Wiels niet gescreend door AIVD

GevMin Marvelyne Wiels  "niet gescreend door AIDVl"

GevMin Marvelyne Wiels
“niet gescreend door AIDVl”

DEN HAAG — De gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, is niet gescreend door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat zei minister Ronald Plasterk gisteren in antwoord op vragen van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak.

Ik kan bevestigen dat de AIVD de gevolmachtigde minister van Curaçao niet heeft gescreend. Er vindt geen veiligheidsonderzoek plaats naar leden van de Rijksministerraad, inclusief de Nederlandse ministers. Wat dat betreft is de behandeling gelijk. De functie van gevolmachtigde minister is niet aangewezen als een vertrouwensfunctie. Het is dus echt de verantwoordelijkheid van de veiligheidsdienst van het desbetreffende land, en in ieder geval van de regering van het desbetreffende land, om te bepalen wie men die positie geeft”, antwoordde Plasterk.

Van Raak stelde vragen over de screening naar aanleiding van berichten over vriendjespolitiek bij het Curaçaohuis en geruchten over foute informatie op het curriculum vitae van Wiels. De gevolmachtigde minister ontkende eerder deze maand dat er sprake was van vriendjespolitiek of foute informatie op haar cv en zei in een interview met de Amigoe dat ze zelfs door de AIVD gescreend was.

Ze wijst erop dat haar cv en andere gegevens ook uitgebreid zijn doorgelicht door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst op het moment dat ze werd voorgedragen als kandidaat voor de post van gevolmachtigde minister”, luidt de regel uit het desbetreffende interview.

In een reactie op het antwoord van Plasterk wilde Van Raak weten of die foutieve informatie nog gevolgen zal hebben.

Iemand die systematisch liegt over haar cv, over werkzaamheden, over door wie zij gescreend zou zijn, over facturen en over van alles en nog wat, zit in de Rijksministerraad. Daar worden heel gevoelige zaken besproken, zoals terrorisme, drugshandel en internationale samenwerking. Acht de minister dat verantwoord?”, vroeg hij.

Plasterk nam echter afstand van een term als systematisch liegen.

Zij is er wellicht van uitgegaan dat de AIVD dat automatisch zou doen. Ik deel de Kamer nu mee dat dat niet het geval is en dat dus de beoordeling over de kwalificaties van mensen echt bij de regering zelf ligt. Ik heb dan ook geen reden om de kwalificaties van de heer Van Raak over te nemen”, aldus Plasterk.

Bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *