28 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties

Weer meer tijd Camelia

Glenn Camelia

Willemstad – Informateur Glenn Camelia heeft gisteren opnieuw langer de tijd gekregen van waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Camelia heeft nu tot uiterlijk vrijdag 16 november de tijd om zijn eindverslag te overhandigen.

Dat werd gisteren eind van de middag door het Kabinet van de Gouverneur bekendgemaakt.
Het is de tweede verlenging die de informateur krijgt.
Toen Camelia op 25 oktober werd verzocht ‘onderzoek te doen naar de mogelijkheid een kabinet te vormen waarvan de samenstelling recht doet aan de verkiezingsuitslag’, had hij daarvoor tot 5 november de tijd.
Later kreeg de informateur tot gisteren, 12 november, om zijn eindverslag over de door hem verrichte informatiewerkzaamheden in te dienen.
Maar gisteren werd hem door de waarnemend gouverneur nog tot de 16e gegund; exact vier weken na de Curaçaose Statenverkiezingen van vrijdag 19 oktober.
De reden hiervoor lijkt het optimisme over het kunnen volbrengen van zijn informatieklus.

Want, zo stelt het persbericht van het Kabinet van de Gouverneur, de informateur heeft in zijn verslag aan Van der Pluijm-Vrede aangegeven ‘te verwachten dat hij het informatieproces op korte termijn kan afronden op een wijze die recht doet aan de informatieopdracht’.
Die opdracht hield en houdt in:

  • vorming van een kabinet dat steunt op een brede meerderheid in het parlement;
  • dat blijk geeft van besef van urgentie in de aanpak van de uitdagingen waar Curaçao voor staat;
  • bereid is en in staat is zich te committeren aan de uitvoering van een regeerprogramma met daarin maatregelen voor de komende jaren, waarin de prioriteiten zijn uitgewerkt.

De informateur had en heeft de instemming van verkiezingswinnaar

  • PS (5 zetels),
  • PAIS (4) en
  • PNP (1);

samen 10 van de 21 Statenzetels.

Omdat MFK (5) en MAN (2) een blok vormen en er een impasse dreigde, lanceerde de als grootste uit de stembus gekomen Helmin Wiels van PS in het weekeinde het idee van een tijdelijk ‘takenkabinet’.
Daarmee biedt hij zichzelf en PAR (4) – gezien de tijdelijkheid en het feit dat het kabinet wordt gevormd door experts als ministers – de mogelijkheid om over een eerder als onoverbrugbaar beschouwd obstakel heen te tillen.
Gisteren was Camelia op Bonaire, maar vanaf vandaag zal hij de draad van de (informele) besprekingen weer oppakken.
De komende dagen worden cruciaal voor het welslagen van zo’n eventueel takenkabinet dat met PAR kan rekenen op 14 zetels; de ‘brede meerderheid’ die de waarnemend gouverneur vroeg.

Partijen zullen vermoedelijk een ‘radiostilte’ in acht nemen en de inhoudelijke woordvoering en informatie aan media zo veel mogelijk overlaten aan de informateur.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...