27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Zeiljacht ‘Slow Fox’ vist tweemaal drenkelingen uit water

De kustwacht neemt de tweede groep drenkelingen, die zes uur in het water hadden gelegen, aan boord.
De kustwacht neemt de tweede groep drenkelingen, die zes uur in het water hadden gelegen, aan boord.

WILLEMSTAD — Het zeiljacht ‘Slow Fox’ van Conrad Spaans, dat gisteren met vijf opvarenden een plezierzeiltocht had gepland van Parera naar Fuikbaai, heeft in twee keer, in totaal zes drenkelingen uit zee gered. Kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur licht toe dat het vijf mannen van Venezolaanse komaf betrof en één Curaçaoënaar die allen aan de politie zijn overgedragen. “De politie heeft een onderzoek ingesteld”, aldus de woordvoerder die niet kon bevestigen of het hier mogelijk om in nood geraakte vissers ging.

Advertentie

- Advertentie -

Één van de opvarenden van het zeiljacht, Marloes Tak, doet verslag:

De mannen konden niet op eigen kracht overstappen naar de superrhib van de kustwacht.
De mannen konden niet op eigen kracht overstappen naar de superrhib van de kustwacht.

We zijn rond 11.15 uur vertrokken, totdat één van de bemanningsleden tussen Barbara Beach en Fuik iets op water zag drijven. We waren er al eigenlijk al voorbij en dachten in eerste instantie dat het drijvend plastic was.
We waren op dat moment ongeveer een mijl uit de kust, toen we zagen dat het een persoon betrof.
Na gedraaid te hebben bleek het een zwaar uitgeputte man te zijn die een reddingsboei om had.
Hij vertelde dat er nog twee personen waren en dat ze al zeven uur lang in het water lagen. De mannen waren natuurlijk in shock en hadden behoorlijk wat water binnengekregen.”

Nadat ook de overige twee mannen met reddingsboeien om, aan boord werden gehesen vertelden zij dat ze iedere week samen gaan vissen.
Ze zouden om een uur of zeven door een grote golf zijn geraakt.
Volgens dit relaas, zouden de mannen vervolgens pogingen hebben ondernomen om het overtollige water uit het vissersbootje te hozen, toen er wederom een hoge golf kwam dat het vissersbootje zou hebben doen zinken.
Tak maakt melding van ruwe zeeomstandigheden.
De kustwachtwoordvoerder bevestigt de melding van het zeiljacht te hebben binnengekregen en dat er in overleg is besloten dat ‘Slow Fox’, die zich op dat moment – omstreeks 13.30 uur – dichtbij Caracasbaai bevond, de drenkelingen bij de aanlegpier van de ‘Jonalisa in het Spaansw Water af zou zetten.

We hebben ook de politie gewaarschuwd. Die heeft de mannen bij de Jonalisa opgehaald”, aldus Gouverneur.

Tak meldt dat de bemanning van de ‘Slow Fox’, ondanks dat ze behoorlijk waren aangeslagen door hetgeen ze hadden meegemaakt, toch besloten naar Fuik door te varen.
Op de terugweg van Fuik, ongeveer 1,5 mijl uit de kust ter hoogte van Caracasbaai, hoorden zij geroep.

De politie heeft de eerste groep drenkelingen bij de ‘Jonalisa’ in het Spaanse Water opgehaald.
De politie heeft de eerste groep drenkelingen bij de ‘Jonalisa’ in het Spaanse Water opgehaald.

Het was een man die zich aan slechts een klein stukje zwemvest vastklampte.
Hij was heel hard aan het gillen. Deze man was zo uitgeput dat we hem letterlijk aan boord hebben gehesen.
Ook hij gaf aan, dat er nog twee personen in het water waren die hulp nodig hadden. Deze twee konden wij met een verrekijker op ongeveer 60 meter afstand traceren.
Zij klampten zich aan stukje plank vast en waren er zo beroerd aan toe dat hun lichaam letterlijk verzwaard en slap was toen ze aan boord werden getild.
Het had geen kwartier langer mogen duren!
Eén van hen moest ook veel braken en was er bijzonder slecht aan toe. Aangezien we de slechte conditie van de mannen aan de kustwacht hadden doorgegeven, is de kustwachtbemanning een klein kwartier later, rond 17.15 uur bij ons aan boord geklommen om de mannen van het zeilschip te helpen
”, aldus het verslag van Tak.

Ze licht toe dat vanwege de slechte gesteldheid van de drenkelingen, er haast bij was geboden om hen zo snel mogelijk aan wal te krijgen.
Bij het in allerijl wegvaren heeft de kustwacht-superrhib het anker van het zeiljacht per ongeluk meegesleept.
Hierbij raakte het anker uit de ankerbeugel die hierdoor verboog. Gouverneur zegt dat er sprake is van minieme schade aan de superrhib maar dat deze vandaag gewoon patrouilles heeft kunnen uitvoeren.

Ook hiernaar is een onderzoek ingesteld”, aldus de woordvoerder.

bron: Amigoe

Advertentie

To Top

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -