31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

Werknemers Land blijven ontslagen

HomeMediaWerknemers Land blijven ontslagen

Reden: zij hadden geen ambtenarenstatus

rechtbankWillemstad – Twee werknemers met een ‘arbeidsovereenkomst van werknemers bij een publiekrechtelijk lichaam’, die dus geen ambtenaar zijn in vaste dienst, zijn in hoger beroep tegen het Land in het ongelijk gesteld en blijven dus ontslagen.

Advertentie

De beide werknemers beriepen zich op het Burgerlijk Wetboek (BW) waaruit zou moeten blijken dat zij uit hoofde van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, bij het Land voor onbepaalde tijd in dienst waren.
Maar, zo heeft het Land hiertegen ingevoerd: In het BW staat dat de bepalingen van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht niet van toepassing zijn ‘op de arbeidsovereenkomst tussen de rederij en de schipper en op die tussen de schipper en de scheepsofficieren en scheepsgezellen’.
Daarbij stelt het Hof dat de bepalingen uit het BW wel kunnen worden toegepast, maar dat dit geen ‘dwingendrechtelijke bepaling’ is.
Het Hof beschrijft vervolgens dat de specifieke arbeidsovereenkomst die gesloten is tussen Land en de betreffende werknemers primair bepalend is.
Daarnaast zijn er algemene regels gesteld voor ‘personeel zonder ambtelijke status’ zoals de Werkliedenverordening 1944.

,,Een arbeidsovereenkomst met de overheid zal voorts beheerst worden door de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, zo wordt er door de Hofrechters nog aan toegevoegd.

Het bevreemdt het Hof overigens dat beide werknemers over ambtelijke stukken beschikken waaruit zou moeten blijken dat het BW wel van toepassing is op hun arbeidspositie.

In het vonnis staat: ,,Ten aanzien van deze stukken stelt het Land dat de desbetreffende meningen der ambtenaren niet op de wet gebaseerd zijn en dat onbegrijpelijk is hoe zij in het bezit van de werknemers zijn gekomen.”

Bij een van de werknemers wordt ook nog gesteld dat het beroep op aan haar gedane toezeggingen door superieuren faalt.

,,Zij kon aan deze toezeggingen het vertrouwen ontlenen dat men voor haar zijn best zou doen en wellicht ook dat het wel goed zou aflopen, maar zij kon niet erop vertrouwen dat, zonder dat aan regels omtrent bevoegdheid en formele besluitvorming was voldaan, voor het Land reeds een contractuele gebondenheid ontstond.”

Het Hof gaat verder niet in op de vraag of de arbeidsovereenkomst geldig is opgezegd omdat de Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomst ook niet van toepassing is op deze werknemers.
Beide werknemers moeten nu de proceskosten betalen ter hoogte van 3.400 gulden.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties