Zonnepanelen toegankelijker

De Arubaanse premier Mike Eman heeft onlangs een bezoek gebracht aan het zonnepanelenpark dat bij het vliegveld wordt gebouwd. FOTO REGERING VAN ARUBA

De Arubaanse premier Mike Eman heeft onlangs een bezoek gebracht aan het zonnepanelenpark dat bij het vliegveld wordt gebouwd. FOTO REGERING VAN ARUBA

Oranjestad – In het kader van het streven van de Arubaanse regering naar totale duurzaamheid op het eiland, heeft premier Mike Eman onlangs een bezoek gebracht aan het zonnepanelenpark dat bij het vliegveld wordt gebouwd.

 


Advertentie

De regering is bezig met de uitvoering van verschillende projecten met een duurzaam karakter.
Het laatste hiervan is een project om de toegang tot zonnepanelen voor de burger om deze thuis te installeren te vergemakkelijken.
In dit kader heeft Eman vorige week twee belangrijke vergaderingen gehouden. De eerste was met Elmar nv en Utilities Aruba nv waarbij Eman werd geïnformeerd dat op Aruba steeds meer huizen gebruikmaken van zonnepanelen om de eigen stroom te genereren. De tweede vergadering was met de Nederlandse organisatie ‘Het Energieplein’ die geïnteresseerd is in het realiseren van een zogeheten ‘crowd financing’ waarbij leningen beschikbaar worden gesteld voor de burger die thuis zonnepanelen wil installeren.
De rente hiervoor ligt tussen de 4 en 4.5 procent; dit is 3 procent minder vergeleken met wat de lokale Arubaanse markt op dit moment biedt.

Eman: ,,Hierdoor wordt de terugverdientijd van de investering in een duurzaam huis, die normaliter een ‘return on investment’ van 7 jaar zou kennen verlaagd tot 4 of 5 jaar. Dat is groots.”

De transitie van huishoudens naar duurzame energie, kan naast de projecten die door de regering worden geïmplementeerd – zoals het zonnepanelenpark, windmolenparken en ‘deep sea cooling’, een groot effect hebben op de Arubaanse economie, zo geeft Eman te kennen.

,,Wanneer wij de gemeenschap en ook WEB kunnen loskoppelen van de import van ‘fuel oil’, wordt ook het aantal dollars dat naar buiten gaat drastisch verlaagd”, aldus Eman.

Zo zou de nationale vraag inmiddels al van 6.000 ton fuel oil per dag zijn verlaagd tot 3.500.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *