26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Waarom niet 100% obligatie HNO?

HomeMediaWaarom niet 100% obligatie HNO?

leeflang-23112013Willemstad – Waarom wordt het nieuwe ziekenhuis, Hospital Nobo Otrobanda (HNO), niet voor 100 procent publiek gefinancierd door het uitgeven van een obligatie waar Nederland met een gunstige rente op inschrijft?

Advertentie

Dat was een van de vragen van Omayra Leeflang gisteren in de Staten tijdens de behandeling van de tweede suppletoire begroting 2013.

,,Er wordt nu voor 30 procent privaat gefinancierd, tegen waarschijnlijk veel hogere rentes, dan de 2 tot 2,5 procent die Nederland in rekening zal brengen. Als we dan de kosten voor HNO zo laag mogelijk willen houden, waarom dan niet de totale financiering regelen via een obligatielening?”, aldus Leeflang.

Veel vragen werden er gesteld over HNO, door de vier leden die zich als spreker hadden ingeschreven, te weten naast

  • Leeflang (onafhankelijk) nog
  • Zita Jesus-Leito (PAR),
  • Amerigó Thodé (MFK) en
  • Hensley Koeiman (MAN).

Twee onderwerpen werden uit de begroting gelicht, namelijk het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS) en het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO).
Ten aanzien van HNO is het onduidelijk of in de 18 miljoen gulden die de aankoop van Colon heeft gekost, ook

  • de sloop is inbegrepen,
  • het bouwrijp maken van het terrein,
  • het doen van grondonderzoeken en
  • het verhuizen van appartementbewoners en bedrijven in Colon.

,,De benzinepomp, wat gebeurt daarmee?”, zo stelt Leeflang.

En de andere constateren: ,,Er is al begonnen met de bouw, maar we hebben nog geen bouwvergunning gezien.”

Thodé: ,,Wat voor voorbeeld geven we de bevolking die gelijk beboet wordt als er gebouwd wordt zonder vergunning?”

Koeiman wil ook weten hoe omgegaan wordt straks met een mogelijk tekort aan arbeidskrachten.
Onduidelijkheid is er ook om de rechtsvorm.

Leeflang wil weten: ,,Het bouwen in eigendom en het verhuren van het ziekenhuis, komt dat in een naamloze vennootschap of niet?”

Ook constateert zij dat er geen overeenstemming is rond de financiering van de exploitatie straks.

,,Gaat dit volgens de budget- of tariefsfinanciering?
De regering zegt enerzijds dat de financieringssystematiek niet belangrijk is, maar dezelfde regering stelt dat we met budgetfinanciering wel veel beter de kosten kunnen beheersen.”

Jesus-Leito maakt zich zorgen over Ballast Nedam en stelt dat we ervoor moeten waken dat we niet in het rijtje landen terechtkomen waar het bedrijf al een slechte naam heeft.

,,Dit bedrijf is bovendien al 33,1 miljoen gulden betaald, maar we hebben nimmer het gesloten contract mogen inzien. Waar is deze 33,1 miljoen aan besteed?”

Zo werd ook de Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Usona) betaald voor werkzaamheden voor een bedrag van 9,2 miljoen gulden.

,,Specificatie van dit geld is niet beschikbaar”, zo stelt Jesus-Leito.

,,We willen weten of er rekening is gehouden met de behoeften van de specialisten en aan welke punten binnen de Memorandum of Understanding (MoU) tussen Usona, Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en de regering is voldaan.”

Thodé stelt ten aanzien van de MoU: ,,Wat gaat de sanering van het Sehos dan inhouden?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties