27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

NTR | Van Huffelen: ‘Gedwongen samenwerking met eilanden zal mislukken’

Oscar van Dam Ondanks kritiek vanuit VVD en CDA is Alexandra van Huffelen niet van plan om streng toezicht te gaan houden op de afspraken met Aruba, Curaçao...

DH | CFT: After years of crisis St. Maarten, Curaçao, Aruba focusing on recovery

THE HAGUE--After years of crisis, St. Maarten, Curaçao and Aruba are focusing on recovery, the St. Maarten and Curaçao Committee for Financial Supervision (CFT) and Aruba committee...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...

Democracy now! | Friday, May 26, 2023

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

YC | Haven te belangrijk voor economie en toekomst Curacao

HomeMediaYC | Haven te belangrijk voor economie en toekomst Curacao
KvK: HAVEN TE BELANGRIJK VOOR ECONOMIE EN TOEKOMST VAN CURAÇAO om daar eeuwig over te discussieren
KvK: ‘Haven te belangrijk voor economie en toekomst Curacao om daar eeuwig over te discussieren”

Willemstad – De laatste week hebben wij van heel nabij de CPS/CPA discussie gevolgd over de haven, en met grote bezorgdheid. Vanaf 2008 is er een discussie gaande over het contract met CPS, met inbegrip van het onderhoud aan de kranen en de kade van de Brionwerf.

Naar de mening van de Kamer van Koophandel duurt dit allemaal veel te lang en nu komen wij in een onaanvaardbare situatie waarbij op elk moment de kranen kunnen uitvallen wat grote schade berokkent aan onze bevolking, onze economie en onze internationale positie. Deze situatie kan uitmonden in een schaarste aan goederen en een stijging van de prijzen wat onze economie noch onze bevolking kan dragen.

Op grond van de verklaring die de minister van Economische Ontwikkeling heeft gedaan, trekken wij de conclusie dat er een contract op tafel ligt waarbij partijen elkaar hebben gevonden. Kennelijk houdt dit nieuwe contract in dat CPS een investering doet van 50 miljoen gulden in kranen en de kade en in ruil voor exclusiviteit om nog 25 jaar op de Brionwerf te mogen opereren en niet meer rond Curaçao zoals nu het geval is.

Wat eveneens van belang is, is dat CPS moet voldoen aan diverse criteria van transparantie en controle op dienstverlening, onderhoud en investeringen en aan het eind van de periode alle equipment moet overdragen aan CPA. Volgens ons is dat de beste optie voor onze haven.

Een goed voorbeeld op Curaçao waar een vergelijkbare structuur mooie resultaten laat zien is onze luchthaven. Daar heeft een private onderneming een concessie gekregen van 30 jaar in ruil voor investeringen die zij moeten doen, en regels volgt die zijn opgenomen in een contract (DOMA) waar de onderneming zich aan dient te houden. In dat geval hebben wij een vliegveld dat groeit en gelden genereert voor de Landkas in plaats van dat dit de overheid (lees: de bevolking van Curaçao) geld kost en hoofdpijn oplevert.

Wij van de Kamer van Koophandel beschouwen dat, aangezien er een private onderneming is die een miljoeneninvestering wil doen, het niet anders dan normaal is dat dit bedrijf voldoende tijd krijgt om die investering terug te verdienen.

In de boodschap van de Voorzitter aan het begin van het jaar, gaf de Kamer van Koophandel aan dat overheidsbedrijven zakendoen moeten overlaten aan de private sector. Dat wil zeggen dat als er private investeerders zijn die zaken willen doen en investeren in onze infrastructuur, er geen reden is dat een overheidsbedrijf dat doet. Het geld dat de overheid investeert via zijn bedrijven kan beter gestoken worden in projecten zoals ons onderwijs. Daarom steunen wij de constructie waarbij CPA private investeerders huur in rekening brengt voor operaties op terreinen van CPA en dat CPA de voorwaarden in de gaten houdt van de concessie en de zakelijke kant aan de private sector overlaat.

Als aan het eind van de dag partijen bereid zijn om op heel korte termijn een nieuw contract te ondertekenen waarin is voorzien in miljoenen investeringen in kranen en kade en met meer “checks and balances” om te zorgen voor een duurzame oplossing die CPS, CPA en de bevolking van Curaçao betere bescherming biedt dan nu het geval is onder het lopende contract, dan moet de Overheid dat alternatief in overweging nemen en op heel korte termijn via CPA een oplossing zoeken voor de situatie van nieuwe kranen. Dat houdt in dat CPA (lees: de regering van Curaçao) investeringen moet doen, maar dan moet CPS meteen geïnformeerd worden dat het huidige contract niet wordt verlengd bij het aflopen ervan en dan moet een proces opgestart worden om een andere private onderneming bereid te vinden om de kosten van investeringen en het beheer van de Brionwerf duurzaam en concurrerend voor onze bevolking en de internationale markt te beheren.

Bron: Yves Guillaume Cooper I

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties