28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

VRT | Hoogste aantal doden in de VS in een dag

HomeMediaAlgemeen nieuwsVRT | Hoogste aantal doden in de VS in een dag

Kathleen Heylen | VTR Belgie

president Trump somber: “We staan voor moeilijkste periode”

In de Verenigde Staten zijn dinsdag 865 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat is het hoogste aantal in een dag tijd. In heel de VS zijn er nu bijna 4.000 overlijdens en meer dan 188.000 bevestigde besmettingen. President Donald Trump klonk voor het eerst heel somber: “We staan voor de moeilijkste twee weken in de geschiedenis van ons land.”

Het nieuwe coronavirus grijpt steeds sterker om zich heen in de Verenigde Staten en dat toont zich ook in de cijfers. Uit cijfers van de prestigieuze Johns Hopkins University blijkt dat dinsdag in de VS 865 mensen overleden zijn aan Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal in een dag tijd. Over heel de VS zijn er bijna 4.000 overlijdens, meer dan in China, maar minder dan Italië, Spanje en Frankrijk. Het aantal besmettingen is opgelopen tot meer dan 188.000, en daarmee is de VS het land met het hoogste aantal besmettingen.

Op de persconferentie over de cijfers sloeg president Donald Trump een zeer sombere toon aan. “We gaan twee heel, heel pijnlijke weken tegemoet. Dit wordt een van de zwaarste periodes voor ons land. Ik wil dat elke Amerikaan zich voorbereidt op de moeilijke dagen die voor ons liggen. We gaan duizenden mensen verliezen. Dit is geen gewone griep.”

Hoe pijnlijk dan, was de vraag. Hoeveel Amerikanen zouden overlijden, zelfs met de huidige maatregelen die gelden? “Ik denk dat het beter is dat de medische experts hierop antwoorden”, luidde het. En dat was niet bepaald opbeurend. Gebaseerd op huidige voorspellingen zouden er tussen de 100.000 en de 200.000 mensen sterven.

Voorspelling van de evolutie van de overlijdens in de huidige situatie:

Voorspelling van de evolutie van de overlijdens in de huidige situatie:

“We hebben geen magische oplossing, alleen ons gedrag”

De medische experts flankeerden Trump tijdens zijn toespraak. Het ging om dokter Deborah Birx, de corona-coördinator in de VS, en dokter Anthony Fauci, het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (het instituut voor allergie- en infectiebestrijding, red).

“De voorspelling van 100.000 tot 200.000 overlijdens is gebaseerd op wat er gebeurt als sommige mensen niet alles doen wat moet om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, zei dokter Birx. “Hoe ontnuchterend een cijfer als dat ook is, moeten we erop voorbereid zijn”, stelde dokter Fauci. “Gaat het zoveel zijn? Ik hoop van niet. Hoe meer we inzetten op verzwakking, hoe minder waarschijnlijk dat wordt. Maar we moeten realistisch zijn. Het zal moeilijk zijn.”

Trump stelde ook dat het aantal overlijdens in de miljoenen zou lopen als de Verenigde Staten geen maatregelen genomen hadden. De Amerikanen worden opgeroepen zich te houden aan de afspraken rond “social distancing” en 1,5 meter afstand te houden. “We hopen dat we beter kunnen doen dan dat. We hebben geen magische oplossing, geen magisch geneesmiddel of vaccin. We hebben alleen ons gedrag”, zei dokter Birx.

Voorspelling van de overlijdens, met maatregelen (gearceerde deel) of zonder maatregelen (zwarte deel):

Voorspelling van de overlijdens, met maatregelen (gearceerde deel) of zonder maatregelen (zwarte deel)

Björn Soenens: “Voor het eerst verdoezelde Trump niet”

“President Trump sloeg voor het eerst een heel sombere toon aan, hij verdoezelde de zaak niet, zoals hij eerder wel al gedaan heeft”, zegt VS-correspondent Björn Soenens. “Hij zei: Sommige mensen hebben dit vergeleken met een gewone griep, maar dit is geen gewone griep. Dit is een zeer gemeen virus.

Nog maar een week geleden maakte Trump zelf nog die vergelijking. De eerste sterftecijfers “zijn lager dan die van de griep of van auto-ongevallen. We verliezen elk jaar duizenden mensen aan de griep. Daarvoor leggen we de Amerikaanse economie niet stil”, luidde het toen.

Broer van gouverneur Andrew Cuomo besmet

Intussen heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, bekendgemaakt dat ook zijn broer, CNN-presentator Chris Cuomo, besmet is met het coronavirus. “Iedereen moet voorzichtig zijn, iedereen kan het slachtoffer worden, hoe slim of rijk of machtig je ook denkt te zijn. Mijn broer Chris heeft positief getest.”

Chris Cuomo  is journalist en gezicht van het nieuwprogramma “Cuomo Prime Time” op CNN. Hij is in goede gezondheid en zal herstellen, zegt zijn broer. “Hij maakt zich wel zorgen over zijn gezin. Hij hoopt dat hij tijdens zijn werk niemand besmet heeft, dat hij geen collega’s bij CNN besmet heeft. Als journalist komt hij heel kordaat over, maar hij is ook zacht en gevoelig. Hij is mijn beste vriend.”

New York is de staat die het hardst getroffen is door het coronavirus.

Bekijk hier het gesprek met professor Bart Kerremans over de situatie in Amerika in “De afspraak” op maandag 30 maart

Bron: VRT.be

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties