31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Aanpak criminaliteit: ‘Investeer in onze jeugd en creëer werk’

HomeNieuwsAanpak criminaliteit: 'Investeer in onze jeugd en creëer werk'

Bron: RNW

door  Belkis Osepa

Het parlement van Curaçao heeft gisteren unaniem een motie aangenomen van de PAR-fractie, waarin minister van Justitie Elmer Wilsoe wordt verzocht maandelijks verslag uit te brengen over de bestrijding van de criminaliteit op het eiland. Want de criminaliteit viert de laatste tijd hoogtij.

Minister Wilsoe meent dat het allemaal perceptie is. De mensen denken dat de criminaliteit is toegenomen, maar hij zegt dat de cijfers dat beeld niet ondersteunen. Toch heeft hij tal van maatregelen aangekondigd. Onze Standplaats van vandaag komt vanuit de open markt ‘Marshe Nobo’ en de lokale eetruimte ‘Plasa Bieu’. De bezoekers daar zijn de brute criminaliteit beu. Velen vinden dat er allang concrete maatregelen genomen hadden moeten worden. Anderen komen met hun oplossing om de criminaliteit in te dammen.

Onveilig

Alle aangesproken bezoekers bevestigen de heersende gevoelens onder de bevolking over de criminaliteit: “We voelen ons onveilig, op straat en in huis.” Het gevoel dat het de spuigaten uitloopt met de criminaliteit is heel sterk en reëel aanwezig. Vooral bij de ouderen op Curaçao want het lijkt wel of ze afgelopen weken regelmatig het doelwit zijn geweest van brutale overvallen, vaak in eigen huis.

Een man van bijna tachtig jaar komt drie keer per week naar Punda en zit elke keer pal voor de Marshe Nobo, samen met nog andere gepensioneerden. Ze hebben het vaak over de atrako’s op ouderen. “Curaçao is echt achteruit gegaan”, zegt hij met weemoed in zijn stem.  “Curaçao is niet meer de Curaçao van vroeger. Ik moet zelf goed uitkijken dat er niets gebeurt met mij of met mijn vrienden.”

Plasa Bieu

Plasa Bieu
Potrèt: Belkis Osepa

Oplossingen

De geïnterviewde bezoekers dragen ook oplossingen aan. “De politie moet de wijken in gaan waar veel jongeren wonen en met ze praten over wat ze willen”, zegt een mevrouw met klem. “Laat ze zelf aangeven wat ze willen doen. Willen ze voetballen? Willen ze meer sportactiviteiten?” Dinsdagavond vindt er een eerste bijeenkomst plaats van de ‘politie in de wijk’. Het politiekorps is dan aanwezig in de wijk Souax. Dit is één van de punten van het plan van aanpak van minister van Justitie Wilsoe.  De politie moet ‘het vertrouwen van de wijk terug winnen’.

 

Opvoeding

Naast activiteiten in de wijk voor de jongeren, wordt ook het creëren van werk genoemd als goede oplossing. Een andere oplossing is meer aandacht voor de opvoeding thuis, volgens een vader. Hij is net klaar met eten in Plasa Bieu. “Ik ben nu 17 jaar terug op het eiland en de hoeveelheid criminaliteit is misschien wel hetzelfde gebleven, het is nu alleen erger, gewelddadiger.”

Minister Wilsoe zei in zijn uitleg over de aanpak van de criminaliteit: ‘wat we gedurende de jaren hebben gezaaid, zijn we nu aan het oogsten’. Ook deze vader in Plasa Bieu benadrukt dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de opvoeding van kinderen. “Vroeger bleef de vrouw thuis en zij voedde de kinderen op. Nu 20 á 25 jaar later is dat niet meer zo. De tijden zijn inderdaad veranderd, maar we moeten wel weer de richting opgaan van meer aandacht voor de kinderen thuis.”

Dit artikel is geplaatst in
  1. Comment by:sk8er boy

    “De geïnterviewde bezoekers dragen ook oplossingen aan. De politie moet de wijken in gaan waar veel jongeren wonen en met ze praten over wat ze willen”

    Kan me nog goed herinneren toen de politie in Punda mijn skateboard afpakte terwijl ik ergens zat uit te rusten na een skate-sessie. Toen ik de naam van de agent en de reden waarom mijn board werd afgepakt wilde weten begon hij te schelden. Een maat van mij (15) ging de discussie aan met oom agent. Hij mocht (onvrijwillig) mee naar de “warda” waar hij flink wat klappen kreeg van deze agent omdat hij “onbeschoft” was geweest. Ik was toen al 18 en ging hem direct ophalen bij de politiebureau, moest ff wachten en mocht dan verder om mijn maat op te halen. Wat ik niet wist is dat er boze agenten stonden te wachten om rake klappen uit te delen terwijl ik niks verkeerds heb gedaan. Alle agenten keken toe alsof het de normaalste zaak van de wereld was (waarschijnlijk komt dit dagelijks voor). Dit was kort nadat de skatepark bij strada werd opgeruimd en we nergens “legaal” konden skaten.

    Waar moet je aangifte gaan doen als je mishandeld wordt door de politie? wie gaat het verhaal geloven? Er waren voldoende getuigen, toch is er niks van gekomen.

    We hebben het hier over kinderen die nooit in aanraking zijn geweest met justitie en bezig waren met sporten ipv drugs / criminele activiteiten. Denk niet dat de politie de juiste instantie is om dit soort problemen op te lossen, denk eerder dat ze ervoor zorgen dat er steeds nieuwe criminelen erbij komen dankzij “hun aanpak” en manier van handelen. Maar ja, we kunnen ze niet kwalijk nemen; als er geen criminelen meer zijn dan hebben ze ook geen baan meer, niet waar?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties