28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 02:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Zembla | Kamervragen aan minister Blok na uitzending ZEMBLA over vluchtelingenproblematiek Venezuela

Essentiële passages weggelakt in WOB verzoek

PvdA-Kamerlid en voormalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen wil weten welk akkoord minister Stef Blok heeft gesloten met het regime van Venezuela. ZEMBLA probeerde ook achter de inhoud van het akkoord te komen en deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Essentiële passages waren weggelakt in de documenten die ZEMBLA via de WOB in handen kreeg .

In de uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ is te zien dat Blok wist dat er EU-sancties aan zaten te komen tegen regeringsleden van Venezuela. Dat weerhield hem er niet van toch een akkoord te sluiten. Dat deed hij met vicepresident Tareck El Aissami. Van deze man was al bekend dat hij in verband gebracht wordt met drugshandel. Uit de EU-stukken in handen van ZEMBLA blijkt dat de EU hem ook van martelingen en schending van mensenrechten beschuldigt.

- Advertentie -

Ploumen wil van Blok weten: “Vindt u het in algemene zin gepast om zaken te doen met een minister die wordt verdacht van martelingen? Zo ja, waarom?”

Bekijk alle Kamervragen die Ploumen heeft gesteld

In de ZEMBLA-uitzending spreekt de Arubaanse Minister-President haar afkeer uit over de contacten van Blok met El Aissami. Ploumen confronteert Blok daarmee en wil weten wat het betekent voor de verhoudingen tussen de Nederlandse en Arubaanse regering.

Blok stemde op verzoek van Venezuela in met de benoeming van de omstreden Carlos Mata Figueroa als consul van Venezuela op Aruba. Figueroa wordt gelinkt aan drugscriminaliteit. Minister President Wever-Croes van Aruba zegt in ZEMBLA dat ze hem daarom liever buiten Aruba had gehouden. Ploumen wil van Blok weten waarom hij heeft ingestemd met de benoeming van Figueroa als consul.

- Advertisement -

Bron: Zembla

Naschrift KKC

Vragen van het lid Ploumen (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat hij een deal sloot met een van martelingen verdachte Venezolaanse minister

1) Bent u bekend met het bericht ‘Minister Blok sluit akkoord met Venezolaanse folteraar’? (1)

2) Is het juist dat u een akkoord heeft gesloten met de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami die wordt verdacht van marteling en waar tegen EU sancties van kracht zijn? Zo ja, waar bestaat dit akkoord precies uit?

3) Deelt u de mening dat er een verkeerd signaal van uit gaat als een Nederlandse minister een akkoord sluit met een vertegenwoordiger van de Venezolaanse regering die van misdaden wordt verdacht? Zo nee, waarom niet?

4) Kunt u dit verklaren in het kader van uw uitgangspunt dat mensenrechten de hoeksteen zijn van het Nederlandse buitenlandbeleid zoals u schrijft in de begroting Buitenlandse Zaken?

5) Vindt u het in algemene zin gepast om zaken te doen met een minister die wordt verdacht van martelingen? Zo ja, waarom?

6) Wat vindt u ervan dat de Arubaanse Minister President haar afkeer heeft uitgesproken over uw contacten met deze Venezolaanse vicepresident? En wat betekent dit voor de verhoudingen tussen de Nederlandse en Arubaanse regering?

7) Bent u bekend met de berichten over de Venezolaanse Consul Figueroa, die in verband wordt gebracht met drugscriminaliteit? Zo ja, waarom heeft u dan toch ingestemd met zijn benoeming op Aruba?

(1) Zembla, 10 oktober 2018

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -