27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Aandacht voor eilanden bij ambassades

HomeMediaAandacht voor eilanden bij ambassades

Afspraken ipko

Ipko-10012014WILLEMSTAD — De Nederlandse delegatie van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bepleiten dat ambtenaren, die naar ambassades in de regio van Aruba, Curaçao en St. Maarten worden uitgezonden, vooraf worden gebrieft over de mogelijkheden en kansen van deze landen. Dat is afgesproken tijdens het Ipko, dat de afgelopen week op Curaçao werd gehouden.

Advertentie


Het onderwerp werd besproken tijdens de discussie over economische kansen binnen het Koninkrijk.
Daarnaast zal de Nederlandse delegatie het ministerie voorstellen om bij de opleiding van startende beleidsmedewerkers meer aandacht te besteden aan de economische kansen van de drie eilanden.
Ook zal worden gekeken naar de mogelijkheden om in het kader van de ambassadeursconferentie op 16 januari ook per land één vertegenwoordiger uit Aruba, Curaçao en St. Maarten uit te nodigen bij deelsessies met ambassadeurs uit deze regio. Daarna kunnen de landen en de betreffende ambassadeurs in gesprek gaan.

Energie
De delegaties hebben ook gesproken over het belang van samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk op het gebied van energie, ‘met het oog op win-winsituaties’. De werkgroep energie gaat zich bezighouden met geothermische energie als ‘beschikbaar alternatief voor de schaarse energiebronnen’.
Dit geldt voor zowel Aruba, St. Maarten, Curaçao als de BES-eilanden.
Trekker hierbij wordt Aruba.

Studieschuld
De werkgroep onderwijs heeft drie knelpunten gedefinieerd: aflossing van de studieschuld; instroomeisen voor studenten; en erkenning van diploma’s, ook die voor ambachtelijke opleidingen.
Besloten is dat de werkgroep aan deze punten blijft werken en naar nieuwe oplossingen zoekt.
Verder steunen alle delegaties het voorstel van Aruba om daar in de tweede helft van 2014 een conferentie over gezondheidszorg voor het hele Koninkrijk te organiseren. Twee andere onderwerpen, die afgelopen week aan bod kwamen en waarover de Amigoe al eerder schreef, waren integriteit van bestuur en racisme.
Wat betreft het eerste is afgesproken dat er in elk land een inventarisatie komt van de regelgeving, waarna op het volgende Ipko een terugkoppeling volgt.
De verschillende wet- en regelgeving zal worden gebruikt als ‘brondocument voor mogelijke regels ten aanzien van integriteit van bestuur in het gehele Koninkrijk’, als aanzet tot het zoeken naar gemeenschappelijke normen hiervoor.
Ten slotte zal de Nederlandse delegatie ten aanzien van het onderwerp racisme een terugkoppeling geven van de parlementaire behandeling van het ECRIrapport.
Ook gaat de werkgroep jeugd en jongeren aan de slag met de problematiek rond kansarme jongeren binnen het Koninkrijk.
Het volgende Ipko wordt in juni gehouden in Nederland.
Afgesproken is dat dan onder meer een bezoek wordt gebracht aan het Scheepsregister. Dit naar aanleiding van de discussie over de nationaliteit van zeeschepen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties