Volkskrant | Trump denkt aan economische blokkade Venezuela

Trump hield zijn toespraak met op de achtergrond de vlag van Venezuela.

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een blokkade van Venezuela in te stellen om de druk op president Nicolás Maduro op te voeren om de macht in het Zuid-Amerikaanse land af te staan.

Op de vraag van verslaggevers of hij aan een dergelijke maatregel denkt, ook gezien de invloed van landen als Rusland en China in Venezuela, antwoordde Trump donderdag: ‘Ja, daar denk ik aan.’ De Amerikaanse president zei verder niks over wanneer hij een dergelijke blokkade wil instellen en hoe die eruit zou moeten zien.

De VS en diverse westerse landen steunen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó.

De Amerikaanse regering heeft zich tot dusver gefocust op diplomatieke en economische druk om Maduro te laten aftreden. Zonder resultaat. Vooralsnog weigert hij om de macht af te staan. Daarbij wordt hij gesteund door China en Rusland. Dat laatste land heeft ook een kleine troepenmacht naar Venezuela gestuurd.

Van een militaire interventie, waarvan Trump al eerder heeft gezegd dat hij deze niet uitsluit, is vooralsnog geen sprake.

Venezuela verkeert al tijden in een economische en humanitaire crisis. Er zijn enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Miljoenen Venezolanen zijn het land ontvlucht naar buurlanden.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *