27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 23:20

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçao80/20-Wet vast bij regering

80/20-Wet vast bij regering

Willemstad – Het initiatief voor de 80/20-wet wordt bij de regering vastgehouden. Dat wist Statenvoorzitter Ivar Asjes gisteren tijdens een persconferentie te vertellen.

,,Het parlement heeft alles gedaan wat nodig werd geacht, nu is de zet aan de regering om de laatste stappen te nemen om vervolgens te beslissen of de wet gepubliceerd wordt of niet.”

Het parlement heeft de stappen ondernomen die nodig zijn en heeft dit op efficiënte wijze gedaan. Dit had als gevolg dat in zes maanden tijd het wetsvoorstel 80/20 door werd gevoerd. ,,Dit is een recordtijd”, aldus Asjes.

Nadat op 14 september 2011 de 80/20-wet in de Staten met 13 stemmen voor en 8 stemmen tegen werd goedgekeurd, werd het wetsvoorstel op 20 september bij de regering ontvangen.

Pas op 24 februari 2012 was het echter zover eer minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling en Welzijn de vier concepten Landsbesluit Houdende Algemene Maatregelen (LBHAM) op papier had gezet.

,,Het gaat niet om een ellenlang document, maar slechts een document van twee pagina’s”, aldus Asjes, die niet snapt waarom het zo lang heeft moeten duren.

,,Ondertussen denkt het volk dat het parlement haar werk niet doet, terwijl wij ook op de regering zitten te wachten.”

De vier LBHAM-concepten zijn nog niet behandeld door de Raad van Ministers, wat eerst moet gebeuren voordat de Raad van Advies een advies kan geven over het wetsvoorstel. Inmiddels heeft SER wel al advies gegeven over de wet.

,,Het gaat om een verdeeld advies”, aldus de Statenvoorzitter. ,,Maar een verdeeld advies is geen negatief advies.”

Samen met de behandelde LBHAM-concepten en het advies van de SER moet het wetsvoorstel naar de RvA worden gestuurd voor een uiteindelijk, definitief advies. Gebaseerd op dit definitieve advies beslist de regering of zij de wet publiceren of niet. Zolang een wet niet wordt gepubliceerd, is hij ook niet van kracht. ,,Maar de regering of een minister moet heel veel lef hebben en heel goede argumenten hebben als zij de wet niet willen publiceren. Deze is immers al door het parlement goedgekeurd”, aldus Asjes.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties