26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 03:37

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoActie SGTK voorbij

Actie SGTK voorbij

Alcides CovaWILLEMSTAD — De actie van vakbond SGTK, die opkomt voor de belangen van het personeel van aannemersbedrijven op het Isla-terrein, is voorbij. De vakbond heeft gisteren haar leden opgeroepen om het werk te hervatten.

SGTK gaat er van uit dat binnen twee tot drie dagen de directie van het hoofdkantoor van het moederbedrijf van de Isla-raffinaderij in Venezuela groen licht zal geven, zodat bedrijven aangesloten bij aannemersvereniging AAV over kunnen gaan tot betaling van de bonus van 1600 gulden aan de SGTK-leden.
Volgens Alcides Cova, voorzitter van SGTK, werd het zijn leden gisteren niet toegestaan om het Isla-terrein te betreden om het werk te hervatten.
Maar Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha weerspreekt deze stelling.

“De SGTK-leden waren in actie.
Op een bepaald moment krijgen wij van de SGTK te horen dat hun leden weer willen gaan werken.
Wij hebben toen de vraag gesteld of de actie voorbij was.
Het antwoord dat wij kregen was: nee.
Dat kan dus niet.
Je kunt niet in actie zijn en toch het Isla-terrein willen betreden.
Wij accepteren het niet dat er op het Isla-terrein actie wordt gevoerd.”

Gijsbertha wees er ook op dat gedurende de actie van gisterochtend, toen de SGTK-leden zich voor de Isla-ingang van Post V verzamelden, deze ingang was afgesloten.
Maar Post 7 was wel open, iets waarvan de SGTK op de hoogte was.

“Iedereen die kon werken kon via Post 7 naar binnen.
Maar dat hebben ze ook niet gedaan.”

Volgens Gijsbertha dient SGTK formeel aan te geven dat de actie voorbij is, voordat zij weer tot het Isla-terrein kunnen worden toegelaten.
Volgens de Isla-woordvoerder zou dit in de loop van gistermiddag gebeurd moeten zijn.
SGTK-voorzitter Cova benadrukt dat de oproep aan de leden om het werk te hervatten het gevolg is van een toezegging, die binnen enkele dagen waargemaakt zal worden.

De ‘gewraakte’ bonus vloeit voort uit de afspraken, die de vakbond met aannemersvereniging AAV in mei vorig jaar is overeengekomen.
De AAV stelt op dit moment niet in staat te zijn om deze bonus uit te betalen en stelt dat de Isla heeft toegezegd dat zij de kosten, die met de bonus gemoeid zijn, zullen dragen.
Maar Gijsbertha plaatst dit in een breder kader.
Volgens hem heeft de Isla ‘toegezegd’ de cao, die tussen de AAV en SGTK is overeengekomen, te zullen erkennen.
De bonus heeft betrekking op de periode van september 2011, toen de cao was verlopen, tot mei 2012, toen de partijen een nieuwe cao overeenkwamen, en zou in eerste instantie alleen van kracht zijn voor personeel van aannemersbedrijven dat in de laatste twaalf maanden minimaal zes maanden op het Isla-terrein heeft gewerkt en ook onder de loongrens van de Sociale Verzekeringsbank valt.
Er werd een lijst opgesteld en naar de SVB gestuurd voor controle.
Volgens Gijsbertha zouden ongeveer 600 werknemers onder deze regeling vallen.
Maar de Isla-woordvoerder hekelt het feit dat nu tal van mensen worden opgevoerd voor deze bonus, die niet aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoen om voor de bonus in aanmerking te komen.

“Een vreemde ontwikkeling”

, aldus Gijsbertha, die erop wijst dat hiervoor de goedkeuring van Venezuela vereist is.
Iets wat tijd kost, geeft de Isla-woordvoerder aan.
Vakbondsvoorzitter Cova laat weten dat de vakbondsleden zeer gefrustreerd zijn over de laatste ontwikkelingen.

“Ze wachten al sinds mei vorig jaar.
Afspraken worden niet nagekomen.
Niemand kijkt naar hun belangen.
De overheid niet, de Isla niet en ook de aannemers niet.
Wij zullen weer gaan wachten, maar wij willen nu op korte termijn duidelijkheid dat de betalingen gaan plaatsvinden.
We hebben de Isla via onze advocaat per brief op de hoogte gesteld van het feit dat wij hen verantwoordelijk houden voor gederfde inkomsten voor de uren dat onze leden het werk wilden hervatten, maar hun de toegang werd ontzegd.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties