27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 21:37

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaVrees voor massale sluiting restaurants | Antilliaans Dagblad

Vrees voor massale sluiting restaurants | Antilliaans Dagblad

De meeste restaurants hebben tussen de tien en twintig werknemers, enkele meer. ,,Een berekening geeft aan dat tussen de 2.500 en 3.000 werknemers hun baan kunnen verliezen”, aldus CRA | Antilliaans Dagblad

Willemstad – 53 Procent van de restaurants op Curaçao zal genoodzaakt zijn binnen drie tot zes maanden de deuren te sluiten als ze geen hulp krijgen vanuit de overheid. Voor 17 procent is de kans groot dat ze dit al binnen een maand zullen moeten doen.

Dat is gebleken uit een enquête van de Curaçao Restaurant Association (CRA) onder restaurants op Curaçao. Hierbij is gevraagd naar de huidige situatie, kans op sluiting, verlies dat de zaak heeft geleden, NOW-betaling en de verwachtingen voor de toekomst.

,,De uitslag is deprimerend”, zo stelt CRA. Volgens de vereniging is de NOW-subsidie alleen niet genoeg en moeten restauranteigenaars zelf bijdragen om tot de 80 procent te komen voor de uitbetaling van de salarissen. ,,Met het kleine beetje reserve dat ze nog hadden, konden enkelen dit nog doen, maar dit is nu ook verdwenen.”

De meeste restaurants hebben tussen de tien en twintig werknemers, enkele meer. ,,Een berekening geeft aan dat tussen de 2.500 en 3.000 werknemers hun baan kunnen verliezen”, aldus CRA. ,,Daarnaast heeft ruim 80 procent nog geen NOW-steun van mei ontvangen, wat een extra druk meebrengt op het kapitaal. Directeuren/eigenaren komen niet in aanmerking voor de NOW, alhoewel de meesten wel werken in hun eigen zaak en een salaris ontvangen.”

Meer dan 35 procent van de ondervraagde restaurants ontvangt minder dan 25 procent van hun capaciteit aan klanten. ,,Dit heeft natuurlijk effect op hun inkomen en werkkapitaal. Hierdoor kunnen de meesten hun kosten niet dragen. Dan komt er nog bij dat door de crisis het bestedingspatroon zodanig is geworden, dat uit eten gaan in een restaurant een luxe is geworden”, aldus CRA.

De CRA werkt nauw samen met het ministerie van Economische Ontwikkeling en de verantwoordelijke minister Steven Martina (MAN) om te kijken naar oplossingen op korte termijn.

,,De urgentie is hoog en er moet actie ondernomen worden. Een lening is een optie, maar de meesten hebben al een lening lopen en zijn niet happig op nog een lening. Een andere manier is het bevriezen van de sociale lasten voor een bepaalde periode om zodoende werkkapitaal te kunnen creëren”, zo stelt CRA voor.

Op de vraag aan restauranteigenaars wat de drie punten zijn die hen bezorgd maakt voor de toekomst, geeft 25 procent aan dat de bestedingsruimte van de consument minder zal zijn; ziet 24 procent een impact op het werkkapitaal en de cashflow; en ziet 20 procent een totale recessie aankomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

 1. Ja meloen we redden de economie met betere managers..
  Sukkel wat valt er nou te managen als je je grootste bron van inkomsten gesloten houd.
  Er is hier niks… Dan toerisme, pensionados de marine basis. En een beetje freezone wat nu ook plat ligt.
  We leven op subsidie nu. Is je zeker niet opgevallen met die plaat voor je kop.
  Die kneuzenklub is 85% van de bevolking.
  Pas maar op dat die geen blokken beton gaan gooien.

 2. @ J M Eustatia,

  Een voordeel is dat we slechts op een aantal kritieke plaatsen nieuwe bestuurders nodig hebben en die bestaan.
  Uiteraard praten we dan over mensen uit het bedrijfsleven, niet uit de politiek. Waarschijnlijk krijg je dan wel te maken met personen die reeds gepensioneerd zijn, doch het voordeel is dat zij veelal niet meer worden gedreven door persoonlijke belangen.

  Er bestaat overigens een stichting welke als een soort uitzendbureau oud managers uitzendt naar landen waar zij noodzakelijk zijn. Daar zou Curacao ook een beroep op kunnen doen wanneer je ze niet uit Nederland wenst te halen.
  Het enige wat we moeten doen is verder kijken dan onze neus lang is. Dat veel namen niet bij iedereen bekend zijn houdt niet in dat ze er niet zijn. Er zijn er genoeg en er zijn er ook nog bij wie het hart op de juiste plek zit.

 3. @ Ambulant,

  Kennelijk zie jij ook maar 1 manier om de economie van dit eiland te redden en dat is grenzen open.
  Dan verkeer je in het gezelschap van de kneuzenclub, want ook zij zien geen andere manier.

  Nog nimmer is het tot je doorgedrongen dat je zowel de gezondheid van de bevolking als de gezondheid van de economie kunt helpen ZONDER het eiland volledig open te gooien en daarmee corona weer terug te halen.

  Ik heb het al in verscheidene reacties aangegeven hoe je dat zou kunnen doen, maar die heb je kennelijk niet gelezen. Had je dat wel gedaan dan had je kunnen constateren dat het helemaal niets met hypcratie te maken heeft.

  Oftewel haal dat stuk beton voor je hoofd eens weg, ga eens creatief nadenken en wellicht dat je het ook kunt vinden, zo heel erg moeilijk is het niet.

 4. @ Joep Meloen, waar haal je die ervaren bestuurders vandaan?

  De enkelingen die niet in de private sector werken en waaruit “deskundigen” zouden kunnen worden gerecruteerd, zitten hoog en droog bij de Overheids NV’s en verdienen daar vijf tot tien maal maal de Balkenende norm. De politiek is de bel exil voor ambtenaren in de lagere rangen die veelal niet tot de groep ervaren bestuurders behoren waar u het over heeft. Ze hoeven niet eens per se te stelen om er voor te zorgen van hun politieke “carriere” beter te worden. Ze kunnen tijdens hun “regeerperiode” er voor zorgen een sprong te maken van schaal 6 naar schaal 22 (als die bestaat). De lokroep naar de politiek klinkt het sterkst bij die groep. Denkt u echt dat die lui zo gek zijn om even “minder bedeeld”uit de politiek te stappen als waar ze daar zijn binnen gekomen? Dat is de drijfveer voor velen om de politiek op te zoeken. Het zal wel wel enige tijd duren voor het hier politiek wordt wat men van degelijke politiek verwacht.

 5. Eens met beflapas: zodra de YDK op het pluche zit gaat alle innovatie en werk inzit overboord. Kijk naar cbcs met achterhaalde regelgeving, aqualectra die net verlies blijven hebben en al die andere bedrijven die na 20 jaar met nog steeds dezelfde problemen worstelen

 6. Gewoon sluiten en de grenzen nog een jaar dicht houden. Het interesseert komkommers niks als ze maar geen covid krijgen.
  Alle opofferen voor 80 plusses dat is wat je moet doen. Wacht op het volgende griep seizoen. Dat wordt heel anders.

 7. Neem aan dat het hier om de meest prestigeuze restaurants gaat en niet om de vuile Chinese restaurants met hun porkchop mitar mitar en sate ku batata waar de politie en douane zo dol op zijn.

 8. Daar hoef je niet bang voor te zijn want het gebeurt gewoon.
  Er zullen alleen rests openblijven die het altijd al goed deden, de rest valt gewoon om. Helaas is het niet anders.

 9. Volgens @Joep, “moeten het overlaten aan ervaren bestuurders ” Daar is iedereen mee eens maar wie zijn die ervaren bestuurders?

  In 60 jaar hebben wij geen één gezien. Het is ook zo dat als ze eenmaal op de pluche zitten, vergeten ze alle mooie beloftes.

 10. @CR
  ….kijk naar ENNIA, PSB, CBCS ….. en GIROBANK, DEUSS en zo wat meer…..

  Maar grootverdiener ex-directeur Tromp , die inmiddels is afgezakt tot een uit verveling verworden ingezonden stukken schrijver, zag dat het goed was. Zijn beleid was het enig juiste…..vindt hij zelf in ieder geval.

 11. Juist CR: Zuurzak patser Stephen Capella (liet zich bijna 400K dollar bonus uitbetalen voor de prestatie van het naar het bankroet helpen van Girobank!) woont nog steeds in zijn villa en rijdt nog steeds in zijn patser van 2 ton.

  Over CRA gesproken: vreemdganger Eagon Sybrandy is nog niet binnen of dit publiciteitsgeile mannetje wil al op de voorpagina’s.

 12. goede analyse Joep, maar dit geldt niet alleen voor onze politici: kijk naar girobank waar klanten hun geld zijn kwijt geraakt maar de directie de dans ontspringt, kijk naar ENNIA, PSB, CBCS en zo zijn er nog meer. Bedrijven die alleen disfunctioneren en op opvallen staan maar dat weerhoudt directies niet ervan om zichzelf te feteren.

 13. Zolang deze regering alleen maar aan zichzelf blijft denken ontkomen we niet aan een recessie.
  Het ergste is nog wel dat ze niet eens beseffen hoe diep die recessie gaat worden, want deze kneuzenclub doet er alles aan om zo snel mogelijk van alle bedrijven af te komen. Daarmee vergeten zij dat de bedrijven uiteindelijk moeten zorgen voor de belastinginkomsten welke de overheid dan weer uit kan geven.

  Corona is een gevaarlijke ziekte, dat weten inmiddels velen, maar een goed leider loodst het hele eiland door die periode. Roosevelt in de VS wist dat ook te doen tijdens de Great Depression. Het land kwam sterker terug dan ooit tevoren.
  Onze lokale Kennedy krijgt het echter voor elkaar om het eiland in de vernieling te helpen, om een groot deel van de bevolking zonder inkomsten te laten zitten en als gevolg daarvan een bijna even groot deel zonder eten of drinken.

  Ik heb het al vaak gezegd, maar ik blijf het herhalen, deze egoïsten en nietsnutten moeten zo snel mogelijk naar huis en moeten het overlaten aan ervaren bestuurders die wel weten wat er moet gebeuren.
  De inactiviteit van dit kabinet is stuitend. Nog altijd mooie praatjes, maar geen daden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties