32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

YC | Regeren van dag tot dag op Curaçao

HomeMediaYC | Regeren van dag tot dag op Curaçao

MinPres Asjes: ‘Daar gaan wij niet over, daar gaat onze lieve Heer God over’

Voor de Media Master Classes georganiseerd door Unesco’s Media Development Programme Curaçao hebben de deelnemers een opdracht gekregen van Marian Spier, social media specialist.

Regeren van dag tot dag is een artikel over hoe een Minister President het voor mekaar krijgt om stug door te regeren tegen beter weten in dat zijn kabinet elk moment kan vallen.

Eén dag na 101010 stond de eerste regering van autonoom Land Curaçao onder druk i.v.m. berichten over de ministers van kabinet Schotte die niet gescreend waren. In een brief van de destijds Gouverneur Frits Goedgedrag aan voormalig Minster van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet-Hein Donner stond ondermeer geschreven: “U hebt reeds kennis van de conclussies van de Veiligheidsdienst van Curaçao met betrekking tot de uitslag van de screening. Op basis van dit rapport wordt gerede twijfel opgeworpen ten aanzien van de ministeriabiliteit van drie Ministers, te weten de Premier, de heer Schotte, en de Ministers van Economische Zaken, El Hakim en van Financiën, Jamaloodin. Ik heb u afschrift gegeven van mijn brieven aan hen, waarin ik hen confronteer met de door de Veiligheidsdienst geformuleerde conclusies en de voorlopige opvattingen, die ik op basis daarvan heb geformuleerd, dat zij mogelijk niet ministeriabel zouden zijn.”

Al hoewel later bleek dat de drie ministers wel ministeriabel waren is de spanning en de druk op de regering Schotte niet minder geworden. Uiteindelijk viel de regering.


Sindsdien is de druk op alle volgende regeringen gebleven. De huidige kabinet Asjes kreeg te maken met de gevolgen van de moord op de leider van Pueblo Soberano Helmin Wiels. Die druk echoot nog steeds telkens als er geruchten opduiken al zou Asjes te maken hebben met de moord op Wiels. Regering Asjes heeft regelmatig te maken met burgers die in radioprogramma’s hun wens om de val van dit kabinet uiten. Ook Parlamentariers wensen dat. Regeren onder druk is dus niets nieuws. Alleen, het beïnvloed de manier waarop er word geregeerd. Het is regeren van dag tot dag omdat niemand weet of er een volgende dag zal zijn.

Onlangs was het weer raak. PNP leider, Parlamentarier Humphrey Davelaar eiste aftreden van zijn Minister Earl Balborda. Kabinet Asjes hangt weer aan draadje. Er is met spoed een algemeen ledenvergadering opgeroepen. Het zag ernaar uit dat de leden zouden gaan stemmen om bepaalde mensen te ontheffen uit hun fucties. Tot grote tevredenheid van verschillende leden is dit niet gebeurd. PNP bleek weer èèn grote familie aan het einde van de vergadering.

Minister Presidente Ivar Asjes heeft de touwtjes in handen en blijf door regeren.

“Ik en mijn kabinet werken voor iedereen. We werken voor al onze burgers, de hele gemeenschap. het is een eer om dit werk te doen. Je hebt inderdaad veel kritiek, dat kan en dat moet ook. Als het constructief is dan leren wij ervan en als het destructieve kritiek is dan gaan wij gewoon door met ons werk. Wat wij doen is, wij voeren een regeerakkoord, we voeren een regeerprogramma uit en er zijn heleboel positieve dingen die gebeuren op Curaçao. Je ziet hele blije kinderen, burgers die tevreden zijn, en dat, als ik de buurt loop is dat wat me kracht geeft om opnieuw naar mijn werk te gaan en nog harder te werken vor de vooruitgang van onze gemeenschap.”

Kabinet Asjes regeert niet van dag tot dag. Zij voeren een regeerakkoord uit en dat is de regeerakkoord voor vier jaar en dat doen we tot de dag dat het regeerakkoord is uitgevoerd of tot de dag dat men zegt en nu is het genoeg. Daar gaan wij niet over, daar gaat onze lieve Heer God over.”

Minister Presidente Ivar Asjes verklaarde bovenaangehaalde op dezelfde dag dat hij persoonlijk aanwezig was bij een actie om, zoals hij het zelf noemde, de sport te redden.

Hij begaf zich die dag samen met enkele mensen naar een stadion, waar hij een hangslot bevestigd aan de poort van het stadion liet verwijderen. Deze actie heeft hem in een slecht daglicht geplaatst bij sommige media. Anderen hadden daar weer bewondering voor en steunden hem.

De minister President van autonoom land Curaçao doet zijn ding op zijn manier. Hij gaat hiermee door tot de dag dat men zegt en nu is het genoeg.

“Daar gaan wij niet over, daar gaat onze lieve Heer God over.”

Bron: YvesCooper

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. “en als het destructieve kritiek is dan gaan wij gewoon door met ons werk.”
    ……zonder ons maar iets van die kritiek aan te trekken !!???

  2. De Allerhoogste het uitvoerend comité van de politiek? Jahweh zal daar een hele andere en tegengestelde mening over hebben. Is het gebod niet: ‘heb uw naasten lief als uzelf en vooral als ze zo arm zijn als een kerkrat?’ Dus Excellentie, haast u naast u. Het welzijn – materieel en geestelijk – van de ander, dient u net zo ter harte te gaan als uw eigen welzijn. Volgens de Schrift en een keur aan Schriftgeleerden, bedoelt het Opperwezen dat. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties