AD | Vragen over huisbankier overheid

schotteWillemstad – Volgens MFK-Statenlid Gerrit Schotte moet de regering binnen nu en twee maanden een openbare aanbesteding uitschrijven om een nieuwe huisbankier te vinden.

Dat zou besloten zijn tijdens een overleg van de Raad van Ministers in 2011, toen Schotte nog premier was, zo stelt het Statenlid.
Het contract met de vorige huisbankier zou voor drie jaar zijn en dus volgend jaar aflopen. Opvallend is de vraag van Schotte welke bank op dit moment de huisbankier van de regering is. In maart 2011 werd de Girobank door toenmalig minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) aangewezen als huisbankier, nadat er een openbare aanbesteding had plaatsgevonden. Verder wil de MFK-leider weten of de Raad van Ministers een ander besluit genomen heeft met betrekking tot het driejarig contract met de huisbankier.
Als dit het geval is, zou het Statenlid graag een kopie van dit besluit ontvangen.

,,Heeft de regering de intentie om een nieuwe openbare aanbesteding uit te schrijven zoals de Comptabiliteitswet voorschrijft?
Als de regering dit doet, op welke dag zal dit gebeuren en zal dit gepubliceerd worden in de kranten?”

vraagt Schotte in zijn brief aan premier Ivar Asjes (PS), die gisteren is verstuurd.

,,Als dit niet het geval is, bestaat er dan de intentie om het contract automatisch met drie jaar te verlengen?” aldus Schotte.

In maart 2011, toen MFK-minister Jamaloodin het contract voor drie jaar afsloot, was er al enige verbazing, onder meer bij Girobank-directeur Eric Garcia. Dit omdat normaliter vijf jaar gehanteerd wordt.

,,Maar minister Jamaloodin sprak over verlenging van het contract en dan zou het toch op vijf jaar uitkomen”, aldus Garcia destijds in 2011.

In de motivering van het ministerie van Financiën om te komen tot een huisbankier staat eveneens vermeld dat het contract voor vijf jaar geldt, met de optie dit met nogmaals vijf jaar te verlengen.
Desgevraagd liet Garcia gisteravond weten nog niets vernomen te hebben van de regering over een mogelijke verlenging van het contract, noch over een openbare aanbesteding.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *