26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:53

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWeinig begrip voor maatregelen regering

Weinig begrip voor maatregelen regering

enquêteWILLEMSTAD — Een enquête, uitgevoerd door de organisatie Idea Kòrsou, heeft aan het licht gebracht dat een meerderheid van de bevolking van Curaçao niet de noodzaak inziet van drastische maatregelen om de financiële situatie van het eiland te redden.
Maar liefst 40 procent stelt ervan overtuigd te zijn dat maatregelen niet nodig zijn, terwijl 17 procent stelt te twijfelen aan de noodzaak van deze maatregelen.
Slechts 42,6 procent van de ondervraagden is het eens met de noodzaak van maatregelen.

De maatregel die op de meeste weerstand kan rekenen is de ob-differentiatie, namelijk de verhoging van de ob van 6 naar 9 procent voor producten die slecht zijn voor het milieu, de gezondheid of die als luxe-producten kunnen worden omschreven.
70 procent van de ondervraagden geeft aan tegen deze maatregel te zijn.
Slechts 6 procent geeft aan het ‘helemaal eens’ te zijn met de maatregel, terwijl nog eens 22 procent stelt hiermee te kunnen leven.

De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar, om het pensioenfonds te redden, kan ook op weinig steun rekenen.
Maar 35 procent stelt zich hierin te kunnen vinden.
Opvallend is dat 43 procent van de ondervraagde vrouwen en 33 procent van de ondervraagde mannen tegen deze maatregel zijn.
Aan de andere kant valt uit de enquête op te maken dat 31 procent van de vrouwen het eens is met deze maatregel, terwijl het percentage mannen op 41 procent ligt.
De basisverzekering ziektekosten (bvz) wordt door slechts 29 procent van de ondervraagden als acceptabel omschreven.

Tijdens het onderzoek werd ook gevraagd naar het functioneren van leden van het kabinet-Hodge.
Hieruit bleek dat verschillende ondervraagden geen naam konden opnoemen van ministers van Curaçao.

Premier Daniel Hodge (PS) kreeg hierbij steun van 27 procent van de ondervraagden, gevolgd door Financiën-minister José Jardim (onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) met 10 procent en Onderwijs-minister Rubina ‘Rubia’ Bitorina (PS) met negen procent.
De ministers waarvan de ondervraagden meenden dat zij het minste goed werk verrichten zijn Steven Martina (Economische Ontwikkeling, Pais) met 4 procent en Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) met slechts twee procent.

Ook werd er gekeken naar de rol van partijen op het eiland.
Hierin valt de PS zowel in negatieve-, als positieve zin op.
33 procent vindt dat de partij goed werk verricht.
Dit is de beste van alle partijen.
De slechtste is de PNP met 2 procent.
De partij waarin men het meeste teleurgesteld is, is ook de PS met 60 procent.
Opvallend is dat de PNP, met maar 2 procent, de partij is waarin kiezers het minst teleurgesteld zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 296 personen, aldus Idea Kòrsou.
De informatie werd vergaard door negen personen.
Dit gebeurde in een periode van drie dagen.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van Servqual, een model om de kwaliteit van diensten te controleren of om na te gaan hoe een gemeenschap over bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij denkt.
Het onderzoek werd georganiseerd en betaald door Inter Continental University of the Caribbean (ICUC) en was een initiatief van bekend onderzoeker Gilbert Cijntje.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikelEcuador ontmoet Curaçao
Volgend artikelWaar is Schotte?

Zoeken

Recente reacties