27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 04:15

Laatste reacties

- Advertentie -

Vrijhandel met Aruba

Regeringspartij PAIS zet zich in voor meer samenwerking

Knipselkrant CuraçaoWillemstad – Regeringpartij PAIS wil een zogenoemde vrijhandelsovereenkomst tussen Curaçao en Aruba.

Advertentie

- Advertentie -

De bedoeling is dat in de komende weken een bilaterale bijeenkomst van de Arubaanse en Curaçaose Staten wordt georganiseerd om concrete vervolgacties te plannen en het akkoord te concretiseren.
Het idee van een vrijhandelsovereenkomst met Aruba is niet nieuw, het bestaat al sinds eind jaren 90.
Toenmalige Staatssecretaris van Financiën van de Nederlandse Antillen, Alex Rosaria, heeft dit idee uitgewerkt en er bestaat sinds 2008 een conceptovereenkomst.
Mocht de overeenkomst er komen betekent dat, dat er geen tarifaire handelsbelemmeringen zullen bestaan en daarom een nultarief van invoerrechten zal gelden.
Het nultarief heeft alleen betrekking op goederen die van oorsprong zijn in een van de begunstigde landen, Aruba en Curaçao.
Het begrip oorsprong geeft aan waar de producten zijn voortgebracht of geproduceerd. Volgens de regeringspartij zal een vrijhandelsovereenkomst de afzetmarkt voor Curaçao verruimen met 100.000 mensen, wat ten goede zal komen aan de lokale private sector en de lokale werkgelegenheid.

,,Buitenlandse markten bieden veel mogelijkheden voor economische groei mits wij slim daarop kunnen reageren”, aldus Rosaria.

Volgens de PAIS-man is export goed voor werkgelegenheid en ook om het hoofd te bieden aan het tekort op de handelsbalans.
Curaçao heeft al heel lang een handelsrelatie met Aruba.
Met een vrijhandelsovereenkomst zal deze handel verder intensiveren.
Deze overeenkomst moet het voor Curaçaose bedrijven volgens PAIS makkelijker maken handel te drijven met Aruba en andersom.
Een vrijhandelszone is een idee dat is voortgekomen uit het meest recente Interparlementaire Koninkrijksoverleg dat in januari werd gehouden.
Voor beide landen zal dit de eerste vrijhandelsovereenkomst zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -