29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Schotte blijft dagen vast

Demissionair premier Gerrit Schotte (M) staat de pers te woord voor de deur van Fort Amsterdam.  Foto ANP / Prince Victor © 2012
Oud-premier Gerrit Schotte nog dagen vast Foto ANP / Prince Victor © 2012

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris (RC) heeft vanochtend besloten dat voormalig premier en MFK-leider Gerrit Schotte nog acht dagen vast moet blijven zitten, in verband met het lopende onderzoek Babel naar witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Dit is de conclusie van een rechtmatigheidtoets die de RC heeft gedaan.

De officier van justitie zal verder deze week bezien of er tegen Schotte een vordering bewaring – verlenging van de voorlopige hechtenis met wederom maximaal acht dagen – zal worden ingediend. Dat zegt het OM middels een persbericht.

Voordat de RC zijn beslissing bekendmaakte, diende advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vanochtend vroeg een (voorwaardelijk) verzoek in, waarin hij de vrijlating van zijn cliënt eiste. Dat zei hij vanochtend tegen radiozender MAS.

Sulvaran wees de RC in zijn verzoek op het feit dat hij conform de wet (artikel 89 van de Wetboek van Strafvordering, WvSv) binnen drie dagen een beslissing had moeten nemen op Schottes voorlopige hechtenis.

“Dat is niet gebeurd en inmiddels zijn zes dagen verstreken sinds zijn aanhouding”, aldus Sulvaran.

De raadsman had al een verzoek ingediend (gebaseerd op artikel 91 van WvSv) om de inverzekeringstelling van de verdachten eerder te behandelen. Een reactie op dit verzoek bleef uit, zei Sulvaran eerder desgevraagd tegenover deze krant.

Daarnaast is vanochtend ook een brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd, waarin de raadsman het OM verzoekt om de eerder gemaakte beloftes, dat de verdachten maar enkele dagen vast zouden blijven, na te komen.

Zoals bekend en door het OM zelf erkend, heeft een van de rechercheurs tijdens de verhoren van de verdachten gezegd – in het bijzijn van hun advocaten Sulvaran en Chester Peterson – dat zij maar één dag opgesloten zouden blijven.

De rechercheurs hebben verder zelfs uitgelegd dat Schotte en diens partner, Cicely van der Dijs, (op 20 mei) zijn aangehouden wegens collusie-gevaar (heimelijke verstandhouding om het opsporen van strafbare feiten te belemmeren), aangezien enkele getuigen die week gehoord moesten worden in verband met het onderzoek, aldus Sulvaran.

De rechercheur zou daaraan hebben toegevoegd dat de getuigen vorige week zijn gehoord. Volgens Sulvaran kan er dus geen sprake meer zijn van collusie-gevaar.

“Sterker nog, er kan eigenlijk niet eens gesproken worden over collusie, aangezien de beschuldigingen betrekking hebben op feiten van meer dan vier jaar oud. Schotte had dus allang de kans om contact te hebben met de betreffende getuigen”, aldus de advocaat.

Bovendien dient de aanhouding van een verdachte als ‘ultimum remedium’ te geschieden, benadrukt Sulvaran. Het OM legde bovengenoemde beloftes in zijn persberichten uit als miscommunicatie. Door die miscommunicatie heeft het OM wel de indruk gewekt bij de verdachten dat zij niet lang opgesloten zouden blijven, zegt Sulvaran.

Een reactie van de RC op het verzoek van Sulvaran zou in de middaguren behandeld worden, aldus de advocaat. De RC had vanwege andere werkzaamheden geen tijd om het direct te behandelen.

Verder moet het OM reageren op de gedane toezeggingen over de korte hechtenis van de verdachten. Dit vindt Sulvaran belangrijker.

“Zij waren niet verplicht om die toezeggingen te doen, maar hebben er toch voor gekozen om die te doen, dus moeten zij nu hun beloftes nakomen”, benadrukte hij in de media.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik weet niet zeker of er bij het OM en het onderzoekteam alleen maar stumpers rondlopen, als ik het goed begrijp en de verhalen van de Ratadvocaat lees moet dit wel zo zijn. Aan de andere kant moet ik denken op welke school heeft deze advocaat zijn Bul gehaald. Bij mijn weten dient een hulp officier van Justitie binnen drie dagen een verzoek in tot verlengen van 8 dagen en bekijkt de RC die binnen? 8 dagen of de verlenging redelijk is, aangezien de partner van Gerrit de Raaf op donderdag na een fout vrij is gekomen neem ik dus aan dat er dus op die dag ( 22 mei ) dus zowel voor Gerrit als zijn partner verlenging is aan gevraagd, door de gemaakte fout “wel of niet bewust” heeft de advocaat de mogelijkheid gekregen om de RC direct een uitspraak te laten doen en is deze dan ook in het voordeel van C v d Dijs uit gevallen. Als inderdaad geen verlenging aan gevraagd is voor de Raaf dan had hij vrijdag ochtend al buiten het hek gestaan namelijk vierde dag.Dus weer een hopie kontedraaienrij van deze zo beruchte $$$$$$$$$ advocaat .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -