26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Aanhangers van Bouterse kunnen gekke dingen doen

HomeNieuwsAanhangers van Bouterse kunnen gekke dingen doen

Paramaribo/AmsterdamDe Surinaamse president Desi Bouterse heeft geen controle over zijn achterban na zijn ferme uitspraken tegen ‘staatsvijanden’. ,,Het gevaar bestaat dat juist die volgelingen gekke dingen gaan doen tegen andersdenkenden”, zegt de belangrijkste oppositieleider in Suriname, Chandrikapersad Santokhi tegen de Volkskrant.

De Surinaams-Hindostaanse partijleider van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), die voor een week in Nederland is, zegt ook dat figuren uit de onderwereld ‘verkeerde stappen’ kunnen zetten. De president geeft daar dan formeel geen opdracht toe, maar hij jaagt ze volgens Santokhi wel aan met zijn felle speeches.

Het is een andere tijd dan in de jaren tachtig en de man zit nu in een officiële positie als president, dus herhaling van zoiets als de Decembermoorden vrees ik niet. Maar wat zijn aanhangers of ondergrondse belanghebbenden zich in hun hoofd halen, blijft onzeker.

,,Er zijn spanningen in Suriname, het volk is verdeeld en er heerst onzekerheid”, zegt de oud-minister van justitie en politie, die de naam van de president tijdens het interview slechts één keer in de mond neemt. Oorzaak van de problemen is volgens hem de Amnestiewet.

,,De onzekerheid maakt mensen bang. Ook de perschef van de president doet vaak stevige uitspraken, waardoor journalisten, vakbondsmensen, religieuze leiders en hun aanhangers zich zelfs geïntimideerd voelen.”

De angst onder de mensen polariseert Suriname, meent Santokhi. ,,Eerder dachten we dat hij, zoals hij bij zijn installatierede verkondigde, boven de partijen zou staan en alle Surinamers bij zijn beleid zou betrekken. Maar niets is minder waar. ,,Andersdenkenden worden weggejaagd, genegeerd of geïntimideerd. Kritische religieuze leiders noemt hij staatsvijanden. Terwijl zij maar tegen één ding zijn: de Amnestiewet.”

De wet verleent amnestie aan de daders van de Decembermoorden, waarbij in december 1982 vijftien tegenstanders van het regime Bouterse op Fort Zeelandia werden vermoord. Wat volgens Santokhi moet gebeuren, is dat de Amnestiewet wordt ingetrokken, zodat het strafproces normaal kan doorgaan.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties