VRT | FBI verijdelt ontvoering van gouverneur van Michigan

Pieterjan Huyghebaert

Gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan

De Amerikaanse autoriteiten zeggen een plan te hebben verijdeld om gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan (foto boven) te kidnappen. Er worden zeker dertien verdachten vervolgd met banden met een militie. Zij hebben ook overwogen de deelstaatregering van Michigan omver te werpen. De Democratische gouverneur maakte zich in sommige kringen onpopulair door een streng coronabeleid te voeren.

Politiedienst FBI is het complot op het spoor gekomen via sociale media. Verschillende verdachten zouden daar een gewelddadige opstand besproken hebben tegen de overheid. De politiediensten hebben daarop undercoveragenten en infiltranten ingezet om een beter zicht te krijgen op de geloofwaardigheid van die plannen.

De verdachten zouden concrete plannen hebben gehad om de gouverneur van de staat Michigan te ontvoeren. Ze hadden blijkbaar een versie van hun plan voor verschillende locaties: zowel haar vakantiehuis, haar huisadres als op haar werkplek. Zij hebben ook overwogen de deelstaatregering omver te werpen.

Ze werkten samen met een militie. Volgens de FBI stond die militie op het punt om explosieven te kopen. Zes leden van die militie worden nu verdacht van betrokken te zijn bij het complot om de gouverneur te ontvoeren. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf. Zeven andere verdachten worden verdacht van logistieke steun te leveren.

Protest tegen coronamaatregelen

De Democrate Whitmer, die bekendstaat als criticus van president Donald Trump, maakte zich in sommige kringen onpopulair door een streng coronabeleid te voeren. Duizenden rechtse actievoerders gingen eerder dit jaar de straat om te protesteren tegen haar maatregelen, die ze veel te streng vonden (zie foto’s onder).

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dergelijke protesten aangemoedigd door “bevrijd Michigan” op Twitter te schrijven.

Een aanklager verwees tijdens een persconferentie over de zaak naar het verharde politieke klimaat. “We kunnen het in Michigan oneens zijn over politiek, maar die onenigheid zou nooit tot geweld moeten leiden.”

Bron: VRT.be/Belga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *