WK | Noodzaak van waarheid inzake de decembermoorden

Column over de noodzaak van waarheid inzake de decembermoorden

Column over de noodzaak van waarheid inzake de decembermoorden

PARAMARIBO, 25 mei – Het dagblad De Ware Tijd in Suriname heeft de voorpagina column Syatu van Theo Para voor 25 mei, verkiezingsdag, niet geplaatst.

Volgens Para was de voorpagina column een doorn in het oog van de regering Bouterse en de paarse partij. Zelfs Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het Kabinet van de President, deed een felle publieke aanval op de columnist. Van buiten en binnen de krant zou de aanval zijn ingezet om de column te doen stopzetten, aldus Para.

De column Syatu van 25 mei bepleit de noodzaak van waarheid inzake de decembermoorden en schendingen van de rechten van de mens. Waterkant.Net wist de hand te leggen op de niet geplaatste column, welke we hieronder publiceren:

Naar een leven in waarheid
Door Theo Para

De president had 2015 tot Jaar van de Waarheid uitgeroepen. Hij beloofde de Waarheids- en Verzoeningscommissie te zullen initiëren. Zijn belofte is een leugen gebleken. In zijn zelfamnestiewet van 2012 was ‘onmiddellijk’ na afkondiging van die wet de oprichting van die commissie beloofd. Ook dat bleek een leugen.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie was een afleidingsmanoeuvre. In strijd met de paarse verkiezingsbelofte van 2010 werd het 8 december strafproces gesaboteerd, omdat de Surinamers niet mochten weten waarom legerleider Bouterse op 9 december 1982 de bevolking had voorgelogen dat de vijftien slachtoffers van de decembermoorden ‘op de vlucht zijn neergeschoten’. De onrechtmatige amnestiewet van 2012 was niet alleen gericht op straffeloosheid, maar vooral ook op verhulling van de waarheid over de folteringen en moorden van 8 december 1982.

De leugen verdeelt en stagneert. Veerkracht vraagt de eerlijkheid en durf de feitelijke toedracht, hoe pijnlijk ook, onder ogen te zien. Vermijding is een teken van angst en ontneemt de samenleving de mogelijkheid haar ervaringen te verwerken, lessen te trekken en wijzer geworden voort te gaan. Zonder verwerking blijft een land gevangene van het verleden. Toekomstbestendige welvaart en welzijn vragen een nationaal leven in waarheid.

Bron: Waterkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *