26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 23:39

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWilsoe wil inmenging Amerikaanse autoriteiten

Wilsoe wil inmenging Amerikaanse autoriteiten

 

Minister belegt persconferentie

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) heeft van de Amerikaanse autoriteiten verlangd dat zij zich ook direct inmengen met het strafrechtelijk onderzoek tegen loterijbaas Robbie dos Santos die wordt verdacht van fraude met loterijbriefjes, het witwassen van geld en belastingontduiking. In zijn verzoek geeft de minister geen volledige informatie aan de Amerikaanse autoriteiten over de zaak. Dat blijkt nu de brief van Wilsoe van 25 april aan het hoofd van het Amerikaanse State Department, Hillary Clinton, en Attorney General Eric Holder is gelekt.

Wilsoe weigerde eerder tegenover de Amigoe inhoudelijk commentaar te leveren op de brief die hij als een ‘interne briefwisseling’ bestempelde.

De minister heeft voor vanmiddag een persconferentie belegd.

Zoals eerder door de Amigoe vermeld heeft minister Wilsoe op 25 april een brief verstuurd. Hij schrijft letterlijk: “By this letter, I am formally requesting that the Department of Justice withdraws its motion to amend the restraining order against Ponsford Overseas Ltd. and Tula Finance Ltd.”

Hiermee verzoekt de minister aan Clinton en Holder om de beslagen op de rekeningen van Dos Santos in Amerika op te heffen. Het gaat om een bedrag van bijna 30 miljoen dollar.

Naar nu blijkt gaat Wilsoe veel verder in zijn verzoek aan de Amerikaanse Department of Justice.

Ook verschaft de minister onvolledige informatie aan de autoriteiten in de VS.

Wilsoe:I further request that the Department of Justice instruct the District Court that it is the position of the Curaçao government that the april 4, 2012 order of the Court of First Instance of Curaçao be honored and that the seizure be lifted.”

Hiermee vraagt Wilsoe niet alleen aan Holder om zich te mengen in een strafrechtelijke zaak waarin Curaçao via het Openbaar Ministerie dus een rechtshulpverzoek aan de VS heeft gedaan, maar hij vergeet ook, bewust of niet, te melden is dat het gerecht in eerste aanleg heeft besloten dat het beslag op de Amerikaanse bankrekeningen van drie verdachte rechtspersonen in de Bientu-zaak wel gehandhaafd blijft.

Het OM had in juli vorig jaar, met machtiging van een rechter-commissaris, eerst beslag laten leggen op drie bankrekeningen onder de naam van Dos Santos. Later volgde het beslag op de rekeningen van de rechtspersonen. Het eerste beslag werd opgeheven op 4 april. Het tweede niet.

Afblijven

In een derde verzoek, dat veel meer wegheeft van een directe instructie aan de Amerikaanse autoriteiten, zegt Wilsoe dat zonder zijn toestemming vooraf er geen nieuwe beslagen mogen worden gelegd op de bankrekeningen van Ponsford Overseas Ltd en Tula Finance Ltd.

Furthermore, no further seizure may be put in place concerning these companies’ assets in the United States without prior written authorization

Zoals al eerder gemeld door de Amigoe heeft procureurgeneraal (PG) Dick Piar pas een week na de verzending een kopie van de brief gekregen. Het staat de minister vrij om een verzoek te doen, maar opvallend is wel dat Wilsoe zich in het strafrechtelijk onderzoek Bientu lijkt te mengen.

De PG staat al geruime tijd onder politieke druk voor wat betreft de Bientu-zaak. Zoals de Amigoe al op 7 april meldde vond er een opmerkelijk gesprek plaats tussen de ministers George ‘Jorge’ Jamaloodin, Carlos Monk en Piar over de zaak.

Belang

Vraag blijft wat voor belang Wilsoe heeft om zich op deze manier in deze zaak te mengen. In Nederland is met verbazing gereageerd op het verzoek van Wilsoe. De demissionaire ministers Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hebben Wilsoe al per brief om opheldering gevraagd.

André Bosman van de VVD en Ineke van Gent van GroenLinks noemen het verzoek van Wilsoe niet echt een toonbeeld van integriteit.

CDA’er Bas Jan van Bochove noemt het verzoek opmerkelijk. Net zo opmerkelijk vindt hij het overigens dat de Curaçaose Staten niet meteen Wilsoe om opheldering hebben gevraagd.

PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen wil onder meer weten of het verzoek met instemming van de Nederlandse regering is verstuurd en of Wilsoe wel bevoegd is om een dergelijk verzoek te doen (zie ook artikel ‘PVV vraagt opheldering over Wilsoe’).

Aftreden

Inmiddels neemt de roep om het aftreden van Wilsoe toe. Advocaat Karel Frieling van Spigthoff Attorney’s schrijft vandaag op zijn blog dat de minister zijn ontslag moet indienen: “Minister of Justice of Curaçao should step down.” Volgens Frielink heeft de minister zich ten onrechte gemengd in het strafrechtelijk onderzoek en ook hierover gelogen. Minister Wilsoe heeft voor vanmiddag een persconferentie belegd met als onderwerp zijn brief aan de Amerikaanse autoriteiten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties