25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 08:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte blijft dagen vast

- Advertentie -
Demissionair premier Gerrit Schotte (M) staat de pers te woord voor de deur van Fort Amsterdam.  Foto ANP / Prince Victor © 2012
Oud-premier Gerrit Schotte nog dagen vast Foto ANP / Prince Victor © 2012

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris (RC) heeft vanochtend besloten dat voormalig premier en MFK-leider Gerrit Schotte nog acht dagen vast moet blijven zitten, in verband met het lopende onderzoek Babel naar witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Dit is de conclusie van een rechtmatigheidtoets die de RC heeft gedaan.

De officier van justitie zal verder deze week bezien of er tegen Schotte een vordering bewaring – verlenging van de voorlopige hechtenis met wederom maximaal acht dagen – zal worden ingediend. Dat zegt het OM middels een persbericht.

Voordat de RC zijn beslissing bekendmaakte, diende advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vanochtend vroeg een (voorwaardelijk) verzoek in, waarin hij de vrijlating van zijn cliënt eiste. Dat zei hij vanochtend tegen radiozender MAS.

- Advertentie -

Sulvaran wees de RC in zijn verzoek op het feit dat hij conform de wet (artikel 89 van de Wetboek van Strafvordering, WvSv) binnen drie dagen een beslissing had moeten nemen op Schottes voorlopige hechtenis.

“Dat is niet gebeurd en inmiddels zijn zes dagen verstreken sinds zijn aanhouding”, aldus Sulvaran.

De raadsman had al een verzoek ingediend (gebaseerd op artikel 91 van WvSv) om de inverzekeringstelling van de verdachten eerder te behandelen. Een reactie op dit verzoek bleef uit, zei Sulvaran eerder desgevraagd tegenover deze krant.

Daarnaast is vanochtend ook een brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd, waarin de raadsman het OM verzoekt om de eerder gemaakte beloftes, dat de verdachten maar enkele dagen vast zouden blijven, na te komen.

Zoals bekend en door het OM zelf erkend, heeft een van de rechercheurs tijdens de verhoren van de verdachten gezegd – in het bijzijn van hun advocaten Sulvaran en Chester Peterson – dat zij maar één dag opgesloten zouden blijven.

De rechercheurs hebben verder zelfs uitgelegd dat Schotte en diens partner, Cicely van der Dijs, (op 20 mei) zijn aangehouden wegens collusie-gevaar (heimelijke verstandhouding om het opsporen van strafbare feiten te belemmeren), aangezien enkele getuigen die week gehoord moesten worden in verband met het onderzoek, aldus Sulvaran.

De rechercheur zou daaraan hebben toegevoegd dat de getuigen vorige week zijn gehoord. Volgens Sulvaran kan er dus geen sprake meer zijn van collusie-gevaar.

“Sterker nog, er kan eigenlijk niet eens gesproken worden over collusie, aangezien de beschuldigingen betrekking hebben op feiten van meer dan vier jaar oud. Schotte had dus allang de kans om contact te hebben met de betreffende getuigen”, aldus de advocaat.

Bovendien dient de aanhouding van een verdachte als ‘ultimum remedium’ te geschieden, benadrukt Sulvaran. Het OM legde bovengenoemde beloftes in zijn persberichten uit als miscommunicatie. Door die miscommunicatie heeft het OM wel de indruk gewekt bij de verdachten dat zij niet lang opgesloten zouden blijven, zegt Sulvaran.

Een reactie van de RC op het verzoek van Sulvaran zou in de middaguren behandeld worden, aldus de advocaat. De RC had vanwege andere werkzaamheden geen tijd om het direct te behandelen.

Verder moet het OM reageren op de gedane toezeggingen over de korte hechtenis van de verdachten. Dit vindt Sulvaran belangrijker.

“Zij waren niet verplicht om die toezeggingen te doen, maar hebben er toch voor gekozen om die te doen, dus moeten zij nu hun beloftes nakomen”, benadrukte hij in de media.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik weet niet zeker of er bij het OM en het onderzoekteam alleen maar stumpers rondlopen, als ik het goed begrijp en de verhalen van de Ratadvocaat lees moet dit wel zo zijn. Aan de andere kant moet ik denken op welke school heeft deze advocaat zijn Bul gehaald. Bij mijn weten dient een hulp officier van Justitie binnen drie dagen een verzoek in tot verlengen van 8 dagen en bekijkt de RC die binnen? 8 dagen of de verlenging redelijk is, aangezien de partner van Gerrit de Raaf op donderdag na een fout vrij is gekomen neem ik dus aan dat er dus op die dag ( 22 mei ) dus zowel voor Gerrit als zijn partner verlenging is aan gevraagd, door de gemaakte fout “wel of niet bewust” heeft de advocaat de mogelijkheid gekregen om de RC direct een uitspraak te laten doen en is deze dan ook in het voordeel van C v d Dijs uit gevallen. Als inderdaad geen verlenging aan gevraagd is voor de Raaf dan had hij vrijdag ochtend al buiten het hek gestaan namelijk vierde dag.Dus weer een hopie kontedraaienrij van deze zo beruchte $$$$$$$$$ advocaat .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -