33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

11 miljoen gulden verlies Aqualectra

HomeNieuws11 miljoen gulden verlies Aqualectra

 

WILLEMSTAD — Aqualectra heeft een cumulatief tekort van 120 miljoen gulden over 2010. Dat zei Aqualectra- directeur Darick Jonis vanochtend in de Centrale Commissie vergadering in de Staten. Binnenkort wordt het jaarverslag van 2010 afgerond. Volgens Jonis gaan er veel geruchten rond over de financiële situatie van het nutsbedrijf.

Met name de tariefverlaging voor stroom met 5 cent vorig jaar werd door de Statenleden bevraagd. In totaal liep Aqualectra hierdoor 22,8 miljoen gulden mis aan inkomsten. In de eerste drie maanden van dit jaar liep het bedrijf door deze maatregel en de gestegen brandstofprijzen 11 miljoen gulden mis. Jonis is dan ook blij dat de toezichthouder BTPU in juni met een brandstofclausule is gekomen waardoor de tarieven van water en elektriciteit maandelijks worden aangepast.

Aqualectra kan de bouwontwikkelingen op Bándabou niet bijbenen. Hierdoor kampt Bándabou vaker met lage waterdruk en andere storingen in het netwerk. Volgens PAR-Statenlid Pedro Atacho ondervindt het gebied haast dagelijks problemen met de slechte waterlevering. Hij wil dan ook een oplossing voor het probleem horen.

De Aqualectra-directeur somde de oorzaken op.

De laatste jaren ontwikkelt Bándabou zich snel en dat brengt risico’s met zich mee.

Het water in de waterleidingen moet goed circuleren. Als dat niet gebeurt dan kan dat een gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Daarnaast moet een groot deel van de leidingen worden vervangen.

Volgens Jonis is meer dan 3000 meter pijpleiding aan vervanging toe. Daar hangt een kostenplaatje aan.

Het nutsbedrijf beschikt niet over voldoende financiële middelen en mankracht om deze te vervangen.

Als er jaarlijks 100 meter wordt geremplaceerd, dan is dat veel”, aldus Jonis.

Ook de elektriciteitslevering in Bándabou is kwetsbaar. Dat komt doordat de kabels bovengronds zijn geplaatst. Daardoor zijn ze vanwege de weerselementen gevoelig voor storingen.

Veel Statenleden hadden vragen over de vermindering van het aantal Aggreko’s, de noodgeneratoren. Aqualectra heeft het aantal apparaten die een capaciteit hadden van 22 mw teruggestuurd. De parlementariërs wilden weten of de vele stroomstoringen van de afgelopen maanden hieraan te wijten zijn. Dat werd door Jonis ontkend.

Volgens hem heeft Aqualectra dit jaar slechts vijf keer het schakelsysteem moeten toepassen. Dat is minder in vergelijking met de twee voorgaande jaren. Vorig jaar paste Aqualectra vijftien keer het schakelsysteem toe en in 2010 was dat 36 keer. Het besluit om de Aggreko’s te retourneren heeft geen invloed gehad op de stroomcapaciteit van het nutsbedrijf. Machines die niet meer in gebruik waren zijn weer op het netwerk aangesloten. Ook zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de productiecapaciteit te verhogen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties