AD | Regeling afvloeiing van Isla-personeel

De Lannoy (RdK): Bedrijf hield zich niet aan de regels | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De vakbonden hebben overeenstemming bereikt met PdVSA en dochtermaatschappij Refineria Isla over de afvloeiing van de medewerkers van de raffinaderij op Curaçao. Het personeel heeft het akkoord vrijdag goedgekeurd tijdens een gezamenlijke bijeenkomst.

Dat zegt Isla-woordvoerder Earl Balborda desgevraagd. Balborda kan niet in detail treden over de afspraken die gemaakt zijn met de vakbonden PWFC en Apri, maar zegt wel dat het ‘meer is dan wat wettelijk verplicht is’.

,,Refineria Isla zal de middelen zelf opbrengen uit de verkopen van de productie.”

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA huurt de Curaçaose raffinaderij van de overheid en exploiteert die al bijna dertig jaar onder de naam Refineria Isla. Eind dit jaar loopt de huurovereenkomst af. De Program Management Organization (PMO) en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) – eigenaar van de installaties en het terrein van de raffinaderij – onderhandelen met de Klesch Group uit Amerika over de overname van het leasecontract en een eventuele koop van de installaties van de raffinaderij.

Onlangs waren vertegenwoordigers van de Isla-vakbonden in Venezuela om afspraken te maken over de afvloeiing van de ongeveer 1.000 medewerkers van de raffinaderij op Curaçao. Apri vertegenwoordigt het stafpersoneel en PWFC de overige arbeiders die in vaste dienst zijn van het Venezolaanse bedrijf.

Vorige week wees directeur Vanessa Flores erop dat Refineria Isla, ondanks de moeilijke omstandigheden van het afgelopen jaar, nog altijd alle verplichtingen naar de werknemers nakomt. Salarissen worden betaald, secundaire arbeidsvoorwaarden gerespecteerd, belastingen en sociale premies ingehouden en afgedragen, schrijft Flores in antwoord op het verzoek van de Staten een centrale commissievergadering bij te wonen.

De Isla-directeur slaat de uitnodiging af en benadrukt dat een tanker olie heeft geleverd ‘die nu wordt verwerkt voor meer inkomsten en om aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Regeling afvloeiing van Isla-personeel

  1. Het is wel apart dat deze zelfde vakbonden het over solidariteit hebben, blijkbaar weten ze niet wat dat is al zou het in hun achterste bijten.

    Nu is de tijd om solidariteit te tonen met de werknemers die straks niet door de nieuwe operator overgenomen zullen worden. De meesten zullen naar alle waarschijnlijkheid nooit meer een baan vinden.

    Probeer maar een ruwe werknemer maar om te scholen voor werk in de toeristische industrie, gaat niet werken.

    Kortom de werknemers die straks bij de nieuwe operator aan de slag kunnen hoeven geen afvloeiingsregeling laat dat voor de werknemers die hierna werkeloos worden, wellicht valt het bedrag voor hen dan hoger uit, zij hebben het harder nodig, dat is pas solidariteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *