25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...
- Advertentie -

Wiels veegt vloer aan met Monk

WILLEMSTAD — Volgens PS-leider Helmin Wiels is voormalig PS-minister Carlos Monk een leugenaar, iemand die van het volk heeft geprobeerd te stelen en dit alles om zijn geheime vriendjes van de MFK te bevoordelen. Dit verklaarde Wiels afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse vergadering van zijn partij in Soberano City in Marchena. De verklaringen van Wiels volgden op felle kritiek van Monk in het discussieprogramma van Humphrey Zimmerman, hoofdredacteur van ochtendkrant Ultimo Notisia bij Radio New Song.

In het bewuste programma had Monk, die bij de verkiezingen van 19 oktober vorig jaar niet op de kandidatenlijst van de PS stond, fel uitgehaald naar Wiels en hem ervan beschuldigd om van de ware socialistische ideologie te hebben afgeweken.
Deze uitspraken waren voor Wiels aanleiding om in zijn partijactiviteit op zijn beurt fel naar de oudminister uit te halen.
Wiels memoreerde zijn toehoorders aan het feit dat Monk aan de verkiezingen van augustus 2010 als politiek leider van de Niun Paso Atras (NPA) had meegedaan.
Als zodanig wist hij niet eens 400 stemmen te behalen, aldus Wiels.
Na de verkiezingen zou Monk hebben gebedeld bij de PS om een baan te krijgen, omdat hij na de verkiezingen geen baan meer had.
Volgens Wiels zou de PS na enig beraad hebben besloten om Monk te helpen en hem een baan als implementatiemanager bij de ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) aan te bieden.
Maar volgens de PSleider zouden er al vanaf het allereerste moment zaken zijn gebeurd die niet helemaal conform afspraak zouden verlopen.
Wiels noemde met name de aanstelling van de rechterhand van Monk, Ardieth Martha-Merien. De PS koos er volgens Wiels indertijd voor om geen bochincha (kabaal) hierover te maken.
Toen de positie van minister van BPD vrijkwam benaderde Monk het PS-bestuur om in aanmerking te komen voor deze functie.
Na enige dagen over deze zaak te hebben nagedacht ging de partij akkoord om Monk voor deze functie voor te dragen.

“Hij vroeg om een kans en na twee tot drie weken hierover te hebben nagedacht, besloten wij hem een kans te geven.
Maar wij moeten nu constateren dat hij in al die jaren als minister niets heeft gepresteerd. Hij zou het vergunningenloket opzetten, maar daar is niets van terechtgekomen.
Hij heeft zich ook bezighouden met allerlei met tal van duistere zaakjes.
Hij heeft het over ideologie, maar hij heeft dingen gedaan die ik Fidel Castro, Hugo Chávez, of Che Guevarra nog nooit heb zien doen.
Hij heeft geen enkele ideologie, maar een graps-eologie, de ideologie om dingen te nemen die van het volk zijn.”

Wiels haalde een hele serie dingen aan die Monk gedaan heeft die volgens de PS-leider niet door de beugel kunnen.

Zo zou hij Martha-Merien tegen alle regels in van schaal 9 hebben benoemd, terwijl personen met een universitaire opleiding op schaal 7 en 8 zouden beginnen.
Later zou Monk zonder overleg met zijn partij Martha-Merien hebben willen benoemen als hoofd van het vergunningenloket op schaal 16, wat een salaris van 13.000 tot 14.000 gulden per maand zou opleveren.
De partij stak hier een stokje voor.
Maar in de tussentijd zou Monk ook huurovereenkomsten voor een gebouw in Saliña en een pand aan de Pletterijweg, beide goed voor 40.000 gulden per maand, zijn overeengekomen.
Ook het inmiddels beruchte huurcontract voor het St. Thomascollege zou Monk willen aangaan zonder zijn partij hiervan op de hoogte te willen stellen.
Volgens de PS-leider betrof het hierbij voornamelijk om gebouwen die door de voormalige Financiën-minister en MFK-leden zouden zijn gekocht en die via Monk aan een huurcontract met de overheid zouden komen.

Wiels noemde tijdens de partijbijeenkomst niet de naam van de Financiën- minister, maar had had het wel over de minister van de ‘Eenkeerregeling’ van de MFK, hierbij verwijzend naar oud-MFK-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin.
Maar ondanks deze informatie werd Monk toch benoemd als Onderwijs-minister, terwijl Carlos Trinidad als BPDminister aan de slag ging.
Trinidad kreeg als opdracht te onderzoeken wat Monk allemaal gedaan zou hebben.

Hieruit zouden de overeenkomsten aan het licht zijn gekomen.
Maar ook op onderwijs zou Monk er niets van hebben gebakken.

“Hij wist het gratis onderwijs er niet door te krijgen. Ik moest erin springen om het gedaan krijgen.
Wat heeft hij in al die jaren als minister gedaan?
Niks dus.
En waarom hij vorig jaar bij ons niet op de lijst stond, is omdat hij een plaats bij de eerste vijf eiste.
Hij had de opdracht meegekregen om een plaats bij de eerste vijf te bedingen, zodat hij in de Staten kon komen en zo zijn zetel mee kon nemen.”

Wiels besloot zijn betoog met de stelling:

“Vanaf vandaag is het Requiescat In Pace Carlos Monk.
Ik vraag me af of bij welk radiostation hij nu gaat reageren. In de Kaya Shèrs (Koraal Specht, red.) hebben zij ook een programma.”

De Amigoe deed vanochtend verschillende pogingen om een reactie te krijgen, maar Monk was niet voor commentaar bereikbaar.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -