VP | Advocaat naar OM om ‘onhoudbare’ situatie Joran

Joran van der Sloot | Foto- TMG

Joran van der Sloot | Foto TMG

CURAÇAO – De advocaat van Joran van der Sloot heeft het Openbaar Ministerie gisteren om een onderzoek gevraagd omdat de situatie van zijn cliënt in de Challapalca-gevangenis onhoudbaar zou zijn. Dat laat raadsman, Máximo Altez weten.

“Joran wordt met de dood bedreigd. Hij en andere gevangenen worden systematisch mishandeld”, zegt zijn vrouw Leidy Figueroa. Zij heeft haar man zondag nog in de gevangenis bezocht. Vandaag reist zij weer af.

Naakt geslagen
Figueroa heeft van Van der Sloot gehoord dat gevangenen midden in de nacht naakt worden verzameld en geslagen. Van der sloot is volgens haar nu de enige buitenlander in de strafgevangenis, waardoor hij het middelpunt van de mishandelingen zou zijn. Hij werd onlangs overgeplaatst vanwege slecht gedrag. In Challapalca zou bovendien geen elektriciteit en stromend water zijn.

Overplaatsing
De Nederlander heeft inmiddels aan verschillende instanties gevraagd om overplaatsing naar een andere gevangenis. Ook wil hij teruggave van papieren en kleding die van hem zijn afgepakt. Een brief van Van der Sloot waarin hij de misstanden aankaart is ondertekend door medegedetineerden.

Geen reactie
Gevangenisautoriteit INPE weigert na herhaaldelijke verzoeken te reageren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten geen uitspraken te doen over detentie-omstandigheden van individuen, maar zegt de ‘vinger aan de pols te houden’. Van der Sloot krijgt consulaire bijstand.

28 Jaar
Advocaat Altez verwacht over een week antwoord van justitie te krijgen. Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores. Hij zit sinds medio 2010 in hechtenis.

© Novum

Bron: Versgeperst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *