Willemstad – Niet de brief, maar de publicatie door het Antilliaans Dagblad van het schrijven van Justitieminister Elmer Wilsoe (PS) aan Washington, waarin hij ingrijpt ten gunste van Bientu-verdachte Robbie dos Santos, is bij Wilsoe’s partijleider zeer verkeerd gevallen.
Helmin Wiels noemde dit gistermorgen in gesprek met verslaggever Dwight Rudolphina van Radio Mas ‘riooljournalistiek’ (‘periodismo shushi’) en richtte zijn pijlen ook persoonlijk op uitgever/hoofdredacteur Mike Willemse, die volgens Wiels ‘opgepakt’ en ‘in de boeien geslagen’ moet worden.
Het Statenlid en de leider van de tweede grootste regeringspartij van Curaçao sprak minutenlang op dreigende en intimiderende toon en noemde Willemse met naam en toenaam. De op Curaçao geboren en getogen uitgever werd door Wiels een paar keer als ‘makamba’ betiteld.
Over het eerst bemachtigen en vervolgens afdrukken van de brief – overigens vooral bedoeld als bewijs dat de brief wel degelijk bestaat en daadwerkelijk is uitgestuurd, nadat Wilsoe zaterdag interventie ‘ontkende’ – zegt Wiels het volgende:
,,Dit heeft niets meer te maken met persvrijheid, maar met terrorisme.”
De krant en de leiding moeten ‘worden vervolgd voor het naar buiten brengen van deze gevaarlijke informatie’.
Gevaarlijke informatie of niet, Wiels vindt wel dat Wilsoe ‘volledig correct’ heeft gehandeld met zijn brief aan Washington. Op zijn beurt antwoordde Justitieminister Wilsoe gistermiddag in zijn persconferentie op de vraag wat hij vindt van de aanval van zijn partijleider op de krant, dat ook Wiels ‘vrijheid van meningsuiting’ heeft.
Overigens was het niet alleen deze krant en de uitgever die er gistermorgen bij Radio Mas ongestraft van langs kregen. In dezelfde telefonische tirade stelde Wiels eerst al dat procureur-generaal Dick Piar ‘een leugenaar’ was, want hij zou zijn minister Wilsoe hebben ‘voorgelogen’.
,,Piar moet direct weg. Het Openbaar Ministerie is volledig corrupt en de rotzooi moet worden opgeruimd.”
Daarom wil de PS-voorman dat de parlementaire enquête naar de veiligheidsdienst VDC, waartoe de Staten zaterdag besloot, wordt uitgebreid naar het OM en de praktijk van het Recherche Samenwerkingsteam (RST).
Dat het uit de hand loopt bij Justitie, komt in zijn ogen ‘allemaal door de Rijkswetten’.
Ook geen goed woord had hij over voor Maria Liberia-Peters, die lid is van de Begeleidingscommissie Reorganisatie Veiligheidsdienst VDC. Wiels heeft geen enkel vertrouwen in de ex-premier, in de commissie aangesteld door de regering waar Wiels’ partij deel van uitmaakt, die zich een paar weken geleden nog bij een protestmanifestatie op het podium tegen de regering Schotte uitsprak. Liberia-Peters, die sinds medio jaren 80 aan meerdere Antilliaanse kabinetten leiding gaf, spreekt volgens Wiels ‘volstrekte onzin’.
Bron: Antiliaans Dagblad