies tot het geven van een aanwijzing dan staat daar, op basis van de geldende Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft), beroep bij de Kroon tegen open.

In de Rijksministerraad van 20 september heeft Knop aangekondigd dat hij de Arubaanse premier nogmaals een brief zou schrijven over het financieel toezicht op Aruba en de rol daarbij van de RMR.

- Advertentie -

,,Ook al heeft u aangegeven de door de Staten geamendeerde wijziging van de LAft niet ter vaststelling aan de gouverneur te zullen voorleggen, zijn daarmee de afspraken uit het protocol (van november 2018, red.) nog niet op de afgesproken wijze verwerkt”, aldus de staatssecretaris.

Om die reden vraagt Knops nogmaals ‘mede namens de voorzitter van de Rijksministerraad’ – premier Mark Rutte (VVD) – om zoals is afgesproken in het protocol van 2018 de Arubaanse LAft-wet ‘zo snel mogelijk aan te passen’ aan de normen uit het protocol. ,,Zodat de Rijksministerraad zijn rol op betekenisvolle wijze kan vervullen.”

De bewindsman verzoekt Wever-Croes hiertoe uiterlijk in de RMR van komende vrijdag ‘een passend voorstel in te brengen’. Knops biedt daarbij, indien dat op prijs zou worden gesteld, assistentie van zijn ambtenaren aan. Knops geeft overigens aan dat zijn ambtenaren de samenwerking met hun collega’s van de Dienst Financiën van Aruba bij de uitwerking van de begrotingsregels uit het protocol constructief hebben ervaren.

Ten aanzien van de personeelslastennorm blijft de staatssecretaris echter ferm ‘de lijn van het CAft volgen’ die stelt dat het plafond van 479 miljoen florin geldt voor het totaal van de personeelslasten in 2019 ‘inclusief Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan’. Deze lijn van het CAft is ook opgenomen in het advies aan de RMR om Aruba een aanwijzing te geven.

- Advertisement -

,,Van belang onder meer in dit kader is, is dat zowel Nederland als Aruba zich binnen en buiten de muren van Trêveszaal (de zaal waar de Rijksministerraad vergadert, red.) beperkt tot het benoemen van de feiten en de daadwerkelijk gemaakte afspraken. Communicatie die daaraan voorbijgaat, bemoeilijkt de samenwerking binnen de Rijksministerraad onnodig.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Curacaohuis & Co

Met Ennia vonnis + Curacaohuis benoemingsbesluiten | Opinie George Lichtveld De argumenten die premier Pisas gebruikt om dat schaamteloze nepotisme te vergoedelijken waar onze Gevolmachtigde Minister zich aan...

Democracy now! | Monday, December 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 6 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man verdrinkt bij Piscadera

Een man is vanochtend verdronken in de baai van Piscadera. Ambulancepersoneel heeft tevergeefs getracht de man te reanimeren. Uit eerste berichten valt op te maken dat de...

Nu.cw | 111 kinderen krijgen fiets cadeau bij laatste actie Bikes 4 Kids Curaçao

Bikes 4 Kids Curaçao heeft afgelopen weekend 111 kinderen een fiets cadeau gedaan. Het was het laatste jaar van de organisatie, die vanwege de coronapandemie de fondsenwerving...

Nu.cw | Één persoon overleden aan Covid-19, dodenaantal op 180

Het aantal coronaslachtoffers op Curaçao is vandaag opgelopen naar 180. Er is één persoon overleden aan het virus. Er liggen momenteel vier coronapatiënten in het Curaçao Medical...
- Advertentie -