Willemstad – Er komt mogelijk snel wet- en regelgeving op Curaçao die dieren zal beschermen. Dit laat Mark Erwin Vos van Stichting Dierenhulp weten. Drie jaar lang werd achter de schermen gewerkt om deze wet in te kunnen voeren. Nu Aruba op het punt staat de wetgeving helemaal in te voeren, hoopt Vos dat Curaçao snel volgt.
De plannen voor de wet- en regelgeving zijn ondertussen met verschillende politieke partijen op Curaçao besproken.
Ook het belang van deze wetgeving voor de verschillende eilanden binnen het Koninkrijk kwam daarbij aan bod.
Stichting Dierenhulp: ,,De verwachting is dan ook dat binnen korte tijd ook Curaçao deze wet- en regelgeving voor dieren in het kabinet zal presenteren. Uit de eerste gesprekken is duidelijk dat er een breed draagvlak bestaat en men blij is met het initiatief van Stichting Dierenhulp.”
Aruba is het eerste autonome land waar een groot deel van de wetgeving al ingevoerd is. Regeringspartij AVP is volgens de stichting ‘zeer positief’ over de regelgeving.
Tijdens de laatste ontmoeting met de minister van Volksgezondheid, Carlos Alex Schwengle, werden opnieuw een aantal belangrijke aspecten besproken.
,,Wij blijven er bovenop zitten omdat dieren in een zichzelf respecterende samenleving er gewoon bij horen.
Belangrijkste is nu dat we na Aruba ook Curaçao kunnen dienen met deze wetgeving. Want zoals Ghandi ooit al zei: de beschaving leest men af aan hun omgang met dieren.
En gelukkig hebben we veel positieve medestanders, ook in de politiek van Curaçao.
Waarmee duidelijk wordt dat het land vooruit wil en een voorbeeldfunctie nastreeft”, aldus Vos.
De eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn allemaal bezocht door Vos.
,,Aangezien dit bijzondere gemeenten zijn van Nederland is de verwachting dat dieren mee zullen tellen”, meent hij.
Voor Vos was het onverteerbaar dat de Nederlandse politiek niets deed tegen het dierenleed op de eilanden binnen het Koninkrijk, en ook de grote organisaties wegkeken.
Daarom pakte de Stichting Dierenhulp het welzijn van deze dieren op.
,,Want hoe leg je uit dat dieren geboren en levend in Nederland meer rechten hebben dan de Nederlandse dieren die op de voormalige Nederlandse Antillen leven?
Dit is niet uit te leggen en daarom zijn wij met een goed team aan de slag gegaan om ook deze dieren te beschermen via eerlijke wetgeving”, aldus de initiatiefnemer.
Stichting Dierenhulp is een particulier initiatief dat in 1996 werd gestart uit een belofte aan de overleden hond Rakker van de oprichter.
De stichting werkt zonder overheidsubsidie of geld van loterijen en is volledig afhankelijk van giften en donaties.
Meer informatie over de stichting en donatiemogelijkheden is te verkrijgen op de website van de organisatie.
Bron: Antiliaans Dagblad