28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

Zembla | ‘250.000 gevluchte Venezolanen in Spanje’

De belangrijkste oppositieleider van Venezuela Antonio Ledezma woont ook in Madrid. Foto James Rajotte

Er zijn naar schatting al een kwart miljoen Venezolanen in Spanje. “De groei lijkt niet te stoppen zolang Venezuela een vrije val maakt.” Dat schrijft NRC. Daarmee is Spanje het land in Europa dat veruit de meeste Venezolanen huisvest.

NRC volgde wekenlang Venezolanen die in Madrid terecht zijn gekomen en zijn gevlucht voor het geweld, het gebrek aan voedsel en medicijnen en de uitzichtloze toekomst in hun eigen land. In Madrid wonen intussen naar schatting ongeveer 35.000 Venezolanen.

In de portrettenserie spreekt NRC onder anderen met Antonio Ledezma, een Venezolaans oppositieleider die duizend dagen gevangen zat en uiteindelijk wist te vluchten. Een ander geportretteerde is een vermogende zakenman die met zijn gezin van een huis van 450 vierkante meter in Venezuela nu het luxe leven kwijt is en in een appartementje woont.

Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden

ZEMBLA deed onderzoek naar de Venezolanen die vluchten naar Aruba en Curaçao. In de uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ blijkt dat de eilanden de hoeveelheid vluchtelingen uit Venezuela niet aankunnen. Op Curaçao worden Venezolanen opgesloten in gevangenisbarakken en teruggestuurd. Opvang is er eigenlijk niet. De eilanden vragen, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de Nederlandse regering om hulp. Maar het kabinet voelt zich niet verantwoordelijk.

Kleine kans op asiel in Spanje
Dit jaar vroegen 13.000 Venezolanen volgens asielagentschap EASO asiel aan in Spanje. Slechts dertig kregen het. Maar velen zullen het na drie jaar alsnog proberen en waarschijnlijk zijn ze dan wel succesvol. Op basis van burgerlijke bescherming. Dat heeft volgens NRC te maken met het feit dat Spanje een historische band heeft met Venezuela dat zich in 1821 afscheidde.

Sommige Venezolanen hebben vanwege Europese wortels al een Europees paspoort en weer anderen hebben de financiële middelen om een verblijfsvergunning te ‘kopen’, schrijft NRC. Maar een groot deel verdwijnt in de illegaliteit. “Zij zijn aangewezen op hulpvaardige individuen, charitatieve instellingen of kerken.”

Bron: Zembla

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...