31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Weer financiële aderlating voor CPA

Door deal met CDM

Schulden worden met de dag groter en groter.

WILLEMSTAD — Het nieuwe akkoord tussen de de Curaçaose Droogdokmaatschappij (CDM) en de Curaçao Port Authorities (CPA) over de huur van terreinen betekent in feite een flinke aderlating voor het havenbedrijf. Het akkoord hield onder meer in kwijtschelding van een oude huurschuld van CDM aan CPA van ongeveer 30 miljoen gulden. Het zou de tweede miljoenentegenvaller zijn voor CPA binnen een betrekkelijk korte tijd.De minister van Economische Ontwikkeling Abdul Nasser el Hakim (MFK) stelde tijdens de ondertekening van het akkoord iets meer dan een week geleden, dat deze regeling, die door interim-directeur van CPA Humberto de Castro bekrachtigd is, een einde zou hebben gebracht aan een vanaf 1984 durende discussie over wie de daadwerkelijke eigenaar (van verschillende percelen waarop de EEG-kaden en de kranen gebouwd zijn en die van essentieel van belang zijn, red.) was.
Uit stukken waar de Amigoe over beschikt blijkt dat het ‘blote eigendom’ van de belangrijkste percelen, middels een akte op 27 december 1984 aan CPA is overgedragen.
Ook blijkt dat er per abuis bij akte op 9 mei 1994 door het eilandgebied Curaçao aan CDM Holding NV de volgende percelen in erfpacht zijn uitgegeven:
-Afdeling 5 Sectie 6L nummers 66, 68, 70, 72, 74 en 76.

De erfpachtuitgifte in 1994 bleek door de akte uit 1984 nietig te zijn waardoor geconcludeerd mag worden dat de terreinen in ieder geval al eigendom van CPA waren.
Het persbericht van de minister dat na de recente ondertekening is uitgegeven geeft de volgende uiteenzetting: “Omdat dit niet officieel was vastgesteld (eigendomsrecht, red.), was de onderhandelingspositie van Dok zwakker. Samen met de teams van CDM en CPA is het ons gelukt om alle terreinen die gebruikt worden door CDM, over te zetten naar CPA. CDM kan hierdoor meer investeerders aantrekken.”

- Advertentie -

De onlangs gesloten overeenkomst houdt een ‘Lease and Consession Agreement’ in, waarin staat dat CDM het terrein van CPA met ingang van deze maand augustus huurt.
Er blijkt inderdaad een jarenlang dispuut tussen CDM en CPA te hebben bestaan, maar dat heeft betrekking op een miljoenenclaim van de havenautoriteiten.
Het gaat om niet-betaalde huur van de EEG-kaden en de daarop aanwezige kranen.

In het jaar 2000 bedroeg de vordering van CPA aan CDM nog bijna 22 miljoen gulden en naar verluidt zou dit bedrag in 2010 tot ongeveer 30 miljoen zijn opgelopen.
Dit bedrag, dat nu door de nieuwe deal met CDM komt te vervallen, was als uitstaande vordering in de boeken van CPA opgenomen. Dit bedrag zal nu worden afgeschreven en zal een grote inkomstenderving voor het overheidsbedrijf zijn.
Verschillende voormalige topfunctionarissen van CPA vragen zich tegen over de Amigoe af of CPA ‘ook deze afschrijving te boven zal kunnen komen’.

Het bedrijf had eerder een bedrag van 30 miljoen gulden in de boeken opgenomen als uitstaande schuld van de overheid voor niet-betaalde kosten van havengebruik waarbij onder andere de operationele kosten van de veerbootdiensten en het openen van de pontjesbrug inbegrepen waren.
Omdat de schulden van de overheid geheel gesaneerd werden door de Nederlandse overheid, na 10-10-‘10, had het bedrijf op de aflossing van deze schuld gerekend.
De overheid was met deze schuld niet eens en vroeg om een herberekening.
Naar verluidt zou na een herberekening door het overheidsaccountantsbureau Soab slechts een fractie van de oorspronkelijke som zijn overgebleven, namelijk 5 miljoen gulden.
Dit heeft ook een negatieve weerslag in de boeken gehad.

De Castro wilde medio december van vorig jaar nog geen uitlatingen doen over de hoogte van het bedrag en stelde toen ‘dat de onderhandelingen over dit onderwerp met de overheid nog gaande waren’.
De interim-directeur antwoordde toen nog op de vraag of CPA/KTK door de vele veranderingen op een mogelijke verlieslijdende afsluiting van het jaar afstevende:
Integendeel, CPA heeft tevens aangekondigd tegen het einde van het jaar, na dataverwerking, daarover inzage te zullen geven zowel aan de media als aan de gemeenschap.”

- Advertisement -

Deze inzage werd vervolgens nooit gegeven.
Ingewijden plaatsen vraagtekens bij de handelwijze van De Castro, waarbij gemeend wordt dat hij slechts verzoeken/ bevelen van de overheid zou opvolgen zonder daarbij het belang van CPA in het oog te houden.
Ook zou de interim-directeur ‘weinig eigen inbreng tonen en een persoonlijke visie laken’.
Bij de onlangs gesloten deal met CDM heeft CPA ook een aantal terreinen overgeschreven gekregen.
Aangezien CPA slechts een ‘landlord’ functie heeft en uitsluitend beheerder is, zal een mogelijke tegenwaarde van de verkregen terreinen voor het bedrijf weinig opleveren aangezien deze niet verkocht kunnen worden.
Of de mogelijke huuropbrengsten tegen de oorspronkelijke claim van 30 miljoen opwegen, wordt in twijfel getrokken.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -