27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Wet illegale vuilstort ook niet mee na 10-10-‘10

HomeNieuwsWet illegale vuilstort ook niet mee na 10-10-‘10

Negatieve lijst

WILLEMSTAD — Op de zogenaamde negatieve lijst van verordeningen die na 10-10-‘10 per abuis niet meer van kracht waren, blijkt ook de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap te staan.
Hierin is onder andere het optreden tegen het illegaal storten van afval opgenomen.

Omdat deze verordening op de zogenaamde B-lijst, of zwarte lijst staat, zouden milieuambtenaren eigenlijk niet of nauwelijks kunnen optreden tegen overtreders.
Bij het constateren van illegale vuilstort op andere plekken dan de officieel toegewezen landfill, hetzij na onderzoek, hetzij bij het betrappen op heterdaad, wordt dus kennelijk niet direct een proces-verbaal uitgeschreven.
De kwestie is al lang aangekaart bij de overheid door betrokken instanties als de Milieudienst en Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS), maar ook door Selikor.
Maar het van kracht worden van de wetgeving vordert maar langzaam.
Het komt erop neer dat als de wetgeving niet van kracht is, er ook geen juridische basis zou zijn om processen-verbaal uit te schrijven.
Maar er bestaat wel een Algemene Overgangsregeling Wetgeving en Bestuur land Curaçao, waar de A-lijst (van landsverordeningen) en de B-lijst (van eilandsverordeningen) aan zijn toegevoegd.
Vanuit het Openbaar Ministerie kon vanmorgen geen officiële reactie verkregen worden.
Drie jaar geleden werd nog aangekondigd dat het OM, samen met SKS, strenger zou gaan optreden tegen milieuvervuilers, door het opleggen van boetes.
Vorig jaar meldde deze krant dat de regering werkte aan reparatiewetgeving, om wetten die per 10-10-‘10 per abuis niet meer van kracht waren, weer in te kunnen voeren omdat die van belang zijn voor het functioneren van het nieuwe land Curaçao.
Een aantal daarvan kon wel tijdelijk opgevangen worden door andere wetten, voordat de originele wet geherintroduceerd zou worden via de zogenoemde reparatiewetgeving.
Hoe ver het staat met de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap, kon vanmorgen evenmin achterhaald worden bij de Directie Wetgeving.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties