29 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 10:50

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

AD | Aanwijzing Aruba dichterbij

HomeLandenArubaAD | Aanwijzing Aruba dichterbij

‘Caribische macht in Den Haag moet je gegund worden’ | RVD

Oranjestad/Den Haag – De Rijksministerraad (RMR) behandelt komende vrijdag een concept-besluit tot het geven van een aanwijzing aan Aruba. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) krijgt nog wel vooraf de mogelijkheid haar zienswijze te geven.

De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties zal – conform het advies van het College Aruba financieel toezicht (CAft) – de Rijksministerraad het concept-besluit tot het geven van een aanwijzing voorleggen.

,,Ik streef ernaar behandeling daarvan te laten plaatsvinden in de RMR van 18 oktober”, schrijft Knops in een brief in handen van het Antilliaans Dagblad. Als de RMR besluit tot het overnemen van het CAft-advies tot het geven van een aanwijzing dan staat daar, op basis van de geldende Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft), beroep bij de Kroon tegen open.

In de Rijksministerraad van 20 september heeft Knop aangekondigd dat hij de Arubaanse premier nogmaals een brief zou schrijven over het financieel toezicht op Aruba en de rol daarbij van de RMR.

,,Ook al heeft u aangegeven de door de Staten geamendeerde wijziging van de LAft niet ter vaststelling aan de gouverneur te zullen voorleggen, zijn daarmee de afspraken uit het protocol (van november 2018, red.) nog niet op de afgesproken wijze verwerkt”, aldus de staatssecretaris.

Om die reden vraagt Knops nogmaals ‘mede namens de voorzitter van de Rijksministerraad’ – premier Mark Rutte (VVD) – om zoals is afgesproken in het protocol van 2018 de Arubaanse LAft-wet ‘zo snel mogelijk aan te passen’ aan de normen uit het protocol. ,,Zodat de Rijksministerraad zijn rol op betekenisvolle wijze kan vervullen.”

De bewindsman verzoekt Wever-Croes hiertoe uiterlijk in de RMR van komende vrijdag ‘een passend voorstel in te brengen’. Knops biedt daarbij, indien dat op prijs zou worden gesteld, assistentie van zijn ambtenaren aan. Knops geeft overigens aan dat zijn ambtenaren de samenwerking met hun collega’s van de Dienst Financiën van Aruba bij de uitwerking van de begrotingsregels uit het protocol constructief hebben ervaren.

Ten aanzien van de personeelslastennorm blijft de staatssecretaris echter ferm ‘de lijn van het CAft volgen’ die stelt dat het plafond van 479 miljoen florin geldt voor het totaal van de personeelslasten in 2019 ‘inclusief Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan’. Deze lijn van het CAft is ook opgenomen in het advies aan de RMR om Aruba een aanwijzing te geven.

,,Van belang onder meer in dit kader is, is dat zowel Nederland als Aruba zich binnen en buiten de muren van Trêveszaal (de zaal waar de Rijksministerraad vergadert, red.) beperkt tot het benoemen van de feiten en de daadwerkelijk gemaakte afspraken. Communicatie die daaraan voorbijgaat, bemoeilijkt de samenwerking binnen de Rijksministerraad onnodig.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties