30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Aanpak criminaliteit: ‘Investeer in onze jeugd en creëer werk’

Bron: RNW

door  Belkis Osepa

Het parlement van Curaçao heeft gisteren unaniem een motie aangenomen van de PAR-fractie, waarin minister van Justitie Elmer Wilsoe wordt verzocht maandelijks verslag uit te brengen over de bestrijding van de criminaliteit op het eiland. Want de criminaliteit viert de laatste tijd hoogtij.

Minister Wilsoe meent dat het allemaal perceptie is. De mensen denken dat de criminaliteit is toegenomen, maar hij zegt dat de cijfers dat beeld niet ondersteunen. Toch heeft hij tal van maatregelen aangekondigd. Onze Standplaats van vandaag komt vanuit de open markt ‘Marshe Nobo’ en de lokale eetruimte ‘Plasa Bieu’. De bezoekers daar zijn de brute criminaliteit beu. Velen vinden dat er allang concrete maatregelen genomen hadden moeten worden. Anderen komen met hun oplossing om de criminaliteit in te dammen.

Onveilig

Alle aangesproken bezoekers bevestigen de heersende gevoelens onder de bevolking over de criminaliteit: “We voelen ons onveilig, op straat en in huis.” Het gevoel dat het de spuigaten uitloopt met de criminaliteit is heel sterk en reëel aanwezig. Vooral bij de ouderen op Curaçao want het lijkt wel of ze afgelopen weken regelmatig het doelwit zijn geweest van brutale overvallen, vaak in eigen huis.

Een man van bijna tachtig jaar komt drie keer per week naar Punda en zit elke keer pal voor de Marshe Nobo, samen met nog andere gepensioneerden. Ze hebben het vaak over de atrako’s op ouderen. “Curaçao is echt achteruit gegaan”, zegt hij met weemoed in zijn stem.  “Curaçao is niet meer de Curaçao van vroeger. Ik moet zelf goed uitkijken dat er niets gebeurt met mij of met mijn vrienden.”

Plasa Bieu

Plasa Bieu
Potrèt: Belkis Osepa

Oplossingen

De geïnterviewde bezoekers dragen ook oplossingen aan. “De politie moet de wijken in gaan waar veel jongeren wonen en met ze praten over wat ze willen”, zegt een mevrouw met klem. “Laat ze zelf aangeven wat ze willen doen. Willen ze voetballen? Willen ze meer sportactiviteiten?” Dinsdagavond vindt er een eerste bijeenkomst plaats van de ‘politie in de wijk’. Het politiekorps is dan aanwezig in de wijk Souax. Dit is één van de punten van het plan van aanpak van minister van Justitie Wilsoe.  De politie moet ‘het vertrouwen van de wijk terug winnen’.

 

Opvoeding

Naast activiteiten in de wijk voor de jongeren, wordt ook het creëren van werk genoemd als goede oplossing. Een andere oplossing is meer aandacht voor de opvoeding thuis, volgens een vader. Hij is net klaar met eten in Plasa Bieu. “Ik ben nu 17 jaar terug op het eiland en de hoeveelheid criminaliteit is misschien wel hetzelfde gebleven, het is nu alleen erger, gewelddadiger.”

Minister Wilsoe zei in zijn uitleg over de aanpak van de criminaliteit: ‘wat we gedurende de jaren hebben gezaaid, zijn we nu aan het oogsten’. Ook deze vader in Plasa Bieu benadrukt dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de opvoeding van kinderen. “Vroeger bleef de vrouw thuis en zij voedde de kinderen op. Nu 20 á 25 jaar later is dat niet meer zo. De tijden zijn inderdaad veranderd, maar we moeten wel weer de richting opgaan van meer aandacht voor de kinderen thuis.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Comment by:sk8er boy

    “De geïnterviewde bezoekers dragen ook oplossingen aan. De politie moet de wijken in gaan waar veel jongeren wonen en met ze praten over wat ze willen”

    Kan me nog goed herinneren toen de politie in Punda mijn skateboard afpakte terwijl ik ergens zat uit te rusten na een skate-sessie. Toen ik de naam van de agent en de reden waarom mijn board werd afgepakt wilde weten begon hij te schelden. Een maat van mij (15) ging de discussie aan met oom agent. Hij mocht (onvrijwillig) mee naar de “warda” waar hij flink wat klappen kreeg van deze agent omdat hij “onbeschoft” was geweest. Ik was toen al 18 en ging hem direct ophalen bij de politiebureau, moest ff wachten en mocht dan verder om mijn maat op te halen. Wat ik niet wist is dat er boze agenten stonden te wachten om rake klappen uit te delen terwijl ik niks verkeerds heb gedaan. Alle agenten keken toe alsof het de normaalste zaak van de wereld was (waarschijnlijk komt dit dagelijks voor). Dit was kort nadat de skatepark bij strada werd opgeruimd en we nergens “legaal” konden skaten.

    Waar moet je aangifte gaan doen als je mishandeld wordt door de politie? wie gaat het verhaal geloven? Er waren voldoende getuigen, toch is er niks van gekomen.

    We hebben het hier over kinderen die nooit in aanraking zijn geweest met justitie en bezig waren met sporten ipv drugs / criminele activiteiten. Denk niet dat de politie de juiste instantie is om dit soort problemen op te lossen, denk eerder dat ze ervoor zorgen dat er steeds nieuwe criminelen erbij komen dankzij “hun aanpak” en manier van handelen. Maar ja, we kunnen ze niet kwalijk nemen; als er geen criminelen meer zijn dan hebben ze ook geen baan meer, niet waar?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -