29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 17:23

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWiels chanteert Schotte

Wiels chanteert Schotte

WillemstadAls premier Gerrit Schotte (MFK) het ontslag van zijn kabinet bij de gouverneur aanbiedt, worden er onmiddellijk enkele van zijn partijgenoten/ ministers in de boeien geslagen. Dat zegt PS-voorman Helmin Wiels, die hiermee regeringspartner Schotte van MFK (in)direct dreigt en daarmee chanteert.

Vooral met de toevoeging dat het enige wat MFK nog redt Wiels zelf is en de coalitie met PS. ,,Dat is hun bescherming. Dat weten ze. Dat is een paar keer besproken. En hebben ze ook erkend”, aldus Wiels gisteren voor de microfoon van radio Hoyer.

,,Op het moment dat Schotte na het ontslag de trappen van het Gouverneurspaleis in Fort Amsterdam afdaalt, worden ze opgewacht en gearresteerd. Als ze niet meer de protectie hebben van PS, dan verdwijnen ze achter de tralies. Dat weten ze bon bon.”

Op de vraag van de Hoyer- verslaggever waarom Wiels met deze kennis er de voorkeur aan geeft de coalitie toch door te zetten, antwoordt hij:

,,Wij willen voorkomen dat ze opgesloten worden door ze op het rechte pad te houden en orde op zaken te stellen.”

Aanhouding zou namelijk niet alleen slecht zijn voor MFK en de coalitie, maar ‘een schande voor het land’. Maar sommigen willen niet luisteren, vervolgt Wiels.

,,Er komt echter een moment dat ook ik aan mijn reputatie moet denken en dan moet ik mijn handen ervan afhalen; dan laat ik ze gaan en worden ze opgesloten.”

Wiels zou iets soortgelijks ook bij radio Mas hebben gezegd, aldus PARStatenlid Glenn Sulvaran gisteren in de Staten, namelijk dat op het moment dat de minister-president het in z’n hoofd haalt het ontslag van zijn kabinet aan te bieden, er onmiddellijk een paar MFK’- ers zullen worden gearresteerd.

Het Antilliaans Dagblad beschikt over het geluidsfragment van Hoyer, maar niet over dat van Mas. Wiels zou doelen op Financiën-minister George Jamaloodin (MFK), die volgens welingelichte bronnen van deze krant als verdachte in de zaak- Bientu wordt aangemerkt, en Schotte zelf. De jongste provocerende uitspraken van Wiels kunnen wel eens van grote invloed zijn op het verloop van de voor het vanochtend geplande beraad van de drie partijleiders van MFK, PS en MAN in een poging de samenwerking te redden.

Laatstgenoemde keerde gistermiddag terug uit Nederland.

‘Geen crisis; maar irritatie’

De leider van de tweede grootste coalitiepartij stelde gisteren voor de radio zelf niet van plan te zijn de regering omver te werpen, hoewel hij een etmaal eerder nog dreigde zijn ministers uit de regering terug te trekken. Maar hij waarschuwde Schotte ervoor bij de gouverneur niet het ontslag aan te bieden van de MFK/PS/MAN-ministers.

Wiels kan het overigens niet verkroppen dat Schotte woensdag sprak over een crisis. ,,Als de premier in een persconferentie zegt dat er een ‘crisis’ is, dan is het eerste wat hem te doen staat het ontslag aan te bieden. Maar er is geen crisis. Het is een verkeerde woordkeuze. Dat komt wellicht door beperkte kennis of nervositeit. Nogmaals er is geen crisis, maar irritatie omdat ze niet kunnen doen wat ze willen door Wiels.”

Sulvaran van oppositiepartij PAR haalde deze uitspraken aan gisteren in de Statenvergadering over de problematiek van de betalingsbalans.

,,Impliciet zegt Wiels hiermee dat hij weet dat de minister van Financiën wordt aangemerkt als verdachte in de zaak Bientu, waarin het gaat om witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrifte.”

Sulvaran vindt het ongehoord dat het land wordt geregeerd door een verdachte persoon. Daarmee slaat Curaçao internationaal een slecht figuur. De PAR-parlementariër werd geïnterrumpeerd door Amerigo Thodé (MFK), die op dat moment optrad als voorzitter van het parlement, met de mededeling dat Sulvaran zich aan het onderwerp van de vergadering moet houden.

Met zijn uitspraken voor de radio lijkt de PS-leider, die de afgelopen week enkele malen in botsing kwam met MFK, de coalitiepartner in gijzeling te houden. Het is niet de eerste keer dat Wiels tegenover regeringspartners dreigt ‘uit de school’ te klappen over vermeende corruptieve handelingen, als ze niet meewerken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties