27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Achterstand Antillianen onverminderd groot

Minister Lodewijk Asscher
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken: Achterstand Antillianen onverminderd groot

DEN HAAG — Nederlanders afkomstig uit de voormalige Nederlandse Antillen waren ook vorig jaar oververtegenwoordigd in de zogeheten negatieve statistieken van schoolverlaters, criminaliteit, werkloosheid en uitkeringen.

Dat blijkt uit de rapportage Antilliaanse-Nederlanders 2013, die door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer is toegestuurd.

Het onderzoek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgevoerd in de 21 Antillen-gemeenten om inzicht te krijgen in de situatie van een aantal minderheden, onder wie Nederlanders met een Caribische achtergrond en Marokkanen, en om de effectiviteit van beleid te meten.

“De doelstellingen om de oververtegenwoordiging terug te dringen zijn op de meeste terreinen niet gehaald. Dat is teleurstellend, maar komt na de eerdere metingen niet meer als een verrassing”,

- Advertentie -

schrijft de minister in een begeleidende brief, hoewel hij opmerkt dat een tegenvallende economische ontwikkeling en oplopende werkloosheid een rol spelen.

Het rapport toont onder andere aan dat relatief veel Antilliaanse Nederlanders werkzoekend zijn of een uitkering hebben, al is het aandeel van jongeren tussen de 18 en 24 jaar in deze categorieën enigszins afgenomen.

Het aantal schoolverlaters blijft hoog en Nederlanders van Antilliaanse afkomst komen ook veel vaker in aanraking met de politie. Waar 1,6 procent van de autochtone Nederlanders in de periode 2009 tot 2012 geregistreerd werd als verdachte van een misdrijf, ging het bij Antilliaanse Nederlanders om 6,2 procent. Als percentage levert dat een oververtegenwoordiging op van 292 procent.

“De problematiek is hardnekkig en vraagt zowel van gemeenten als van het Rijk een verdere inzet. Deze inzet richt zich zowel bij het Rijk als bij de gemeenten op het voorkomen van probleemgedrag en het bieden van perspectief enerzijds en anderzijds op het stevig aanpakken van grensoverschrijdend gedrag”, schrijft Asscher.

De regering blijft voorstander van een generieke aanpak, die niet gericht is op bepaalde bevolkingsgroepen, maar op algemene problemen als werkloosheid, schooluitval en criminaliteit. Asscher noemt onder meer een project van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij ouders bewuster worden gemaakt van hun verantwoordelijkheden.

- Advertisement -

In samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie worden rolmodellen ingezet om crimineel gedrag bij jongeren te voorkomen en op het gebied van onderwijs is er extra aandacht voor beroepsoriëntatie.

“Ik ga ervan uit dat bovenstaande inzet zal bijdragen aan het verder terugdringen van de problematiek”, aldus Asscher.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een goede investering in het funderend onderwijs te Curacao in combinatie met een stevig en structureel programma op ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie lijken hier grote kansen te bieden.
    Curacao is in staat om hier haar verantwoordelijkheid te nemen en te bouwen aan een gezond perspectief voor haar Yu di Korsow.
    De weg naar werkelijke onafhankelijkheid is geplaveid met bouwstenen van kennis en kunde met een stevig fundament van nomen en waarden.
    Voorschoolse programma’s en ondersteuning bij de opvoeding maken het verschil.
    Samenwerking tussen scholen in Nederland en Curacao wordt ondersteund via het Europees Platform met diverse projecten. Als de wil er is, is de oplossing nabij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -