30 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

Vrijlating door ruimtegebrek

HomeMediaVrijlating door ruimtegebrek

gevangenis St. MaartenPhilipsburg – Het openbaar ministerie heeft gisteren bekendgemaakt dat het vorige week twee verdachten naar huis heeft gestuurd in verband met ruimtegebrek in de Point Blanche-gevangenis op Sint Maarten. Het gaat om de verdachten D.R., verdacht van vuurwapenbezit en M.H.K., verdacht van mensensmokkel.

Advertentie

Al eerder werd een drietal gevangenen door de minister van Justitie naar huis gestuurd, om ruimte te creëren in de gevangenis.
Deze gevangenen zouden hun straf bijna hebben uitgezeten.
Daarnaast zijn twee verdachten van witwassen niet in voorarrest genomen als gevolg van dit ruimtegebrek.
Zowel de leiding van het openbaar ministerie, de leiding van de politie en de directeur van de gevangenis zijn het erover eens dat dit een buitengewoon onwenselijke situatie is, waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden.
De gevangenis wordt momenteel vleugel voor vleugel verbouwd, waardoor er 30 detentieplekken minder beschikbaar zijn.

Nieuwbouw wordt door CPT afgeraden
Uitbreiding en vernieuwing van gebouwen met voorzieningen voor gevangenen op Sint Maarten wordt door ernstige personeelsproblemen sterk ontraden. Dit stelt het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) in zijn rapport na een bezoek aan St. Maarten in 2013.

,,Het louter denken in termen van uitbreiding en vernieuwing van gebouwelijke voorzieningen is ernstig te ontraden.
Overigens doet dit niet af aan de noodzaak van voorzieningen voor jeugdigen”, aldus het CPT.

De noodzaak van een voorziening voor jeugdige gevangenen is groot, maar volgens het CPT zouden nieuwe cellen in het zogenaamde ‘Justice Park’ alleen gebouwd mogen worden, indien voldoende personeel beschikbaar is. In het rapport staat dat op verschillende niveaus een aanzienlijk tekort aan personeel is.

,,Over initiatieven die in het verleden zijn ontplooid teneinde het ook gedurende dit bezoek weer als zeer problematisch gemelde ziekteverzuim onder het personeel te verminderen, is tijdens dit bezoek niets vernomen”, zo concludeert het rapport.

In deze krant werd afgelopen week al melding gemaakt van onvoldoende detentiecapaciteit op Sint Maarten.
Meer celcapaciteit kan echter ook betekenen dat er vanzelf meer gevangenisstraffen zouden worden uitgesproken, waardoor een steeds grotere behoefte aan cellen zou ontstaan, zo redeneerde de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR).
In plaats van meer cellen te bouwen zou volgens het CPT een daling van de detentieratio de inzet moeten zijn.
Hiervoor wordt de voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI) aangeraden en het Elektronisch Toezicht (ET).
Hoe deze twee middelen nu ingezet worden is onduidelijk.
Hoewel in de praktijk iedere gedetineerde voor ET in aanmerking komt, wordt elektronisch toezicht nauwelijks ingezet, zo blijkt uit de CPT-rapportage.
Over zowel de VI als de ET beslist de minister van Justitie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties