30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Aantal overvallen op straat gestegen

Openbaar MinisterieWILLEMSTAD — Het aantal overvallen is gestegen. Dat gevoel had zowel de bevolking als minister van Justitie Nelson Navarro al. De criminaliteitscijfers van de laatste zes maanden van dit jaar bevestigen dit vermoeden.
Uit dat rapport blijkt ook dat de meeste overvallen op straat zijn gepleegd. De criminaliteitscijfers van dit jaar zijn afgelopen vrijdag naar Statenvoorzitter Mike Franco gestuurd, in verband met een aangenomen motie op 23 april vorig jaar, om de cijfers maandelijks te rapporteren aan het parlement.

Het rapport laat dit keer een duidelijker beeld zien van de verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan de diverse misdrijven.
Zo worden de achtergronden vermeld, zoals bijvoorbeeld de wijken waarvan de verdachten afkomstig zijn.
Het rapport mist echter cijfers van ontdekte witwaspraktijken, fraude en het daarbij in beslag genomen geld.

- Advertentie -

Tot nog toe zijn er dit jaar gedurende de maanden januari tot en met juni – met uitzondering van maart (43 in 2012 en 37 dit jaar) – meer overvallen gepleegd vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.

Het totale aantal gewelddadige overvallen, gepleegd in de eerste zes maanden van 2012 was 225 en 503 over het gehele jaar.
Dit jaar werden er 284 overvallen al dan niet met een (vuur)wapen gepleegd, een verschil van 59 vergeleken met vorig jaar.
Van dit aantal overvallen werden 161 (57 procent) op straat gepleegd, 69 (24 procent) bij commerciële instanties en bij 54 gevallen (19 procent) drongen de daders woningen binnen om de bewoners te beroven.

De politie heeft 52 van het totale aantal overvallen opgelost, nadat er in totaal 74 verdachten zijn opgepakt.
Het gaat hier om 68 mannen en 6 vrouwen.
Dat levert een oplossingspercentage op van 17,9 op.
Achtergrondinformatie

Uit de sociale verhoren van sommigen van de opgepakte verdachten van gewapende overvallen blijkt dat de jongste verdachte vijftien jaar is en de oudste 52.
Verder blijkt uit de cijfers dat 40 van de verdachten tussen 15 jaar en 25 jaar oud zijn.

68 van de verdachten die zijn gehoord komen uit de wijken

  • Koraal Specht (11),
  • Buena Vista (8),
  • Marie Pampoen (6) en
  • Kanga (4).

Niet van alle opgepakte verdachten zijn de persoonlijke gegevens bekend.
Sommigen verdachten hebben bij het sociaal verhoor geen antwoord op de vragen gegeven of er is door tijdnood geen sociaal verhoor van de verdachten afgenomen.

Verder blijkt uit het strafblad van 63 gehoorde verdachten, dat de meesten recidivisten zijn (62 procent), terwijl 24 van deze verdachten ‘first offenders’ zijn.
Dat betekent dat zij nooit eerder in contact zijn geweest met justitie.

Ook het onderwijsniveau van 64 opgepakte verdachten wordt in het rapport weergeven.
Zo hebben de meeste verdachten (19) een technische opleiding gevolgd en 12 alleen lager onderwijs.
De rest heeft onder andere de vsbo, arbeidsgericht onderwijs (ago), praktisch kadergerichte leerweg (pkl) en economisch toeristisch administratief onderwijs (etao) gevolgd.
Er komen geen verdachten voor die theoretisch kadergerichte leerweg (tkl), sbo, havo, hbo of vwo hebben gevolgd.

Opmerkelijk is dat 18 van de 63 gehoorde overvallers samen met hun beide ouders leven, 12 uit een eenoudergezin komen met alleen de moeder en 1 alleen met de vader, terwijl 12 in het gezin van anderen en 11 bij vrienden en kennissen wonen.
Vijf van de verdachten hebben een eigen gezin en vier zijn alleenwonend.

Daarnaast geeft de nagetrokken achtergrond voor wat betreft werkinformatie van 60 opgepakte overvallers aan dat 35 werkzaam waren ten tijde van de aanhouding en 25 werkloos waren.
Uit het verhoor van 38 verdachten blijkt dat vijf van hen tussen de 2000 en 3000 gulden verdienen.
Verder verdienen 26 opgepakte verdachten tussen 1 en 1000 gulden.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -