Negatieve lijst
WILLEMSTAD — Op de zogenaamde negatieve lijst van verordeningen die na 10-10-‘10 per abuis niet meer van kracht waren, blijkt ook de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap te staan.
Hierin is onder andere het optreden tegen het illegaal storten van afval opgenomen.
Omdat deze verordening op de zogenaamde B-lijst, of zwarte lijst staat, zouden milieuambtenaren eigenlijk niet of nauwelijks kunnen optreden tegen overtreders.
Bij het constateren van illegale vuilstort op andere plekken dan de officieel toegewezen landfill, hetzij na onderzoek, hetzij bij het betrappen op heterdaad, wordt dus kennelijk niet direct een proces-verbaal uitgeschreven.
De kwestie is al lang aangekaart bij de overheid door betrokken instanties als de Milieudienst en Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS), maar ook door Selikor.
Maar het van kracht worden van de wetgeving vordert maar langzaam.
Het komt erop neer dat als de wetgeving niet van kracht is, er ook geen juridische basis zou zijn om processen-verbaal uit te schrijven.
Maar er bestaat wel een Algemene Overgangsregeling Wetgeving en Bestuur land Curaçao, waar de A-lijst (van landsverordeningen) en de B-lijst (van eilandsverordeningen) aan zijn toegevoegd.
Vanuit het Openbaar Ministerie kon vanmorgen geen officiële reactie verkregen worden.
Drie jaar geleden werd nog aangekondigd dat het OM, samen met SKS, strenger zou gaan optreden tegen milieuvervuilers, door het opleggen van boetes.
Vorig jaar meldde deze krant dat de regering werkte aan reparatiewetgeving, om wetten die per 10-10-‘10 per abuis niet meer van kracht waren, weer in te kunnen voeren omdat die van belang zijn voor het functioneren van het nieuwe land Curaçao.
Een aantal daarvan kon wel tijdelijk opgevangen worden door andere wetten, voordat de originele wet geherintroduceerd zou worden via de zogenoemde reparatiewetgeving.
Hoe ver het staat met de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap, kon vanmorgen evenmin achterhaald worden bij de Directie Wetgeving.