Door Dick Drayer (Foto | Persbureau Curaçao)
De maximumprijzen op de import van medicijnen wordt voorlopig uitgesteld. Importeurs van geneesmiddelen krijgen tot 1 september de tijd om hun oude – duurdere – voorraden te verkopen onder de oude wetgeving. Nieuwe voorraden zijn wel gebonden aan de maximumprijzen.
Dit zegt dr. Yves Schoop van het Transitieteam Farmacie, dat in opdracht van de overheid uitvoering geeft aan de wet op de maximumprijzen voor medicijnen. “Wij willen de importeurs de gelegenheid geven zich flexibel aan te passen aan de nieuwe wet”, aldus Schoop.
Samen met Agnes Corsen vereniging van Pharmaceutische Vertegenwoordigers en Joost van de Kamp van de verzekeraar AZV op Aruba discussieren zij over maximumprijzen op de import van medicijnen.
Besparingsplan
De maximumprijzen op geneesmiddelen is onderdeel van een besparingsplan in de gezondheidszorg. Bijna 25 procent van de kosten van de gezondheidzorg op Curaçao gaat op aan geneesmiddelen. “Dat moet gehalveerd worden“, zegt Schoop.
Met de maatregel om maximumprijzen uit te stellen, houdt overheid rekening met de bepaling van de Geneesmiddeleninspectie waarbij importeurs gedwongen worden om twee tot drie maanden voorraad voor geneesmiddelen aan te houden.
“Aangezien op de bestaande voorraad oude prijzen zijn berekend, hebben we ervoor gekozen de importeurs wat lucht te geven“, aldus Schoop.
Aruba
Het transitieteam van Schoop heeft goed gekeken naar Aruba, waar een traject van prijsbeheersing al in 2004 werd ingezet. “Toch is de situatie anders op Curaçao“, zegt Schoop. “De patiënt hier eist een recept en neemt meer medicijnen naar huis dan in Aruba.”