28 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Aanval op CBCS-top

HomeMediaAD | Aanval op CBCS-top
Door CBCS aangestelde commissaris Ennia Faroe Metry uit vergaande verwijten

Willemstad – De in verband met de noodregeling bij Ennia door de Centrale Bank CBCS aangestelde raad van commissarissen (RvC) heeft de aanval geopend op dezelfde CBCS.

De brief waarin dat gebeurt, van 11 november jongstleden, is gelekt en in handen van het Antilliaans Dagblad. Het schrijven is een opsomming van forse kritiekpunten aan het adres van de Centrale Bank in Scharloo. De brief is gericht aan de drie directieleden Bob Traa, José Jardim en Leila Matroos-Lasten

,,Er is in casu sprake van een urgente situatie”, schrijft president-commissaris Faroe Metry. Hij is oud-hoofd Financiën en ook voormalig Statenlid voor de partij PNP. Het enige andere lid van de RvC van de Ennia-werkmaatschappijen is de advocaat Dave Liqui Lung, die onlangs verhuisde van Curaçao naar Nederland. Liqui Lung heeft de brief niet medeondertekend.

De noodregeling bij het verzekeringsconcern Ennia, eigendom van de Iraans-Amerikaanse miljardair Hushang Ansary, is sinds juli 2018 van toepassing. Al anderhalf jaar dus, merkt Metry op. Van de CBCS mag worden verwacht ‘voldoende voortvarend te werk te gaan’, aldus de commissaris, die er geen goed woord voor over heeft dat de RvC nauwelijks tot geen informatie krijgt van de Centrale Bank.

De brief wijst erop dat de RvC ‘de taak heeft toezicht te houden’ op het beleid van het bestuur, dat bij Ennia nu in handen is van de CBCS. ,,Van de RvC kan worden verwacht dat deze kritische vragen aan het bestuur mag stellen. Het bestuur (lees: CBCS, red.) is gehouden om de RvC binnen een redelijke termijn te beantwoorden.”

Een van de kritiekpunten is dat Metry de Centrale Bank verwijt sinds de noodregeling ‘te hebben nagelaten om een statutair vereist derde lid van de RvC te benoemen’. En hij verzoekt dan ook om dit ‘terstond’ alsnog te doen. Het belang van Ennia bij deugdelijk toezicht en good corporate governance ‘wordt op deze wijze door toedoen van de CBCS geschaad’. Dat Ennia door de noodregeling schade oploopt, was een geluid dat al eerder kwam uit de hoek van Ansary.

Metry gaat ook uitvoerig in op de kosten van de noodregeling. Deze waren bij het uitspreken ervan door het gerecht voorlopig vastgesteld op 500.000 gulden, terwijl het voorschot was vastgesteld op 100.000. De RvC heeft onlangs van de procuratiehouders van de Ennia-werkmaatschappijen vernomen ‘dat er inmiddels een bedrag van 8 miljoen gulden (de brief schrijft het bedrag met acht nullen inclusief de twee nullen achter de komma, red.) door CBCS is uitgegeven op grond van de noodregeling’.

De CBCS heeft de RvC echter nimmer op enig moment geconsulteerd omtrent deze kosten, aldus commissaris Metry. De RvC – gemachtigden namens de Centrale Bank – heeft voorts ‘nimmer enige informatie noch onderbouwing van deze kosten van de CBCS mogen ontvangen’. Hij wijst er verder op dat voor zover de raad bekend er voorts ‘nimmer rekening en verantwoording bij het gerecht is afgelegd’.

Er zijn méér ernstige tekortkomingen, meent de brievenschrijver. Sinds de instelling van de noodregeling heeft de Centrale Bank ‘nimmer op enig moment’ een officieel financieel verslag gemaakt over de stand van zaken omtrent de noodregeling.

,,Een en ander heeft zeer nadelige financiële gevolgen voor de ondernemingen van de werkmaatschappijen”, aldus een ernstig verwijt, direct gevolgd door een nog hardere beschuldiging: ,,Zeker als de CBCS zonder enige onderbouwing meerdere malen in de lokale media aangeeft dat de Ennia-groep insolvabel is.”

Van de procuratiehouders heeft de raad vernomen dat de klanten ernstige zorgen hebben geuit over de situatie bij Ennia, terwijl door de noodregeling er geen nieuwe klanten bijkomen.

,,Een en ander heeft derhalve aantoonbare negatieve financiële gevolgen voor de ondernemingen van de werkmaatschappijen”, stelt Metry nogmaals in de uitgelekte brief. De klanten en de polishouders hebben volgens hem ‘recht op deugdelijke informatie van de CBCS’ omtrent de stand van zaken.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. eens Knoek-koe: het jammere op Curacao is altijd dat als er onderwerpen zijn die een wat langere doorlooptijd hebben (good governance, beloningsbeleid, financiele stabiliteit) die altijd worden overschreeuwd door kortlopend nieuws. Bv nu is iedereen weer aan het reageren op Dos Santos, zodat good governance bij CBCS en HNO ondergesneeuwd wordt. De echte problemen worden zo nooit aangepakt en er heerst een afreken cultuur, waarbij men denkt dat als eenmaal de ene schurk is aangepakt (tromp) het wel weer allemaal in orde komt

 2. CBCS en Good Corporate Governance!
  CBCS en deugdelijk informeren en rapporteren.
  CBCS die geld over de balk smijt.
  Faroe Metry en Good Governance ethics
  Nu begint men elkaar met modderballen van bad Governance te bekogelen

 3. @Brian S: CBCS top is natuurlijk wel verantwoordelijk ervoor dat er deugdelijk toezicht is waaronder een volledige RvC.
  Gelukkig dat Etienne Ys ook bij de CBCS werkt: die kan zijn ENNIA kennis/verleden nu opnieuw gebruiken

 4. Ik ken Dave Liqui Lung niet anders dan een grote lafbek, die nooit zijn eigen mening verkondigt en nooit partij durft te kiezen.

  Volgens mij durft hij ook niet voor zijn geaardheid uit te komen. Vandaar misschien die vlucht naar Nederland waar hij onbespied zijn gang kan gaan.

  Overigens schandalig, die 8 miljoen. Plukt Ansary Ennia niet kaal dan is het de CBCS wel!

 5. Dus Dave verlaat Curacao als een vleermuis in de holst van de nacht om onduidelijke redenen en dan is de CBCS top daar verantwoordelijk voor?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties