Christine van Tichel
Colombia is bereid om de humanitaire corridor naar Venezuela uit te breiden om zo de impact van de economische crisis in het buurland te beperken. Dat heeft de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin gemeld.
In Venezuela heerst een tekort aan levensmiddelen door een gebrek aan financiële middelen om voldoende import te verzekeren, nu het land door de val van de olieprijzen in een diepe economische crisis verwikkeld is.
Holguin trok naar grensstad Cucuta, waar eerder op de dag ongeveer 500 Venezolanen de grens hadden bestormd om in Colombia voedsel te kopen.
“We gaan onze Venezolaanse buren niet laten lijden door honger of een gebrek aan medicatie. Als we de humanitaire corridor moeten verbreden, dan zullen we dat doen”, zei Holguin, zonder te zeggen wanneer de grensovergangen weer open zullen gaan. Die werden in augustus 2015 door de Venezolaanse president Nicolas Maduro gesloten na een grensconflict met Colombia, waarbij 3 gewonden vielen.
De minister benadrukte wel dat de twee landen eerst “de programma’s en de betrekkingen tussen de militaire krachten” moeten definiëren, alvorens de grens weer geopend kan worden, om een “veilige en veel beter gecontroleerde grens” te bekomen.
Vorige week hervatten de Colombiaanse en Venezolaanse ministers van Defensie nog de gesprekken over de beveiliging van de grenszone, waar guerrillastrijders, ex-paramilitairen, drugshandelaars en smokkelaars opereren, en over de heropening van de 2.219 kilometer lange grens tussen de twee landen. In september werd al een beperkte doorgang geopend om kinderen de kans te geven om weer naar school te gaan aan de andere kant van de grens.
Bron: VRT/Belga/DeRedactie.be