29 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 17:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Werner Wiels: ‘Moord op mijn broer was boodschap aan alle politici’

Werner Wiels
Werner Wiels

CURAÇAO – “Helmin zei altijd ‘als mij iets overkomt, ben jij degene die koel blijft en zorgt voor de kinderen en de familie’. Dat is precies wat ik heb gedaan toen ik mijn broer onder een blauw zeil op het strand zag liggen.

Ik dacht: “OK broer, ik blijf nu koel, zoals je dat van mij verwacht”. Dat zegt Werner Wiels in gesprek met Caribisch Netwerk.

Hij beschrijft gedetailleerd wat er gebeurde vanaf moment dat hij hoorde van het fatale schot.

Er waren wel vaker geruchten dat Helmin iets was overkomen, maar toen een goeie vriend die dicht bij Marie Pampoen woont mij belde, nam ik de situatie serieus.

Ik belde Mac Cijntje op en ik vroeg hem naar welk ziekenhuis hij was gestuurd. Hij zei: Helmin is nog hier, het is beter dat je komt. Dat was voor mij de indicatie dat het voorbij was.”

- Advertentie -

Kattenkwaad
Het gezin Wiels telt negen broers en zussen. Helmin en Werner scheelden maar een jaar en waren erg close. “We haalden veel kattenkwaad uit”, vertelt Werner met een glimlach. De broers zijn grotendeels opgegroeid in Steenrijk, maar zijn geboren op Westpunt en gingen in hun jonge jaren in Bandabou op avontuur. “Ik was eigenlijk meer een kwajongen dan Helmin en hij nam het thuis vaak voor mij op.”

Auto’s

helmin--mazdaWat veel mensen niet weten is dat Helmin gek was op auto’s”, vertelt Werner.

Hij hield het meest van Mazda’s en had een Mazda club opgericht. Mijn eerste auto werd op zijn aandringen een Mazda en ik rij nog steeds in een Mazda! Het was zijn hobby. Tot op het eind van zijn leven bleef hij aan die auto’s sleutelen. Ik kom nog steeds mensen tegen die door Helmin werden geholpen met hun auto en ze zeggen dat ze zijn gezelschap en adviezen erg missen.”

Poppenkast
Ondertussen staan vier verdachten terecht, die worden gezien als de mannen die de moord hebben uitgevoerd.
Werner heeft de twee zittingen van de rechtbank expres aan hem voorbij laten gaan.

Het is een poppenkast. Al die dingen brengen mijn broer niet terug. Ik besteed mijn tijd liever aan zijn twee kinderen.”

Weinig vertrouwen
Werner laat doorschemeren dat hij niet veel vertrouwen heeft in de oplossing van de moord op zijn broer door justitie.

De rechtszaak gaat de afsluiting niet brengen die vele mensen verwachten.”

Werner Wiels heeft wel een theorie over wie de opdrachtgevers zijn, maar wil daar niet op ingaan.

Ik praat liever over wat erachter zit: ze hebben alle politici een les willen leren. Want als je in staat bent om iemand op zo’n publieke manier te vermoorden, dan wil je een boodschap sturen.”

Opofferbare pionnen
De opdrachtgevers komen volgens hem niet achter de tralies.

Dat hebben ze wel ingecalculeerd.
Dit zijn mensen die al jaren een netwerk hebben opgebouwd, ze financieren de politieke partijen, kopen de pers om en schuiven aan als er magistraten worden beëdigd.
De moordenaars zijn opofferbare pionnen.
De echte opdrachtgevers zullen niet vallen. Het was juist hun macht die Helmin wilde blootleggen.”

Splitsing
Werner staat nog steeds geheel achter de partij die Helmin heeft opgericht.
Pueblo Soberano won de verkiezingen in oktober 2012.
Sinds de moord is er een splitsing ontstaan binnen de partij.

Als een koning doodgaat, dan volgt er een machtsstrijd. Dat is nu ook gebeurd. Maar de ervaring leert dat de splitsing na enige tijd vervaagt en daar hoop ik op”, zegt hij.

Klankbord
Terwijl hij aangeeft dat hij een belangrijke klankbord was voor Helmin, benadrukt Werner dat hij zelf geen politieke aspiraties heeft.

Ik heb mijn broer achter de schermen altijd bijgestaan.
We hadden lange en felle discussies en ik denk daar vaak aan terug als ik sommige mails en documenten teruglees.
Niemand kan zijn plaats innemen; hij was veelzijdig.
Vaak denk ik: als Helmin er nog was, wist hij wat te doen.”

Impact
Met jongere broer Aubert die de politieke beweging ‘1 Tim Magno’ is gestart, is Werner het niet eens.

Ik heb hem gezegd dat hij weg moet blijven van de politiek. Hij is groot genoeg, maar moet ook zelf de consequenties dragen.”

Zijn stellige houding is emotioneel.

We hebben een broer verloren door de politiek. Het was een schok voor de hele de familie. Een zus is het trauma nog steeds niet te boven. Mijn tante wordt elke maand op de vijfde emotioneel door wat er is gebeurd. Een van de kinderen van Helmin is gestopt met studeren. De moord heeft een enorme impact gehad op ons allemaal.”

Foto Helmin Wiels: Werner Wiels

Bron: Versgeperst

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -