27.4 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 13:18

Laatste reacties

- Advertentie -

VRT | Britse politie arresteert WikiLeaks-stichter Julian Assange in Londen

Jos De Greef | VTR.be

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved

Na zeven jaar heeft de Britse politie Julian Assange dan eindelijk toch kunnen arresteren en dat in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Ecuador had eerder het asiel van Assange ingetrokken en de Britse politie toestemming gegeven om de man te komen arresteren.

Volgens de Britse politie had Ecuador het asiel van Assange ingetrokken en daarop werd de Britse politie toegelaten in de Ecuadoriaanse ambassade om hem op te pakken en mee te nemen. Assange is meegenomen naar een politiekantoor in het centrum van Londen.

Julian Assange zat sinds eind 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij werd gezocht door Interpol op basis van een Zweeds aanhoudingsbevel nadat twee Zweedse vrouwen beweerden dat ze seksueel waren lastiggevallen door Assange.

- Advertentie -

De Australiër was toen in Londen, maar toen zijn beroep tegen zijn uitlevering door het Britse Hooggerechtshof was afgewezen, had hij asiel gevraagd en gekregen in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. (Lees verder onder de foto).

Is het Zweedse aanhoudingsbevel intussen al twee keer ingetrokken, toch wil het Britse gerecht Assange echter nog altijd vervolgen omdat hij de wetsgang in het land poogde te ontlopen door zich in de Ecuadoriaanse ambassade te verschuilen.

Assange trapte op vele tenen

Assange ontkent dat hij die Zweedse vrouwen heeft aangerand. Volgens hem gaat het om een politieke afrekening en hij vreest vooral dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat land wil hem berechten omdat hij geheime documenten inzake de VS zou publiek gemaakt hebben. Volgens Washington heeft hij door andere lekken ook levens van Amerikanen in de wereld in gevaar gebracht. Assange is mede-oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks die massa’s geheime documenten publiek heeft gemaakt. Hij heeft daarbij niet enkel op de tenen van de VS getrapt, ook op die van vele anderen.

- Advertisement -

Door velen wordt hij beschouwd als de voorvechter van openheid en vrije pers op het internet; door anderen als een manipulator en verrader. Tijdens de kiescampagne van 2016 in de VS heeft WikiLeaks duizenden e-mails van de Democratische partij laten lekken net voor de conventie, wat tot heibel in die partij geleid heeft. Sommigen zagen daar steun in voor de verkiezing van de Republikein Donald Trump. (Lees verder onder de video).

“Geduld van Ecuador met Assange was op”

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno was niet mals voor Assange. Volgens hem overtrad Assange alle regels van de ambassade die hem onderdak verschaft. Zo zou hij verboden elektronische stoorzenders hebben geïnstalleerd, beveiligingscamera’s geblokkeerd hebben, beveiligingspersoneel van de ambassade aangevallen hebben en geheime documenten gestolen hebben. Eerder was het internetgebruik van Assange ook al aan banden gelegd. (Lees verder onder de video).

Ecuador was het gedrag van Assange blijkbaar al langer beu. Wie echter niet tevreden is, is de vroegere linkse populistische president Rafael Correa. Die noemt de beslissing van zijn opvolger Moreno om Assange alsnog uit te leveren, “verraad”. Correa is in België in ballingschap nadat hij in eigen land gezocht werd wegens de poging tot ontvoering van een opposant.

“Assange is geen held”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt reageerde meteen na de arrestatie. “Julian Assange is geen held. Hij heeft zich jaren verborgen voor de waarheid en zijn toekomst zal bepaald worden door het Britse gerecht”, aldus Hunt. Het Verenigd Koninkrijk zegt dat Assange opgepakt is op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten en omdat hij zijn voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating in 2012 geschonden heeft.

Het ziet er dus niet goed uit voor Assange, te meer omdat een van de Zweedse vrouwen die door hem lastiggevallen zou zijn, overweegt om haar intussen ingetrokken aanklacht opnieuw officieel te maken.

Anderzijds krijgt Assange dan weer steun van Rusland. Volgens Moskou “wurgt” Londen de vrijheid door de arrestatie van Assange. Edward Snowden, een Amerikaanse “klokkenluider”, spreekt dan weer over “een sombere dag voor de vrijheid van pers”. Snowden leeft al jaren in ballingschap in Rusland nadat hij eerder gewag had gemaakt van massale Amerikaanse spionage.

Bron: VRT.be

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -