27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Whiteman wil aanvulling op rapportage groene aanslag

De aanslaag heeft een hoog corrosief gehalte.
De aanslaag heeft een hoog corrosief gehalte.

WILLEMSTAD — De rapportage over de groene plakkerige aanslag, die in Marchena, Blue Bay, Gasparitu, Boca Samí, het verkeersplein Palu Blanku, Schottegatweg West en de Sta. Domingoweg op huizen en straatmeubilair wordt aangetroffen, is door de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), voor aanvulling intern terugverwezen.

Dit laat de minister desgevraagd weten. Hij stelt dan ook spoedig een rapport te verwachten met daarin een concrete terugkoppeling over de ondernomen stappen, om soortgelijke aanslag in de toekomst tegen te gaan.

Op de vraag of naar aanleiding van het rapport ook concreet advies aan de bevolking kan worden gegeven over de samenstelling, en wat bijvoorbeeld thuis te doen om de aanslag te verwijderen, antwoordt de minister:

“Men wil een dergelijke plakkerige substantie thuis gewoonweg niet hebben, daar draait het om.”

De groene aanslag steekt af tegen de witte achtergrond van de paal en is daardoor goed zichtbaar.
De groene aanslag steekt af tegen de witte achtergrond van de paal en is daardoor goed zichtbaar.

Whiteman stelt antwoord te willen krijgen op de vraag welke stappen er zijn ondernomen om deze aanslagvorming tegen te gaan.

“Het initiële rapport bevatte een omschrijving van hetgeen geconstateerd is, ofwel hoe deze aanslag gevormd wordt. Het blijkt dat door een technisch probleem bij de Curaçao Refinery Utility (CRU)-installatie (de BOO-energiecentrale, red.) niet de juiste temperatuurontwikkeling wordt behaald, die nodig is voor adequate verbranding van stoffen.

Dit moet dus verholpen worden en de verbranding moet geoptimaliseerd worden. Daarom wil ik van de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuur Beheer (MNB) – de vroegere Milieudienst – weten welke maatregelen er zijn genomen om te garanderen dat het niet meer voorkomt.”

- Advertentie -

De minister meldt verder dat het technisch probleem ‘zich al sinds de aanleg van de energiecentrale voordoet’ en dat er gaandeweg ingrepen zijn verricht ter bevordering van een ‘adequate verbranding’.

“Inmiddels blijkt dat het probleem zich nu weer voordoet.”, aldus de minister.

De MNB heeft in het kader van het onderzoek inspecties uitgevoerd en gesprekken gevoerd met zowel de energiecentrale als de Isla-raffinaderij.

Zoals de Amigoe reeds eerder heeft gemeld, heeft de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen, gesteld dat het niet de eerste maal is dat het eiland een soortgelijke aanslag heeft gekend.

Hij wees op het ‘Fact Finding Missie’-rapport, dat in 2004 in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond werd samengesteld. De uitspraken van minister Whiteman duiden er nu op dat de eerdere bevindingen uit het dit rapport nog steeds actueel zijn.

- Advertisement -

De groene neerslag, zo bleek uit het rapport, bestond voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte. De oorzaak bleek een ontwerpfout van de BOO-energiecentrale te zijn.

“Over de ‘groene’ depositie in de woonomgeving en het CUC/Isla bedrijfsterrein, die afkomstig is van de nieuwe CUC-schoorsteen (de BOO-energiecentrale, red.) heeft op 3 november 2004 overleg plaatsgevonden met CUOC. De oorzaak blijkt een ontwerpfout van de centrale te zijn waardoor de uitlaattemperatuur van de rookgassen te laag is en condensatie van zwavelverbindingen met daarin vanadium en nikkelverbindingen optreedt.

Inmiddels is het probleem volgens de managing director van CUOC vrijwel geheel verholpen doordat men het verwarmend oppervlak van de ‘economizers’ aan het verkleinen is. Hierdoor staan de rookgassen die afgevoerd worden minder warmte af, waardoor de temperatuur boven het zogenoemde dauwpunt komt en er geen condensatie meer optreedt”, aldus het toenmalige verslag van DCMR Milieudienst Rijnmond.

 

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. ook alle huizen van Blue bay zitten onder deze smurrie…
    Wie mag voor de schade opkomen?
    het is tijd dat de Isla gaat sluiten en dat Green town een reeele kans gaat maken voor de toekomst van curacao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -