27 C
Willemstad
• vrijdag 1 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ACU moedigt sparen aan

HomeMediaACU moedigt sparen aan

Hoge percentages in vergelijking met commerciële banken

acuWillemstad – De Algemene Spaar en Krediet Coöperatie (ACU) wil haar leden (in het Papiaments ‘sosionan’), bewust maken van het belang van sparen. ,,In deze moeilijke tijden is het belangrijk een appeltje voor de dorst te hebben”, zo licht secretaris Ruthmilda Larmonie-Cecilia toe.

top 468×60

Advertentie

Opvallend zijn de hoge percentages rente die spaarders krijgen in vergelijking bijvoorbeeld met commerciële banken: voor sparen 3,7 procent, op een time deposit van een jaar 4 procent en op een kinderspaarrekening 5,25 procent.
Waar het verschil in zit wordt door Larmonie- Cecilia nader uitgelegd:

,,ACU is een coöperatie en alle leden moeten elke maand een vast bedrag beleggen in aandelen bij de organisatie.
Dit vormt het kapitaal van ACU. Daarnaast kunnen leden vrijwillig sparen.

Op leningen wordt elke maand een rente berekend van 1,25 procent volgens het annuïteitensysteem, dus over het totaalbedrag dat die maand nog over is.
In tegenstelling tot commerciële banken, lenen wij niet aan niet-leden en beleggen we ons geld ook niet.
Lenen is bij ACU ook niet onbeperkt, maar is afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die het lid heeft en van de financiële draagkracht. Jaarlijks wordt aan de leden dividend oftewel winstdeling uitgekeerd.”

Coöperaties zijn democratische organisaties, zo staat nog uitgelegd op de website.
In de Algemene Vergadering zijn alle leden gelijkelijk stemgerechtigd, dat wil zeggen ‘one man, one vote’.
De leden beslissen over de verdeling van het resultaat.
Dit kan door het creëren van fondsen voor de ontwikkeling van activiteiten, toewijzing van fondsen voor sociale dienstverlening en verdeling van deze fondsen onder de leden, naargelang het gebruik dat zij maken van de diensten van de coöperatie (patronage refund).
ACU heeft als uitgangspunt dat er permanente educatie geboden wordt.
Hiervoor zijn er fondsen gecreëerd voor educatieve activiteiten ten behoeve van haar leden, beheerders en werknemers in het algemeen.
Daarnaast biedt een coöperatie ondersteuning aan de maatschappij door (financiële) bijdragen te leveren bij sport, cultuur en educatieve projecten.

Naschrift

Coöperatie in de lift

Uit de jaarrekening 2012 – die van 2013 wordt pas in mei van dit jaar vastgesteld – blijkt ACU ‘nog steeds’ groeiende te zijn. Het jaar is afgesloten met een netto resultaat van 5,4 miljoen gulden. In 2011 was dit nog 5,0 miljoen gulden. De totaalbalans is gegroeid met 13,2 miljoen gulden. De leningen zijn gegroeid met 6,1 miljoen gulden, een groei van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De gewone deposito’s zijn ook toegenomen met een percentage van 14,7 procent en de langetermijndeposito’s met 12,9 procent. Het totale aandelenvermogen van de ‘sosionan’ bedroeg in 2012, 76,1 miljoen gulden, een stijging van 6,2 procent. ACU sloot dit jaar af met een totaalbalans van 199,7 miljoen gulden. Als ‘financieel instituut’ moet ook ACU volgens de richtlijnen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een solvabiliteitsratio hebben van minimaal 5 procent. In december 2012 voldeed de ACU hier ruimschoots aan met een percentage van 8,9 procent. Ook aan de voorgeschreven liquiditeitsratio van minimaal 20 procent is voldaan met een percentage van 31,2 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in
  1. Apresiabel Lesado,

    Mi ta desea un karchi di 50 plus; kiko ta mas fasil pa mi hasi?
    Danki di antemano pa e yudanda.

    Sharine

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties